Wandelen door het Provinciaal Domein van Mirwart en openluchtmuseum Fourneau Saint Michel

Provinciaal Domein van Mirwart

Niet ver van de plaats Saint Hubert in de Belgische Ardennen ligt het Provinciaal Domein van Mirwart (Fr. Domaine Provincial de Mirwart). In dit natuurgebied kun je zeker in de herfst goed wandelen. De bomen hebben prachtige herfstkleuren en overal kun je genieten van het mooie uitzicht. De herfstvakantie is dan ook de perfecte periode om hier met de kinderen een wandeling te maken. Wij combineerden het Provinciaal Domein van Mirwart met een bezoek aan het verderop gelegen kleine openluchtmuseum Fourneau Saint Michel. 

Provinciaal Domein van Mirwart

Het Provinciaal Domein van Mirwart ligt vlakbij Saint Hubert in de Belgische provincie Luxemburg. Je bevindt je hier in de Ardennen en dat betekent wandelplezier voor de hele familie. Het Provinciaal Domein van Mirwart is een landgoed van maar liefst 1350 hectare groot. Er zijn verschillende wandelroutes waaronder de kikkerroute die speciaal voor kinderen is. Dwars door het Domein stroomt de rivier de L’Homme. Het Domein beschikt verder over een groot kasteel (niet toegankelijk voor bezoekers), uitgestrekte bossen,35 natuurvijvers, een forellenkwekerij, een oude hoogoven en een 19e eeuwse ijskelder. 

Provinciaal Domein van Mirwart

Wandelingen

Op het Provinciaal Domein van Mirwart zijn zes wandelroutes te vinden die varieren van 2 tot 12 kilometer. Vijf routes lopen over het landgoed en zijn bewegwijzerd. De zesde route is de kikkerroute voor kinderen. Bij de ingang van het Domein staat een groot bord met de routes:

 • Promenade du Marsault gaat voornamelijk langs vijvers en moerassen. Dit is wandeling met een rode pijl 
 • Promenade du vieux moulin loopt door de bossen. Dit is de gele route.
 • Promenade de Chevaldot is en wandeling over de heuvels van het Domein en wordt aangegeven met een rode ruit. 
 • Promenade de la glaciere is de langste route en loopt langs het kasteel en de 19e eeuwse ijskelder. Dit is de blauwe route. Deze route start achter de parkeerplaats.
 • Promenade du Parc voert langs de rivier en door het Arboretum. Dit is de donkergroene route. 

Wij kiezen voor de donkergroene route en wandelen daarna nog de kikkerroute. 

Provinciaal Domein van Mirwart

Hellingen en afgronden

Na een korte rit vanuit onze accommodatie in Libremont komen we aan op het Provinciaal Domein van Mirwart. We parkeren de auto op de parkeerplaats net voor de spoorbrug. Daarna wandelen we onder de spoorbrug door en staan gelijk op het Domein. We zien gelijk een mooie natuurvijver omringd door bossen. Na een kort overleg bij het routebord kiezen we voor de groene route gevolgd door de kikkerroute voor kinderen. 

Provinciaal Domein van Mirwart

De groene route gaat voorbij de parkeerplaats. We wandelen gelijk een hondertal meter over een smal pad naast een afgrond. In de diepte stroomt de rivier. Ongemerkt maken we op dit pad veel hoogtemeters. Aangezien we door het Arboretum lopen, staan er veel naambordjes bij de bomen. Deze wandeling kent een aantal steile klimmetjes en we wandelen een stuk over een hoog plateau en grasland. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving. Om ons heen kleuren de bossen rood en geel. Na ongeveer een uurtje stevig doorwandelen komen we uit in het dorp Mirwart. Hier houden we een korte pauze. Daarna wandelen we via de asfalt weg naar beneden terug naar ons startpunt. 

Provinciaal Domein van Mirwart
Provinciaal Domein van Mirwart

Kikkerroute

Omdat het mooi weer is en we nog niet uitgewandeld zijn, plakken we de Kikkerroute er gelijk achteraan. De Kikkerroute begint op het Domein zelf. We wandelen langs de grote vijvers en volgen de bordjes met een vrolijke kikker. Dit pad is een leuke uitdaging voor de allerkleinsten. We wandelen over een hoge houten trap, houten vlonders en smalle paadjes. Onderweg staan informatieborden over de dieren die hier leven. De kinderen banjeren door de modder en vermaken zich opperbest. De Kikkerroute is ongeveer 2km lang en al snel hebben we de volledige route gewandeld. Met natte schoenen en een grote glimlach.

Provinciaal Domein van Mirwart
Provinciaal Domein van Mirwart

Praktische informatie

 • Waar: Het Provinciaal Domein van Mirwart ligt in de Belgische Ardennen vlakbij de plaats Saint Hubert.
 • Parkeren: gratis op de parkeerplaats naast de spoorbrug.
 • Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang
 • Prijzen: gratis
 • Tijd nodig: Wij wandelen circa 1,5 tot 2 uur over de groene route en een half uurtje over de Kikkerroute.
 • Lengte: de groene route is ca. 5 km en de Kikkerroute 2km. 
 • Horeca: nee. Er staan wel overal picknicktafeltjes. Neem eigen proviand mee
 • Sanitair: nee.
 • Extra informatie: Neem goede wandelschoenen mee. De paden kunnen erg modderig zijn. De groene route en de Kikkerroute zijn niet geschikt voor kinderwagens en buggy’s. Neem voldoende proviand mee. De uitleg op de informatieborden is alleen in het Frans. Zorg op warme dagen voor genoeg verkoeling en bescherming tegen de zon. 

Openluchtmuseum Fourneau Saint Michel

Niet ver van het Provinciaal Domein van Mirwart ligt het kleine openluchtmuseum Fourneau Saint Michel. De volledige naam luidt Fourneau Saint Michel, Musee de la vie rurale en Wallonie. In dit openluchtmuseum staan ongeveer 50 gebouwen uit alle delen van Wallonie. Zo staan er boerderijen, schueren, woonhuizen, een winkeltje en een school. De gebouwen zijn allemaal gerestaureerd en hebben interieurs uit de 19e eeuw. Zo krijg je een goed beeld over het leven op het Waalse platteland. 

Openluchtmuseum Fourneau Saint Michel

Museumbezoek

Bij binnenkomst in het museum kopen we ter plekke een kaartje. We zijn er halverwege de middag en het is niet heel erg druk. Gelijk bij de ingang vinden we het eerste huisje. We bekijken het huisje van binnen en we filosoferen hoe het leven op het platteland zou kunnen zijn.  We bezoeken een boerderij waar alles over het proces van het melken wordt uitgelegd. Helaas is de beschikbare informatie alleen in het Frans dus staan we ook snel weer buiten. We volgen de looproute en komen langs diverse schuren, een kleine speeltuin en een restaurant. Alle huisjes zijn te bekijken. Het museum ligt deels op een heuvel en nadat we het gedeelte beneden hebben bekeken, wandelen we de heuvel op. Bij de watermolen houden we een korte picknick. 

Openluchtmuseum Fourneau Saint Michel
Openluchtmuseum Fourneau Saint Michel

Hierna wandelen we een klein dorpje in. Dit vinden we het leukste gedeelte van het museum. We zien een begraafplaats, een kerk en de school met een mooi uitzicht over het museumterrein. De school spreekt bij de kinderen het meest tot de verbeelding en hier blijven we dan ook wat langer. Bij het winkeltje kopen we een zakje snoep. In het museum is ook een klein blotevoetenpad en dus gaan de schoenen uit. Al met al een klein, maar iets gedateerd museum waar je gerust een leuke wandeling kunt maken. In het weekend vinden er verschillende activiteiten plaats. Zo laten medewerkers van het museum oude ambachten zien en kun je een rondleiding boeken in het Frans, Nederlands, Engels en Duits. Kortom een combinatie van het Provinciaal Domein van Mirwart en het openluchtmuseum Fourneau Saint Michel is ons goed bevallen. Leuk voor een dagje uit in de Ardennen.

Openluchtmuseum Fourneau Saint Michel
Openluchtmuseum Fourneau Saint Michel

Praktische informatie 

 • Waar: Het openluchtmuseum Fourneau Saint Michel ligt vlakbij de plaats Saint Hubert. Adres: Fourneau Saint Michel 4, 6870 Saint Hubert. Het museumcomplex Fourneau Saint Michel bestaat uit twee delen: het openluchtmuseum en het ijzermuseum met een hoogoven. Wij bezochten alleen het openluchtmuseum. 
 • Parkeren: gratis op de parkeerplaats tegenover het museum
 • Openingstijden: van 1 maart tot 30 november van 09.30 tot 17.00. In juli en augustus van 09.30 tot 18.00. Van 1 december tot 28 februari is het museum zelf gesloten maar het terrein is open voor wandelingen.
 • Lengte: de volledige rondwandeling langs alle objecten is 3 kilometer.
 • Prijzen (2023): volwassenen 5 euro pp. Kinderen van 13 t/m 18 4 euro. Kinderen van 6 t/m 12 2 euro. Kinderen onder de 6 jaar: gratis. 
 • Tijd nodig: ongeveer een uur tot twee uur.
 • Horeca: ja. Het park beschikt over twee restaurants met Belgische kaart. 
 • Sanitair: ja. Op verschillende plaatsen in het park is een toilet aanwezig. In het onderste gedeelte bevinden zich de toiletten bij het restaurant. In het bovenste gedeelte van het museum staat een wc-huisje tegenover de school en zijn er toiletten in het restaurant. 
 • Extra informatie: Informatieborden in de huisjes zijn alleen in het Frans. Bij de kassa krijg je een plattegrond van het museum mee. De paden in het museum zijn verhard en goed geschikt voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen.

Kijk op de website voor meer informatie over openluchtmuseum Fourneau Saint Michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *