Op zoek naar een leuke wandeling voor kinderen in Midden-Limburg? Ga dan zeker eens naar het dorp Melick. Speciaal voor kinderen is hier de leuke tocht “Op pad met Marius en Livia”. Volg de Romeinse kinderen Marius en Livia, speel hun spelletjes en kraak uiteindelijk de code. Deze wandeling is speciaal ontwikkeld voor gezinnen en kinderen maar is zeker ook leuk voor oudere wandelaars of gewoon voor iedereen die er eens lekker op uit wil.
Over Melick
Melick ligt in de gemeente Roerdalen in Midden-Limburg en kent een lange geschiedenis. In de Romeinse tijd heette het dorp Mederiacum en stonden hier waarschijnlijk enkele Romeinse villa’s. Melick lag ook strategisch op de Romeinse weg van Xanten naar Heerlen. Deze kindvriendelijke wandeling rondom Melick vertelt het verhaal over twee Romeinse kinderen, Marius en Livia, uit Mederiacum. Onderweg kun je met je gezin de spelletjes spelen die Marius en Livia in hun tijd ook speelden. Bij elke opdracht kun je vervolgens ook nog eens een cijfercode kraken. De wandeling is met ongeveer zeven kilometer vrij lang. Onderweg kom je langs diverse aspergebedden, kleine riviertjes, bossen en een molen. Deze wandeling werd ontwikkeld door JongNL Limburg, een lokaal idee van verschillende jeugdbewegingen. Wij wandelden deze tocht op eigen initiatief.
Op weg
Het is Pasen en het is koud, maar we willen wel een frisse neus halen. We besluiten samen met opa en oma af te reizen naar het Limburgse Melick en de kindvriendelijke wandeling “Op pad met Marius en Livia” te wandelen. Dit deel van Limburg kennen wij niet zo goed dus dit is tevens een uitgelezen kans om eens een nieuwe omgeving te bekijken. Ik print thuis de kaart al uit. Het leuke van deze kaart is dat dit geen gewone plattegrond is maar een 2-d tekening, zodat ook kleine kinderen de route goed kunnen volgen. Op een aantal plaatsen staan nummers. Hier kan een spel worden gespeeld en een stukje van de code worden gekraakt.
Markoef
In Melick aangekomen, parkeren we de auto op het parkeerterrein naast de kerk. Er staat een gure wind maar dat mag de pret niet drukken. Vol enthousiasme beginnen we, zoals op de kaart staat aangegeven, bij de Markoef. De Markoef blijkt een houten vogel op een paal te zijn. We hebben allemaal geen flauw benul wat een Markoef precies voor een (vreemde) vogel is maar hij staat pontificaal in het gras en is eigenlijk niet te missen.
We hebben later thuis opgezocht wat precies een Markoef is. Markoef betekent Vlaamse Gaai in het plaatselijke dialect.
Verzonken Tuin van Melick
Vanaf het pleintje met de Markoef wandelen we een stuk door de straten van Melick. De eerste indruk is dat Melick een wat slaperig dorp is maar wel met prachtige grote huizen. We zetten er flink de pas in en komen al gauw op een wel heel bijzondere plaats: een grote speeltuin in een verdiepte kom die de prachtige naam “De Verzonken Tuin van Melick” draagt. Onze kinderen zijn gelijk enthousiast en wordt gelijk omgedoopt tot “beste speeltuin van vandaag”. Er is hier met veel liefde een mooie speeltuin voor kinderen gemaakt en als kers op de taart hangen er her en der “spelende kinderen” in de bomen. Wat een leuke details! In de Verzonken Tuin van Melick is ook gelijk de eerste opdracht met code. De puber en bijna-puber hebben er geen zin in en doen liever een wedstrijdje wie het hoogst/verst/snelst/langzaamst kan schommelen/rennen/glijden. Mijn dochter doet wel braaf mee en wil alle opdrachten uitvoeren.
Met moeite kunnen we de speeltuin verlaten. Wat een leuke plek. De Verzonken Tuin van Melick is trouwens ook een van de zogenaamde geluksplekken van de gemeente Roerdalen. We verlaten na een minuut of vijf lopen de bebouwde kom en komen op de open velden rondom Melick. Met drie generaties poseren we hier als Romeins veldheer en de wedstrijd wordt, tot grote hilariteit alom, gewonnen door oma. In tegenstelling tot Zuid-Limburg is het landschap hier vlak en industrieel. We zien voornamelijk lange rijen aspergebedden onder wit plastic en wat bedrijven. We spelen op onze tocht door de velden nog twee andere Romeinse spelletjes: we vangen steentjes op met de rug van onze handen en raden wie hoeveel vingers zal gaan opsteken. En daarmee zijn we zo druk bezig dat we op verschillende plaatsen vergeten de codes te zoeken en uiteindelijk laten we dat ook helemaal zitten.
Molen
Via een lange boslaan slaan we rechtsaf en komen nu op een zandpad naast de aspergebedden. Hoopjes afgekeurde asperges liggen verlaten op de grond. Dit is echt aspergegebied. Na een half uurtje door velden en bossen staan we opeens voor een houten molen. Deze standerdmolen is de Prins Bernhardmolen, gebouwd in 1999 en een kopie gebaseerd op eerdere molens die hier stonden. De molen zelf is dicht maar we kunnen wel het terrein op en zo even uitrusten op een van de bankjes. En terwijl de kinderen een spel spelen, geniet ik van het uitzicht. De zon is inmiddels gaan schijnen en we hebben goed zicht op de omgeving.
Hollands landschap
Na een welverdiende lunch gaan we verder op pad en komen nu terecht in een heel ander landschap. Waar we eerst over zanderige gronden liepen, wandelen we nu langs groene weides, doorsneden door kleine slootjes. Het landschap doet hier haast “Hollands” aan. Een erg mooie afwisseling. We zien grote Limburgse paarden in een weiland en oude, platgelopen weggetjes. Even lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. We beginnen zo stilletjes aan wel allemaal moe te worden. We wandelen allemaal in een ander tempo en dat breekt ons zo langzamerhand op.
Het laatste deel van onze wandeling “Op pad met Marius en Livia” gaat een klein stukje door het dorp en dan slingert dan weer door de weilanden. Geheel onverwacht zien we opeens een oud bord met Gevaar Schietterrein en daarnaast een oude bunker. De puber en bijna-puber worden nu weer alert want dit vinden ze erg interessant. De fantasie van de jongens slaat op hol en de wildste verhalen over de Tweede Wereldoorlog doen de ronde. Een kleine ezel staart ons verbaasd aan, gestoord in zijn bezigheden. Deze bunker van het type 703 maakte vroeger deel uit van de Duitse verdedigingslinie. Ineens hebben de kinderen weer zin om te wandelen, want het is hier toch wel interessant. Met het laatste spelletje, wie kan het verst springen, doen ze dan ook weer vol overgave mee.
Hierna zit de wandeling erop en komen we weer bij de Markoef en bij onze auto. De wandeling was langer dan verwacht en we zijn allemaal een beetje stijf van het lopen. En hoewel wij allemaal geoefende wandelaars zijn, zijn we langer onderweg geweest dan we dachten. Vooral de puber en bijna-puber vonden de spelletjes niet allemaal even interessant maar hadden wel weer oog voor de bezienswaardigheden en de kleine details onderweg. Mijn dochter uit groep drie deed wel fanatiek mee en keurde de spelletjes helemaal goed. Kortom, een leuke en uitdagende wandeling voor kinderen in de basisschoolleeftijd van 6 tot 12 jaar.
Praktische informatie
- Waar: de wandeling “Op pad met Marius en Livia” loopt door het dorp Melick en omgeving. Melick maakt deel uit van de gemeente Roerdalen.
- Parkeren: gratis parkeren kan op het plein naast de kerk. Adres: Markt, Melick.
- Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang
- Kosten: gratis
- Lengte: circa 7,7 kilometer. Dat lijkt niet zo lang maar bleek uiteindelijk toch een hele kluif te zijn
- Tijd nodig: afhankelijk van het wandeltempo twee tot vier uur.
- Extra informatie: Smeer jezelf en de kinderen goed in in de zomermaanden. Er is onderweg maar weinig beschutting. Trek goede wandelschoenen aan. Deze wandeling is door de vele mulle zandpaden niet geschikt voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen. Onderweg is er horeca en to-go. Geschikt voor kinderen van 6-12 jaar.
Klik hier voor meer informatie over de wandeling en voor de wandelkaart.
Yes, historical places