Alles wat je moet weten over het nieuwe toeristenvisum voor Saoedi-Arabië

visum voor Saudi Arabia

Het toeristenvisum voor Saoedi-Arabië hing al een tijd in de lucht maar vanuit het Saoedische Ministerie van Toerisme bleef het maandenlang stil. En opeens kwam er vanuit het niets de mededeling dat Saoedi-Arabië het land ook voor toerisme heeft geopend. Geen moeilijk verkrijgbaar business visum meer voor toeristische doeleinden, geen omweg meer via vage evenementenorganisaties, geen stapels papieren en stempels meer. Nee, gewoon online verkrijgbaar voor 49 landen waaronder Nederland, met een geldigheid van een jaar en een reisperiode van wel 90 dagen! Plan je op dit moment een reis naar Saoedi-Arabië? Lees dan hier alle informatie over het nieuwe toeristenvisum inclusief dress- en gedragscode.

bron: www.mofa.gov.sa

Aanvraag toeristenvisum

Sinds 27 september 2019 is het mogelijk een toeristenvisum voor Saoedi-Arabië aan te vragen. Dit visum is een multiple entry visum dat 1 jaar geldig is en binnen dit jaar kun je tot 90 dagen in het land verblijven. Een visum online aanvragen gaat heel gemakkelijk via de volgende site: https://visa.visitsaudi.com/ waarbij je in slechts drie stappen het visum naar je toe gemaild krijgt. Voor het verkrijgen van een multiple entry e-visa categorie A gelden de volgende belangrijke voorwaarden: 

*De minimumleeftijd voor de aanvraag is 18 jaar. Ouders vragen een visum voor hun kinderen aan

*Het paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig

*Je moet in ieder geval een kopie van je retourticket opgeven

*Je moet in ieder geval de adressen van je hotels opgeven

*Let op: de boete voor een overstay van het visum is 100 SAR (24 euro) per dag

*Op het vliegveld wordt de geldigheid van het visum nog een keer gecontroleerd

*Bij aankomst in Saoedi-Arabië wordt een vingerafdruk genomen

De kosten voor het visum bedragen 440 SAR (107 euro) waarbij 300 SAR (72 euro) voor het visum zelf en 140 SAR (34 euro) voor de ziektekostenverzekering die je er gelijk bijbestelt. Daar bovenop komen de BTW en de administratiekosten. De aanvraag van het visum duurt ongeveer 20 minuten en het visum wordt binnen 30 minuten naar het opgegeven emailadres verstuurd. 

Umrah

Volgens het Ministerie van Toerisme is het toeristenvisum (of visit visa zoals zij het visum zelf noemen) ook mogelijk te gebruiken voor Umrah. Vrouwelijke deelneemsters aan Umrah hoeven hierbij niet vergezeld te worden door een mahram. Let op: met een visit visum is het niet mogelijk op bedevaart te gaan. Voor Hajj gelden andere regels en moet een speciaal visum worden aangevraagd. Ook voor inwoners van landen die op dit moment wel voor het toeristenvisum in aanmerking komen. Het is niet mogelijk met het toeristenvisum op Umrah te gaan tijdens de Hajj periode. Meer informatie op: http:// https://help.visitsaudi.com/hc/en-us/sections/360002572700-Application-process

Dresscode en gedragsregels

Saoedi-Arabië zou echter Saoedi-Arabië niet zijn zonder fatsoensregels en daarom heeft het Ministerie van Toerisme een flink aantal gedragsregels voor toeristen en inwoners opgesteld. 

Drugs, alcohol en varkensvlees

In de tijd dat wij in Saoedi-Arabië woonden, ging het verhaal rond dat alcohol werd binnengesmokkeld in lege shampoo flessen. Doe dit niet! Saoedi-Arabië is een land met Sharia-wetten en het is ten strengste verboden alcohol, drugs en varkensvlees mee te nemen. De koffers gaan bij aankomst door een scan en tevens lopen er douaniers met honden rond. Bij twijfel word je koffer geopend en besnuffeld door de hond. 

Kleding

Op het gebied van kleding heeft het ministerie heel wat toegegeven. Vrouwelijke toeristen moeten zich fatsoenlijk kleden maar hoeven niet de abaya aan die voor Saoedische vrouwen wel verplicht is. Strakke kleding is verboden. Goede fatsoenlijke kleding bestaat in Saoedische ogen uit bijvoorbeeld wijdere broeken met een lang tuniek, lange vesten of enkellange, gesloten jurken, lange rokken, shirts met driekwart mouwen, gewone spijkerbroeken (dus geen skinny broeken) en wijdere blousjes. Open schoenen zijn wel toegestaan. Het ministerie heeft verzekerd dat toeristen niet voor de religieuze politie bang hoeven te zijn, maar het is aan te raden in ieder geval altijd een langere sjaal of abaya bij je te hebben, zeker als je van plan bent het platteland of andere conservatieve regio’s te bezoeken. Lang niet iedereen is op de hoogte van de nieuwe dresscode voor buitenlandse bezoekers. Abaya’s zijn goedkoop en heel makkelijk verkrijgbaar in de grotere Nederlandse steden. Mannelijke bezoekers kunnen shorts dragen maar die worden over het algemeen minder geaccepteerd. Een lange broek van dunne stof en een polo of overhemd zijn prima.

Overtreding van de gedragsregels

Naast de dresscode heeft het ministerie ook 19 overtredingen van algemeen heersende gedragsregels opgesteld voor toeristen en inwoners, ook wel de “list of 19 violations of public decorum” genoemd. Overtreding van de fatsoensregels wordt bestraft met een flinke geldboete. Enkele voorbeelden van overtredingen zijn: onfatsoenlijk (seksueel expliciet) gedrag zoals elkaar zoenen op straat, muziek spelen tijdens de prayer times, op zitplaatsen voor ouderen en gehandicapten zitten, afval op straat gooien, onfatsoenlijke kleding dragen en het maken van foto’s van mensen zonder toestemming. Vooral dit laatste punt ligt erg gevoelig dus vraag altijd toestemming en fotografeer geen mensen vanaf een grotere afstand. Je kunt de volledige lijst met overtredingen hieronder vinden. Bron: www.mofa.gov.sa

violations-1


Tot slot

Saoedi-Arabië is een fascinerend land dat zich steeds meer opent voor invloeden van buitenaf. De natuur is er prachtig en de mensen zijn er ontzettend gastvrij en delen graag een maaltijd kip kabsah met hun gasten. Kijk niet vreemd op als je opeens midden tussen de kamelen staat of in een bedoeïentent in de woestijn. Mijn tip is dan ook: reis vooral met een open-mind naar Saoedi-Arabië en geniet van de dingen die het land te bieden heeft. En mocht het niet gaan zoals het gaat, neem dan het motto van de Saoedi’s ter harte: Inshallah!

Lees ook eens mijn andere blogs over Saoedi-Arabie:

https://www.reisoverdegrens.nl/roadtrip-in-saoedi-arabie-met-kinderen-naar-de-al-wahbah-krater/

Comments

  1. Alex

    Corona changed everything…

    1. Henriette

      It did! Hopefully we can travel there soon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *