Sittard: historische stadswandeling met kinderen

Stadswandeling Sittard

Voordat wij naar Zuid-Limburg verhuisden, had ik nog maar weinig over Sittard gehoord. Aangezien ik gek ben op het ontdekken van voor mij onbekende steden, stond snel vast dat ik naar Sittard wilde. Een buurman raadde de historische wandeling Sittard aan.  Wat volgde was een leuke tocht door het centrum van Sittard waarin wij veel over de geschiedenis van de stad leerden en erachter kwamen dat Sittard een aangename stad met een bourgondische flair is. Sittard is zeker de moeite waard om een keer te bezoeken.

De Zittesje Sjnaak

Als we aankomen op het station van Sittard zijn we nog wat sceptisch. Het station is geen bijzonder hoogstaand bouwwerk. Onze bedenkingen verdwijnen echter als sneeuw voor de zon als we in de richting van het centrum lopen. We komen langs het “leukste standbeeld ever” volgens de kinderen. Het uitgebeelde jongetje kijkt gebogen door zijn benen en laat een paar billen zien. Tot grote hilariteit van onze kinderen zijn de billen helemaal glad gewreven. Blijkbaar brengt dat geluk. Dit is het standbeeld van De Zittesje Sjnaak (locatie Voorstad) oftewel de Sittardse kwajongen. De Zittesje Sjnaak is behalve een beeld ook nog een locaal biermerk en een karakter in een carnavalsliedje van Jo Erens. 

Stadswandeling Sittard

Met de trein reizen maakt hongerig en als we voorbij de Zittesje Sjnaak zijn, besluiten we eerst een hapje te lunchen. In een gezellige straatjes in het centrum kiezen we een lunchroom (Gasterij Willems, Walstraat 43) uit en eten salade en een hamburger. Na deze opkikker zetten we koers naar de plaatselijke VVV en halen we een routekaart op. Laat de wandeling door Sittard maar beginnen! 

Korte geschiedenis

Sittard ligt op de grens tussen Midden- en Zuid-Limburg. Het is ook een van de oudste steden in Nederland. Van 1400 tot 1794 behoorde Sittard bij het hertogdom van Gulick, nu Julich in Duitsland. Van 1798 tot 1814 behoort de stad toe aan het Franse keizerrijk totdat de stad in 1814 wordt bevrijd door kozakken uit Oekraine. In 1815 wordt Sittard als laatste stad toegevoegd aan het Koninkrijk der Nederlanden. De rijke geschiedenis van de stad kun je terugzien in een aantal interessante oude gebouwen. Zo beschikt de stad over maar liefst vijf kerken, diverse kapelletjes en kloosters, een fort met oorsprong in 1500 en diverse oude huizen uit de 16e en 17e eeuw. 

Over wallen en forten

Nadat we onze kaart hebben opgehaald slaan we linksaf en lopen door de Rosmolenstraat. Op het eerste kruispunt slaan we linksaf de Agnetenwal op. De Agnetenwal is een overgebleven stuk van de oude stadswal en de verdedigingswerken die rondom het centrum van de stad waren gebouwd. Langs de Agnetenwal staan diverse oude huisjes. Tevens passeren we ook een oud klooster. Aan het eind van de wal steken we de Putstraat over en komen uit bij Fort Sanderbout. 

Stadswandeling Sittard
Stadswandeling Sittard

Dit oude fort werd waarschijnlijk gebouwd rond 1500 en wat later omgebouwd tot bastion. In 1677 werd Sittard verwoest door Franse troepen tijdens de Hollandse Oorlog. Het fort kwam daarna buiten gebruik. Rondom het fort werden volkstuintjes aangelegd en bovenop het fort kwam een Joodse begraafplaats die halverwege de 20e eeuw werd geruimd. 

We lopen over de oude stadswal en zien nog steeds tuintjes in de diepte liggen. Als we voorbij het fort zijn, lopen we via de Pullestraat weer het oude centrum in. Op de kruising Pullestraat/Putstraat slaan we rechtsaf. Vroeger stond aan het einde van de Pullestraat een grote stadspoort, nu staan aan beide kanten van de straat statige huizen uit de 18e en 19e eeuw. De kinderen zijn nog lang niet moe en we enthousiast volgen ze de route op de kaart. We slaan de Paardenstraat in en lopen tot aan het Toon Hermanshuis. Dit huis, vernoemd naar de beroemdste inwoner van Sittard, is een inloophuis voor (ex)kankerpatienten. 

Stadswandeling Sittard

Tuinen

Tegenover het Toon Hermanshuis slaan we de Dominicanenwal in. De Dominicanenwal is ook weer een overgebleven stuk van de grote vestingwerken rondom Sittard. Voordat we hier de trap afgaan in de richting van de Ursulinentuin, slaan we eerst linksaf en houden een korte pitstop in de Jardin d’Isabelle. Hier vinden we een doolhof achtig patroon op de grond en opgewekt rennen de kinderen rondjes. De mooie Jardin D’Isabelle is ook onderwerp in een tragische liefdesgeschiedenis tussen twee inwoners van Sittard, een dichter en de dochter van een rijke dokter, die van haar vader niet met elkaar mochten trouwen. Als de kinderen zijn uitgeraast, lopen wij de trap af naar de Ursulinentuin. Deze tuin is staat in het voorjaar ongetwijfeld prachtig in bloei, maar in maart is de tuin nog  wat troosteloos. In de Ursulinentuin is een historische begraafplaats, een monument ter nagedachtenis aan de vermoorde Joden uit Sittard en een mooi perenlaantje. 

Stadswandeling Sittard
Stadswandeling Sittard
Stadswandeling Sittard
Stadswandeling Sittard

Oudste huis

We zijn nu buiten de stadswal en zien aan de ene kant het statige Ursulinenklooster en aan de andere kant de open schootsvelden. Vanaf deze plek hebben we een mooi uitzicht over de skyline van de stad. Het is vrij fris voor maart en we beginnen het langzaamaan koud te krijgen. We lopen de stad weer in en vervolgen onze route op de Begijnenwal. We komen nu in een ander, statiger, deel van Sittard met onder andere het Domijnenmuseum en Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart. Voor de deur van de kerk staat een meneer met een enorme sleutelbos. Hij is net van plan de kerk af te sluiten, maar nodigt ons uit om toch nog even een kijkje binnenin te nemen. Na het bezoek aan de Basiliek komen we op het eindpunt van onze route, de Markt. Het gezellige marktplein van Sittard is het kloppende hart van de stad. Je vindt hier verschillende cafés en restaurants en het oudste huis van Sittard. Dit huis stamt uit 1535 en is nu een bruin cafe. We zijn onder de indruk van het oude huis. Een huis uit 1535 zie je zeker niet elke dag! We vragen ons af wat het huis al die eeuwen heeft gezien en meegemaakt en de fantasie slaat op hol. Als huizen eens konden praten..!

Stadswandeling Sittard
Stadswandeling Sittard

Hier op de Markt sluiten wij onze historische wandeling door Sittard af. We hebben een goede eerste indruk gekregen van deze mooie historische stad waar je volgens mij heerlijk kunt wandelen, shoppen en uitgaan. 

Eigen meningen

Nikolai (10 jaar): het beeld van de Sjnaak was erg grappig. Verder een leuke wandeling
Kirill (8 jaar): Leuk gewandeld maar wel koud in maart.
Julia (5 jaar): De Sjnaak was het leukste.

Praktische informatie

  • Waar: Sittard ligt op de grens tussen Midden- en Zuid-Limburg. Sittard ligt 195 km van Amsterdam en 27 km van Maastricht. Sittard is goed bereikbaar met zowel de auto als de trein.
  • Parkeren: het is helaas niet makkelijk om een parkeerplek in Sittard te vinden. Het parkeertarief in een van de garages bij het centrum is 1,90 euro per uur. Gratis parkeren in het centrum kan niet. Je kunt je auto wel gratis kwijt op de Parklaan (let op eenrichtingsverkeer) of in de wijken ten noorden van de Odasingel. Vanaf de Odasingel is het ca. 10 minuten lopen naar het centrum.
  • Tijd nodig: wij deden ongeveer 2 uur over de wandeling.
  • Lengte: 3 km

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *