Wandelen met kinderen langs de Miljoenenlijn in Simpelveld

wandeling Miljoenenlijn

Het dorp Simpelveld in Zuid-Limburg wordt ook wel gezien als de poort naar het Heuvelland. Vanuit Simpelveld starten diverse mooie wandelingen door de Limburgse heuvels. Ook kun je in Simpelveld opstappen op de stoomtrein van de bekende Miljoenenlijn. Het landschap langs deze oude spoorlijn vormt een perfect decor voor een zondagse familiewandeling.

Over Simpelveld

Op zoek naar een kortere, leuke wandeling voor op zondagmiddag kwam ik al gauw uit bij de een route langs het spoor van de Miljoenenlijn in Simpelveld. Simpelveld is een typisch Limburgs kerkdorp, gelegen in een diep dal en wordt omgeven door steile hellingen en grote heuvelplateau’s met een prachtig uitzicht over de omgeving. De plek waar het huidige dorp Simpelveld ligt, werd al in de Romeinse tijd bewoond. Hier stonden prachtige Romeinse villa’s en lag de belangrijke doorgaande weg van Maastricht naar Aken. Vandaag de dag is Simpelveld een levendig dorp met ongeveer 4000 inwoners. Simpelveld is wel bekend om de Miljoenenlijn: de enige bergspoorweg in Nederland. De Miljoenenlijn is een prachtig traject door de Limburgse heuvels met als belangrijkste hoofdrolspeler de oude stoomlocomotief. 

wandeling Miljoenenlijn

Groene paaltjes en stickers

We beginnen onze wandeling op de parkeerplaats van het Natuurtransferium naast het bungalowpark. Vanuit het Natuurtransferium kun je twee routes langs de Miljoenenlijn lopen. Voor de lange route volg je de gele paaltjes en sla je vanaf de parkeerplaats linksaf. En voor de kortere route, die wij hebben uitgekozen, volg je de groene paaltjes en sla je vanaf de parkeerplaats rechtsaf. Het eerste stukje van de wandeling gaat langs de grote weg en de sportvelden. We komen langs een andere parkeerplaats en ook hier starten diverse wandelingen. Na de parkeerplaats slaan we rechtsaf de Hartjesweg in. Bij de grote boom op het kruispunt slaan we weer rechtsaf en lopen nu aan de andere kant langs de sportvelden. Dit is een asfaltpad en tegelijkertijd ook een fietspad. Wie wil kan deze lus ook overslaan en vanaf de Nijswillerweg een kortere weg nemen via het sportpark. Wij volgen echter liever de groene paaltjes. Met name dochterlief vindt het geweldig om tijdens wandelingen de gekleurde paaltjes te zoeken. Nadat we de sportvelden zijn gepasseerd, slaan we linksaf de Eijkenpleiweg in. Zeg maar gerust de Eijkenkleiweg. Deze weg is een landweggetje dus modder is gegarandeerd. We lopen hier over een heuvelplateau en dat is goed te merken. Het is niet erg koud op deze winterse dag maar er staat wel een harde wind en deze snijdt in onze gezichten. De groene paaltjes zijn inmiddels verdwenen, maar in plaats daarvan vinden de kinderen een groene sticker op de paal van een verkeersbord. Ook prima! 

wandeling Miljoenenlijn
wandeling Miljoenenlijn

We slaan de weg in en lopen naar beneden. Het wandelen wordt gelijk een stuk aangenamer. We lopen hier beschut tussen de heuvels en de wind snijdt niet meer zo. De heuvels zijn nu nog kaal maar in de zomer, als de heuvels groen zijn en de gewassen op het land staan, is het hier vast prachtig. We lopen door tot aan het tunneltje onder de Miljoenenlijn en houden een korte pauze. De jongens klauteren via het trappetje naast het tunneltje naar boven en staan algauw bijna op het spoor. Het is jammer dat de stoomtrein vanwege alle beperkende maatregelen rondom het coronavirus niet rijdt, anders zou je hier oog in oog staan met de stoomlocomotief. Voor de liefhebbers van stoomtreinen is dit een geweldig uitzichtpunt!

Wil je ook met de kinderen een ritje met de Miljoenenlijn maken? Lees onze ervaring hier

wandeling Miljoenenlijn
wandeling Miljoenenlijn

Bulkemsbroek

Na onze korte pauze lopen we onder de tunnel door en steken een eindje verderop de weg over. We komen nu in het gehucht Bulkemsbroek. Het leuke aan Zuid-Limburg is dat er zoveel gehuchten en kleine dorpen zijn dat je elke keer weer in een nieuwe plaats komt. Ik was al eerder een aantal keer in Simpelveld geweest maar van Bulkemsbroek had ik nog nooit gehoord. We lopen over een bruggetje en rusten even uit op een bankje. Een vriendelijke hond komt ons tegemoet en neemt een duik in het beekje. Dit beekje, de Eyserbeek, loopt dwars door Bulkemsbroek. Er loopt een smalle weg door het dorp en het ziet er allemaal idyllisch uit. De kinderen kijken ondertussen hoe de hond opnieuw onder de brug door zwemt en vervolgens weer omhoog klimt en weer aan een nieuw rondje zwemmen begint. Na drie keer heeft de hond er genoeg van en sjokt hij weer weg. De show is overduidelijk afgelopen. 

wandeling Miljoenenlijn
wandeling Miljoenenlijn

Plateau

We verlaten het gehucht Bulkemsbroek en wandelen over een modderig pad langs de Eyserbeek. We passeren onder andere een weiland met alpaca’s en een waterzuiveringsinstallatie. De alpaca’s staan helaas iets te ver weg om ze goed te kunnen zien, maar mijn dochter vindt ze geweldig. Ze zien er wollig en knuffelig uit. Na het waterzuiveringsbedrijf maken we een scherpe bocht naar links en beginnen aan een kort, maar steil en zeer vermoeiend klimmetje naar boven. Het is intussen zelfs warm geworden dus puffend en met rode hoofden komen we boven aan. We hebben het gered! We staan nu weer op een heuvelplateau en hebben een geweldig uitzicht over de omgeving. Via een weiland en een oude holle weg met aan weerskanten hoge begroeiing lopen we weer naar beneden en komen uit in het dorp. We steken het kruispunt over en passeren een rijtje met prachtige oude huizen. Zo komen we uiteindelijk aan bij het station van Simpelveld. Vanaf hier vertrekt de stoomtrein en zodra de stoomtrein weer mag rijden, zullen we zeker een ritje naar Valkenburg maken. We eten een snack op een bankje naast het oude seingebouw. Daarna lopen we lopen over het spoor en via het bungalowpark weer terug naar het Natuurtransferium. Dit was een korte, leuke route met verrassend mooie uitzichten. De wandeling is zeker de moeite waard, zelfs zonder stoomtrein. 

wandeling Miljoenenlijn
wandeling Miljoenenlijn
wandeling Miljoenenlijn

Praktische informatie

  • Waar: deze wandeling loopt door het dorp Simpelveld in Zuid-Limburg.
  • Parkeren: gratis parkeren kun je op het Natuurtransferium. Dit is een groot parkeerterrein en er is plaats zat. Adres: Kruinweg 5 naast het bungalowpark
  • Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang
  • Kosten: gratis
  • Tijd nodig: afhankelijk van het wandeltempo circa 1,5 tot 2 uur
  • Extra informatie: volg voor deze route de groene paaltjes. Het grootste gedeelte van deze route gaat over onverharde paden waardoor de route op sommige plekken niet geschikt is voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen. Smeer jezelf en de kinderen in de zomer goed in tegen de zon. De route begint op het terrein van het Natuurtransferium. 
  • Klik hier voor de route

Comments

  1. Alex

    It is probably perfect for cycling with kids too

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *