Een bezoek aan de Turgen vallei met kinderen

Turgen vallei

Als wij in Almaty op vakantie zijn en willen ontsnappen aan de smog en de hitte van de stad, trekken wij er met de kinderen op uit naar de prachtige Turgen vallei. In deze groene vallei kun je mooi wandelen, picknicken, raften en genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

Over de Turgen vallei

De Turgen vallei (of kloof) ligt in het uitgestrekte Ile-Alatau Nationaal Park, ongeveer 70 kilometer ten oosten van Almaty. De kloof is een populair gebied bij de lokale bevolking die in de zomermaanden massaal hierheen trekt om te ontsnappen aan de hitte van de grote stad. De Turgen vallei beschikt over prachtige natuur. Groene weides, grote wouden met afwisselend naald- en loofbomen, gletsjers, bergen en watervallen. De toegang van het park is even voorbij het kleine dorp Turgen. Hier staat een slagboom en betaal je een klein bedrag van 200 Tenge per persoon om het park te mogen bezoeken. Zodra je door de toegangspoort bent, rijdt je eerst een stuk langs de snelstromende rivier Turgen. De oevers van de rivier zijn een geliefde plek voor een uitgebreide picknick. Veel Kazachse families zetten een yurt naast de rivier en brengen hier het weekend door. 

Turgen vallei

Na een kilometer of tien wordt de kloof een stuk smaller en ga je via een slingerende weg die pal langs de rivier loopt, steeds verder de natuur in totdat je uitkomt bij het dorp Batan. Dit dorp vormt de uitvalsbasis voor veel meerdaagse trektochten naar de hoger gelegen delen van het Nationaal Park Ile-Alatau zoals het Assy plateau of nog hoger, naar de bergen van de Zailiski Alatau. Als je het dorp Batan gepasseerd hebt, kun je nog enkele kilometers over een verharde weg doorrijden naar een grote parkeerplaats. Vanaf starten enkele kleinere wandelingen langs de rivier. Na deze parkeerplaats kun je eigenlijk alleen nog verder met een 4×4 auto over een onverharde weg verder de bergen in. 

Kindvriendelijk

In de Turgen vallei zijn geen speciale activiteiten, wandeling of speelplaatsen voor kinderen. Hier en daar staat langs de rivier een traditionele staschommel, een lange plank met twee touwen aan een frame. Je kunt hier met kinderen wel pootje baden in een rustig stuk van de rivier, wilde aardbeien plukken, overnachten in een yurt camp of wandelen naar de Beer-waterval.

Wat kun je doen in de Turgenvallei?

De Turgenvallei is de perfecte plek voor sportieve activiteiten zoals raften, wandelen, mountainbiken, paardrijden of gewoon rustig een dagje door te brengen langs de rivier. Kijk niet raar op als je hier en daar een koe de rivier ziet oversteken. Lokale herders staan vaak langs de rivier met hun kuddes. 

Turgen vallei

Wandelen

In de Turgen vallei kun je korte wandelingen maken of lange meerdaagse trektochten. De populairste wandelingen zijn de wandelingen naar watervallen. Er zijn maar liefst zeven grote watervallen in het gebied waarvan er een aantal goed bereikbaar zijn te voet. 

Beer-waterval

De wandeling naar de Beer-waterval is de kortste en makkelijkste wandeling en ook goed geschikt voor kinderen met wandelervaring. De wandeling start bij de brug naast een klein restaurant in de bocht van de weg naar Batan. Naast het restaurant is een parkeerplaats waar ook de meeste touringcars stoppen dus deze kun je eigenlijk niet missen. Ga over de brug en sla vervolgens linksaf en volg de bordjes.

Turgen vallei

De wandeling naar de Beer-waterval is ongeveer twee kilometer lang. In het begin loopt het pad vrij steil omhoog dus het is gelijk flink klimmen. Om de klim makkelijker te maken is hier en daar een trap aangelegd of zijn er leuningen aangebracht. Het pad kruist enkele kleine stroompjes dus pas op bij het oversteken hiervan; de stenen zijn vaak erg glibberig. Eenmaal bovenaan gekomen volgt er een aangenaam slingerpad van ongeveer 1,5 kilometer door de natuur.

Turgen vallei

Dit pad is over het algemeen vlak en goed begaanbaar. Verbaas je niet als je door een kwieke Kazachse oma op slippers wordt ingehaald. De waterval is een populair bedevaartoord en het schijnt dat deze geneeskundige krachten heeft als je eronder gaat staan. Het slingerpad eindigt uiteindelijk bij een grotere rotspartij waar je overheen moet klimmen. Je komt uit op een plateau en dan heb je een prachtig zicht over de waterval. Deze waterval is maar liefst 121 meter hoog en het water komt met een donderend geraas naar beneden.

Tip: ga net als de lokale bevolking op een warme dag onder de waterval staan. Het water is ijskoud maar ook verkwikkend. Bij de waterval zelf zijn verder geen faciliteiten. De terugweg gaat over hetzelfde pad als de heenweg.

Turgen vallei

Praktisch: parkeren is gratis. Het restaurant beschikt over verschillende faciliteiten zoals een terras en een eenvoudig toilet.  

Kairak-waterval

De Kairakwaterval is bijna 55 meter hoog en veel smaller dan de Beer-waterval. De wandeling naar de Kairak-waterval is ongeveer 8 kilometer lang enkele reis. De trail naar de Kairak-waterval begint vanaf de parkeerplaats na het dorp Batan. Na ongeveer 600 meter wandelen langs de rivier, steek je deze over via een nieuw aangelegde houten loopbrug. Deze wandelbrug werd pas in 2018 aangelegd, daarvoor staken we de rivier over via vier betonblokken die met elkaar waren verbonden met houten planken. Dit leverde levensgevaarlijke situaties op. Na de houten loopbrug volg je dan het bord Kairal-waterfall. De trail is in het begin vrij breed en je steekt diverse keren de rivier over via een aantal betonnen bruggetjes. Aan weerskanten van de trail groeien wilde aardbeien en andere bessen. De wandeling gaat afwisselend door het bos en langs open velden. Na zo’n drie tot vier uur wandelen kom je dan bij de Kairak-waterval uit. Je kunt dichterbij de waterval komen via een houten stellage. Deze stellage ziet er nogal wankel uit en is niet geschikt voor kleine kinderen.  De terugweg verloopt via dezelfde route als de heenweg. Tip: in de zomermaanden rijdt er vaak een klein groen Sovjet-busje, een buchanka, vanaf de nieuwe houten loopbrug tot aan de waterval. 

Turgen vallei

Persoonlijk is dit niet mijn favoriete hike. De weg slingert eindeloos over bergen en door dalen en er lijkt geen eind aan te komen. Meestal lopen we met de kinderen een stukje van de trail op zoek naar de lekkere wilde aardbeien. Na al die jaren van bezoekjes aan de Turgenvallei, heb ik slechts een keer de Kairak-waterval bereikt. Mijn oudste kinderen waren toen nog klein. Halverwege de wandeling waren we het zat en hielden we het busje aan om naar de Kairak te rijden. Deze trail is alleen geschikt voor mensen met een goede wandelconditie en veel uithoudingsvermogen. 

Praktisch: parkeren is gratis. Aan het begin van de trail staan twee houten toilethokjes. De wc is een gat in de grond. 

Behalve de wandelingen naar de watervallen, kun je ook kiezen voor daghikes of meerdaagse wandelingen naar de bergen of naar het Assyplateau. Meerdaagse trektochten kun je online reserveren of in je hotel. De tochten vertrekken vanuit het dorp Batan. 

Raften

De rivier de Turgen is een snelstromende, vlakke rivier die hoog in de bergen van het Nationaal Park Ile-Alatau ontspringt. Omdat er niet veel hoogteverschillen en watervallen zijn, is de rivier geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De raftingtours zijn intensief maar niet heel lang. Rafting tours over de Turgen kun je online boeken of bij je hotel. Er zijn verschillende aanbieders. De prijzen variëren van 300 tot 500 dollar voor een geheel verzorgd dagarrangement vanuit Almaty. De minimumleeftijd is 16 jaar.

Forelkwekerij

Je eigen forel vissen, deze laten grillen of bakken en vervolgens opeten op typisch Kazachse wijze aan lage zittafels kan bij de plaatselijke forelkwekerij. Deze immens populaire kwekerij ligt aan de hoofdweg en is de bekendste plek in de Turgenvallei. Van heinde en verre komen Kazachse families, schoolklassen en bussen met toeristen om hier te lunchen of te dineren. Een kilo zelfgevangen vis uit een van de bekkens kost 2500 tenge. Hengels en een bekertje lokaas krijg je bij de ingang van het hoofdbekken voor 50 Tenge. Zoek een goede plaats op, liefst achteraan. De vissen bijten enorm snel, zeker als je in plaats van een stukje mais uit het bekertje, een stukje brood aan het haakje hangt. Voor je het weet heb je zo vier kilo vis bij elkaar gevist. Je dient wel zelf de vis van het haakje te halen en ervoor te zorgen dat ze dood in de meegekregen plastic zak eindigen want je betaalt alleen voor dode vissen. Vissen en vis eten is niet mijn hobby en meestal zijn de kinderen fanatiek aan het vissen en heeft mijn man de ondankbare taak om de vissen van de haak te halen. 

Turgen vallei

Als je hebt afgerekend, breng je vissen naar het centrale grillhuisje. Je kunt bij de dames van het grillhuis niet alleen terecht voor vis, maar ook voor frietjes en traditionele Kazachse Baursak, traditionele warme broodjes. Op het terrein van de kwekerij zijn divers traditionele Kazachse zitplaatsen met lage tafels en kleden om op te zitten. Er zijn echter ook gewone tafels en stoelen. Er is een hokje met hurkwc’s op het terrein maar neem wel je eigen wc-papier mee. Toen de kinderen klein waren, aten we meestal op het terrein zelf. De laatste jaren kiezen we echter voor een knus plekje langs de rivier. 

Praktisch: parkeren is hier niet gratis. Je mag het parkeerterrein pas op als je de jongens voor het hek ieder 100 tot 200 tenge hebt betaald. Prijzen: 1 kg vis 2500 tenge, grillen: 500 tenge, een zak Baursak: 500 tenge, frietjes als bijlage: 500 tenge pp. 

Picknicken

De Turgenvallei is een zeer geliefde en populaire plek om te picknicken. Op zaterdagmiddag vindt er een ware exodus uit Almaty naar Turgen plaats. Kazachen hechten veel waarde aan de oude familietradities. Vaak zie je grote families, bestaande uit drie of vier generaties gemoedelijk voor hun meegenomen kleine tent aan de oever van de rivier praten, lachen, barbequen en eten. Je kunt je eigen kleed meenemen of een dagyurt huren. Er zijn helaas geen faciliteiten zoals toiletten. 

Turgen vallei

Accommodatie

Zelf hebben wij nog nooit in Turgen overnacht, maar er zijn een aantal mogelijkheden om hier te blijven slapen. Je kunt eigenlijk overal wildkamperen met een eigen tent. Verder zijn er enkele guesthouses, een etno-aul (yurtkamp) en een camping in Batan. Ook kun je overnachten in twee grotere hotels, de Stetson Rancho met zwembad en hotel Royal Fish naast de forelkwekerij. 

Vervoer

Turgen ligt ongeveer 70 km ten oosten van Almaty. Je kunt hier alleen komen met eigen vervoer, een gehuurde taxi of met een excursie met tourbus. Er zijn een aantal opties om naar Turgen te komen. De makkelijkste, maar ook de langzaamste variant, is via de A351, de Kolzhinski trakt. Deze weg vormt de hoofdader tussen Almaty en Talgar. Deze slecht onderhouden vierbaansweg slingert door vele dorpen met aan weerskanten huizen, bazaars, scholen, gebedshuizen en straatverkopers. Elke dag staat er een lange file van en naar Almaty en de kans dat je in een kilometerslange file terechtkomt, is groot. Neem daarom liever de rustigere weg “onderlangs” via Talgar. De weg loopt van het dorp Besagash via Birlik naar Talgar. Neem in Talgar vervolgens de weg in de richting van Esik en vanuit Esik naar Kok Tobe. Langs deze weg passeer je de typische grafheuvels, Kurgan, uit de Scythische tijd. Ook kun je in Esik een korte stop maken bij het museum van de Gouden Man. Een blog over dit museum volgt later. Als laatste variant kun je de nieuw aangelegde tolsnelweg A3 nemen tot het dorp Akshiy. Hier kruis je de A351. In Malovodnoye neem je dan de weg naar Satay. 

Handige links

Website van het Ministerie van Toerisme

Comments

 1. It’s a great itinerary shared. I really appreciate your focus on child friendly activities and your recommendations about what’s possible with kids!

  1. Henriette

   Thank you so much! Kazakhstan is not in the scope of big tourism and it can be hard to get around.

 2. Alex

  I ate fish (forel ) at this place. It is not so far from city center (1 hour?)

  1. Henriette

   About 1 hour drive from Almaty!

 3. Alex

  What is the difference between travel to Kasakhstan and Kyrgizie?

 4. Alex Li

  This place is very popular nowadays among people living in Almaty , good and fresh food, not expensive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *