Wandelen met kinderen: de 5-sterrenroute door de Schinveldse Bossen

Op zoek naar een fijne wandeling door het bos? Denk dan eens aan het wandelgebied de Schinveldse bossen in Zuid-Limburg. Hier kun je de mooie 5-sterrenroute wandelen. Dit is een mooie wandeling lang vijf hoogtepunten in het Zuid-Limburgse landschap. Wij liepen de 5-sterrenroute in maart en waren aangenaam verrast. Wandel je mee?

De Schinveldse Bossen

Verstopt in de meest noordoostelijke hoek van Zuid-Limburg ligt het bijzondere natuurgebied De Schinveldse Bossen. Dit is het grootste aaneengesloten bosgebied van Zuid-Limburg en je kunt hier prachtig wandelen. Het bos bestaat voornamelijk uit naaldbossen die aan het begin van de vorige eeuw werden geplant op de heide en uit loofbos. Het is tevens het leefgebied van steenmarters, vossen, reeën en diverse vogelsoorten. De mooiste wandelroute door dit gebied is de 5-sterrenroute. Volg je deze route dan kom je langs vijf hoogtepunten van dit Limburgse landschap: de Lammerdam Schans, de Schinveldse Es, het openluchtmuseum Nonke Buusjke, het zweefvliegveld en het Dal van de Roode Beek. En tevens zijn de Schinveldse Bossen het leefgebied van de Heidekoe, een voormalig uitgestorven koeienras dat via Denemarken weer terug is in Nederland.

Schinveldse Bossen

In het allereerste lockdown weekend in maart besloten we om een flinke wandeling te maken in een gebied waar wij nog niet geweest waren: de Schinveldse Bossen. Totaal onvoorbereid kwamen wij in Schinveld aan. En als ik zeg totaal onvoorbereid dan bedoel ik zonder plan of route en zonder proviand. De goed gevulde rugzak die wij altijd meenemen om de kinderen zoet te houden op de lange afstanden, vergaten wij jammerlijk in de auto en niemand van ons had zin om terug te lopen om deze te halen. Wat helaas weer een foute inschatting was, want de route die wij uiteindelijk liepen was een stuk langer dan verwacht. Deze route, de 5-sterrenroute, werd ons aangeraden door een toevallige voorbijgangster en die wist te vermelden dat de route maar een kilometer of vijf was en ook leuk voor de kinderen. Aangezien wij geloven dat lokale inwoners altijd de beste insidertips hebben, was het besluit om deze route te lopen al snel genomen. 

De 5-sterrenroute

De 5-sterrenroute is een rondwandeling dus je kunt deze in principe op elk punt starten. Je hoeft alleen maar de paaltjes met de gouden sterren te volgen. Wij beginnen onze route bij het Bezoekerscentrum Roode Beek. Dit bezoekerscentrum is voornamelijk een restaurant maar je kunt hier ook diverse fiets- en wandelkaarten halen. Vanaf het bezoekerscentrum volgen we de 5-sterrenroute in de richting van het Dal van de Roode Beek. Eigenlijk loopt deze route tegen de klok in maar een slechte voorbereiding is funest en dus lopen wij met de klok mee. Het eerste interessante punt dat wij passeren is een grote heuvel. Als we de top bereiken zien we een klein meertje, het zogenaamde Bovenmeer. Dit meertje is eigenlijk een kunstwerk en ligt 73 meter boven NAP. We houden hier een korte pauze zonder proviand. Het is half maart en nog behoorlijk fris dus heel lang blijven we niet zitten. Eenmaal terug beneden volgen we weer de paaltjes met de sterren en komen zo in het bos. 

Schinveldse Bossen
Schinveldse Bossen

Onderweg

Het heeft de avond voor onze wandeling flink geregend en de bospaadjes zijn veranderd in grote modderpoelen. We glijden en glibberen en gelukkig komen we slechts een handvol andere wandelaars tegen. Het bos is in deze tijd van het jaar nog troosteloos en kaal maar dat mag de pret niet drukken. We stappen flink door en komen langs het openluchtmuseum Nonke Buusjke. Dit museum is een verzameling van oude Zuid-Limburgse gebouwtjes waaronder een stroopstokerij en een vakwerkboerderij. Helaas is het museum vanwege corona gesloten dus een bezoek aan het museum zullen we helaas op een ander tijdstip moeten plannen. Het ziet er in ieder geval klein maar knus uit met een schattig dorpspleintje en leuke huisjes. Vanaf dit punt is de route helaas niet heel erg duidelijk. Er staan meerdere paaltjes met gouden sterren zodat we niet weten welke kant we eigenlijk op moeten. Op goed geluk volgen we een serie paaltjes die ons over een klein paadje dwars door het bos leidt. Uiteindelijk komen we bij een grote open plek, het Zweefvliegveld. De kinderen zijn opgetogen als ze hier een hindernisbaan van allerlei grote en kleine boomstammen zien liggen. Het zweefvliegveld ligt er echter verlaten bij. Enkel in de verte staan wat schapen op een kluitje. Op dit stuk is de route wat drukker, wat ongetwijfeld ook te maken heeft met het feit dat je hier pal aan de Duitse grens loopt en er ook Duitse wandelaars onderweg zijn.

Schinveldse Bossen
Schinveldse Bossen
Schinveldse Bossen

Als we bij een tweede open plek aankomen zien we de heidekoeien grazen. Een beetje voorzichtig lopen we om ze heen. Een aantal koeien vindt het een goed idee om op de weg te gaan liggen. Ze kijken ons lodderig aan en sloom aan. Enkel een klein kalfje loopt opgewekt achter ons aan tot grote hilariteit van de kinderen. We slalommen tussen de koeienvlaaien door en komen bij een donker meertje aan. Middelste zoon Kirill besluit met zijn laarzen aan in het water te gaan staan. Hij vindt laarzen het perfecte schoeisel om lange wandelingen op te maken: comfortabel, warm en ook geschikt voor in het water. 

Schinveldse Bossen
Schinveldse Bossen
Schinveldse Bossen

Geschiedenis in het bos

Het pad wordt hierna steeds modderiger. Midden in het bos passeren we nog de Lammendam Schans. Vroeger stond hier een versterkte nederzetting, ook wel een Schans genoemd. Deze nederzetting werd omringd door een gracht. Een houten bruggetje leidt ons over een ondiepe greppel. Dit zijn de overblijfselen van de geul die om de nederzetting was gegraven. Het is moeilijk voor te stellen dat hier in het stille bos een compleet dorp stond en vele malen het strijdtoneel van vechtende troepen uit België, Duitsland en Nederland was. 

Schinveldse Bossen

Zo langzamerhand zijn we koud, klam en stijf geworden. Het laatste stukje van de route loopt langs een aantal weilanden waar tot grote vreugde van mijn dochter enkele paarden staan. Met moeite kunnen we haar hier wegtrekken. Paarden zijn immers haar lievelingsdieren. De laatste meters van de 5-sterrenroute gaan door Schinveld zelf. Vermoeid en hongerig komen we terug bij de auto. Na zo’n flinke boswandeling smaakt de warme thee extra goed. We vonden deze route zeker de moeite waard. Bij slecht weer is deze route een uitdaging vanwege de kou en de modder maar bij mooi weer komt deze wandeling echt tot haar recht. 

Schinveldse bossen

Eigen meningen

Nikolai (11 jaar): lange en koude wandeling, maar wel interessant
Kirill (9 jaar): zonder eten te lang. Voortaan eten mee
Julia: (5 jaar): op de boomstammen balanceren was leuk

Praktische informatie

  • Waar: De 5-sterrenroute loopt door de Schinveldse Bossen en begint en eindigt in het dorp Schinveld in Zuid-Limburg.
  • Parkeren: parkeren kan gratis in het dorp Schinveld, bij het bezoekerscentrum Roode Beek of bij het Bovenmeer.
  • Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang
  • Kosten: gratis
  • Tijd nodig: wij waren ca. 3 uur onderweg
  • Lengte: ca. 9 km
  • Extra informatie: Vanwege de vele bospaadjes is de route helaas niet geschikt voor rolstoelen, buggy’s en kinderwagens. Neem voldoende proviand voor onderweg mee. Trek stevige schoenen aan want de paden kunnen erg modderig zijn. Pas op voor teken. Wandel op een zomerdag voor 11.00 of na 15.00. Het gebied Schinveldse Bossen is geen extreem druk wandelgebied maar houdt desondanks minstens 1,5 meter afstand van andere wandelaars.

Dit gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten. Kijk voor meer informatie en de routekaart hier: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/schinveldse-bossen/nieuws/vijf-sterren-route-door-de-natuur

Comments

  1. Wij gaan het komende weekend ook eens wat natuurgebieden bezoeken in de omgeving van Tilburg. Hier in Tilburg heb je ook gebieden waar je Schotse Hooglanders kunt zien, dus die willen wij ook weleens in het echt gaan spotten! Leuk verslag!

    1. Henriette

      Dank je wel! Fantastische dieren. De omgeving van Tilburg ken ik niet goed. Maar we zoiden graag nog eens naar de Loonse en Drunense duinen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *