Ben je op zoek naar een leuke roadtrip langs de Moezel waar je onderweg wat ziet, maar waar je ook actief bezig bent? Wij maakten met het gezin een roadtrip langs drie verschillende bezienswaardigheden, namelijk het mooie plaatsje Beilstein, de Geierlay hangbrug en het beroemde kasteel Burg Eltz, die allemaal in het mooie Moezelgebied liggen. We wisselden autoritten af met wandelingen en hadden zo een lange, maar leuke dag.
Roadtrip
De roadtrip die wij maakten, stippelde ik zelf uit. Ik wilde actief bezig zijn maar ook wat bezienswaardigheden in de rit stoppen. Niet alleen maar wandelen, maar ook iets zien en beleven. De roadtrip begint in het plaatsje Cochem. Cochem is tijdens onze vakantie aan de Moezel onze basis. Vanuit Cochem rijden we naar Beilstein, daarna naar de Geierlay hangbrug en we eindigen bij Burg Eltz.
Om bij de Geierlay hangbrug en Burg Eltz te komen, moet er nog flink gewandeld worden. Dat maakt onze roadtrip best intensief voor kleinere kinderen. Maar voor oudere kinderen die gewend zijn om te wandelen is dit goed te doen. Wij vonden deze roadtrip erg leuk en we hebben genoten van alle dingen die we onderweg zagen. Het schattige plaatsje Beilstein, de lange Geierlay hangbrug en het statige Burg Eltz, maar ook de vele wijnhellingen langs de Moezel zorgen voor een superleuk dagje uit.
Etappe 1: Beilstein
Langs wijnhellingen
Onze uitvalsbasis in deze herfstvakantie is Cochem aan de Moezel. Hier starten we dan ook onze roadtrip. In Cochem rijden we over de brug, de route 198 en slaan daarna gelijk rechtsaf de Uferstrasse in. Deze weg loopt geheel langs de Moezel. Beilstein ligt maar op 10 kilometer van Cochem vandaag. We rijden langs steile wijnhellingen. Het is herfst en de meeste druiven zijn al geplukt maar hier en daar zien we toch nog wat mensen tussen de wijnranken. Op een ingenieuze constructie, een stoeltje op rails, manoevreren de plukkers tussen de wijnranken. Ook aan de overkant zien we hetzelfde tafereel. We passeren het dorpje Valwig en zien grote hotels met kleurrijke bloembakken.
Sluizencomplex van Bruttig-Fankel
Na Valwig rijden we verder langs de Moezel en we merken dat de rivier steeds breder wordt. We komen in Bruttig-Fankel. In dit deel van de Moezel is een groot sluizencomplex aangebracht vanwege het hoogteverschil. We nemen kort een kijkje. De sluizen zorgen voor een goede doorstroming van het binnenvaartverkeer. Het verval is hier zeven meter. Een aantal schepen ligt voor anker te wachten. Een mooi staaltje engineering.
Beilstein
Na Bruttig-Fankel is het niet meer ver naar Beilstein. In dit populaire dorp lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Eeuwenlang leefde het dorp alleen van de wijnbouw. Dit leverde echter niet genoeg op voor de modernisering van het dorp. Het leek daarom wel alsof het dorp “sliep” en de moderne wereld het dorp oversloeg. Beilstein wordt daarom ook wel “doornroosje aan de Moezel” genoemd. Beilstein heeft een Middeleeuwse stadskern met vakwerkhuizen en kleine steegjes.
Dit maakte het dorp een geliefde achtergrond voor de populaire Heimatfilms uit de jaren ‘20 en ‘30. Beilstein wordt aan drie kanten omsloten door wijnhellingen en de horeca op het centrale marktpleintje wordt dan ook gedomineerd door weinstubes en wijnkelders. Hoog boven Beilstein torent de ruine van Burg Metternich boven alles uit. Dit kasteel uit de 12e eeuw kent een lange, dramatische geschiedenis en werd in 1689 door Franse troepen verwoest. Het kasteel werd daarna niet meer opgebouwd. Burg Metternich is open voor bezichtiging.
Steegjes en straatjes
We parkeren de auto op een parkeerplaats langs de hoofdweg en wandelen het dorp in. We zijn vroeg en het is nog rustig in het dorp. Het motregent zachtjes maar de huizen staan dicht op elkaar zodat we er niet veel last van hebben. Het dorp bestaat uit slechts twee straatjes, een handvol steegjes en een klein marktplein. Er staan voornamelijk vakwerkhuizen, hotels en duur uitziende restaurants. De huizen hebben houten deuren en overal hangen bloembakken. Een dikke poes kijkt ons loom aan. Het dorp komt inderdaad nogal verslapen over. Via de Weingasse, waar aan het einde een van de oudere gebouwen van het dorp staat, de voormalige synagoge, lopen we terug naar ons beginpunt op het marktplein en besluiten naar Burg Metternich te wandelen.
[easy-image-collage id=2740]Burg Metternich
Via een smal steegje tussen twee huizen komen we op een smal wandelpad. Dit pad slingert dwars door een wijngoed naar boven. We lopen tussen de vele wijnranken door en zien hier en daar een vergeten druif. Na een minuut of vijf lopen we onder een oude stenen poort door en staan op het terrein van Burg Metternich. We worden begroet door een oude houten schandpaal waar iedereen natuurlijk even in moet staan. Via een trap komen we op de binnenplaats van de ruine.
Burg Metternich werd gebouwd in de 12e eeuw en werd een aantal keren zwaar belegerd. De genadeklap kwam in 1689 toen het kasteel tijdens de 100-jarige oorlog werd aangevallen door Franse troepen. Van het eens zo machtige kasteel bleef alleen nog een ruine over. We besluiten de Burg te bezoeken en betalen 2,50 euro entree. We krijgen een kleine folder mee met informatie over Burg Metternich. Hier en daar staan bordjes met uitleg in het Duits en in welke ruimte we ons bevinden. Uiteraard beklimmen we enthousiast de enige vijfhoekige wachttoren die er nog staat en worden beloond met een prachtig uitzicht over de Moezel, het Moezeldal en Beilstein. De bezichtiging van Burg Metternich duurt niet heel lang maar maakt wel indruk.
Joodse begraafplaats
We verlaten Burg Metternich via de zuidelijke uitgang en kiezen ervoor om via een kleine omweg naar Beilstein terug te lopen. We komen langs een kapel met een picknickplaats en besluiten dat het tijd is voor ons tweede ontbijt. Nu zijn we alweer een tijdje onderweg en een snack doet ons goed. Na onze korte pauze zetten we de wandeling voort en komen langs de oude Joodse begraafplaats. Mijn middelste kind vindt begraafplaatsen altijd superinteressant. Het hek staat open en het is toegestaan de begraafplaats te bezoeken.
De meeste grafzerken zijn oud en verweerd. Er staan onleesbare teksten in het Duits en Hebreeuws op. Beilstein had in de 19e eeuw een aanzienlijke Joodse gemeenschap waarvan de meeste leden werkzaam waren in de wijnbouw. De oudste steen op de begraafplaats stamt uit het jaar 1818. Helaas werd de begraafplaats tijdens de nationaalsocialistische periode geschonden en zelfs deels ontruimd. Na 1945 zijn de meeste grafzerken weer teruggezet, maar niet allemaal op hun oorspronkelijke plaats. Van de Joodse begraafplaats is het niet ver meer naar het centrum van Beilstein.
Uitzichtpunt Beilstein
Voordat we de auto instappen om verder te rijden naar ons volgende punt, ontdekt mijn oudste zoon een wandelpad de wijnhellingen op. Het pad leidt naar een uitzichtpunt. Dit klinkt veelbelovend. We nemen het smalle, modderige en vooral steile pad dwars door de wijnranken. Het is afzien want door de modder en de rotte druiven die er overal liggen, verliezen we snel grip. Tussen de wijnranken door klauteren we naar boven. Eenmaal boven aangekomen, volgen we de pijlen totaan het uitzichtpunt. Wat volgt is wederom een schitterend uitzicht over de Moezel. Een flauw zonnetje maakt het nog mooier.
Praktische informatie Beilstein en Burg Metternich
- Waar: Beilstein ligt langs de Moezel op ongeveer tien kilometer van Cochem. Burg Metternich ligt ongeveer op 10 minuten lopen van Beilstein
- Parkeren: gratis op de parkeerstrook voor de ingang van het dorp
- Openingstijden: Burg Metternich is elke dag geopend van begin april tot eind oktober. In de wintermaanden is het kasteel gesloten.
- Prijs: toegang Burg Metternich 2,50 per persoon
- Horeca: in het dorp zijn een aantal restaurants en weinstubes. Burg Metternich beschikt over een klein cafe met voornamelijk Kaffee und Kuchen.
- Tijd nodig: in twintig minuten ben je door het dorp gewandeld. Combineer je Beilstein, Burg Metternich, de Joodse begraafplaats en het uitzichtspunt, neem dan ongeveer twee uur de tijd.
- Extra informatie: Trek goede wandelschoenen aan. De paden kunnen erg modderig zijn. De wandeling naar Burg Metternich via de wijnhelling is niet geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en buggy’s. Je kunt Burg Metternich via de hoofdweg door het dorp bereiken. Let op: Burg Metternich is alleen bereikbaar via een trap. Kijk voor meer informatie over Burg Metternich op de website.
Etappe 2 Geierlay hangbrug
Naar Sosberg
Na Beilstein zetten we koers naar onze volgende halte: het dorpje Sosberg om de Geierlay hangbrug te bedwingen. De Geierlay hangbrug hangt tussen de dorpen Mörsdorf en Sosberg. We kiezen bewust voor Sosberg om de drukte bij Mörsdorf te omzeilen. Vanuit Beilstein rijden we eerst terug naar Bruttig-Fankel. In Bruttig-Fankel nemen we de route K-36 dwars door de heuvels van de Hunsrück Bij Pulgersmühle slaan we rechtsaf en nemen de L202. Via de dorpjes Altstrimmig en Forst komen we in Sosberg.
Wandeling naar de Geyerlay hangbrug
In Sosberg parkeren we de auto op een kleine parkeerplaats naast een huis. Parkeren kost hier 2 euro en je betaalt door wat muntjes in de brievenbus aan het huis te gooien. We slaan het wandelpad aan de linkerkant van de parkeerplaats in en wandelen langs de akkers naar de hangburg. Het landschap is heuvelachtig maar vooral heel erg kaal. Op deze hoogvlakte bijt de wind venijnig in ons gezicht. We volgen de bordjes richting Geierlay. De wandeling is maar 2 kilometer maar voor ons gevoel duurt het een eeuwigheid. En net op het moment dat we niks meer verwachten, staan we plotseling voor de hangbrug en een mooi dal. Vanaf de akkers van Sosberg is deze vallei totaal niet zichtbaar dus het is echt een verrassing.
[easy-image-collage id=2738]Geierlay hangbrug
De Geierlay hangbrug ligt tussen de dorpen Mörsdorf en Sosberg over het Moisdorfer Buchtal. De Geierlay hangbrug werd geopend in 2015, heeft een lengte van 360 meter en hangt maar liefst 100 meter boven de grond. De brug is van twee kanten goed te voet bereikbaar. Wil je meer weten over de brug, neem dan een kijkje in het bezoekerscentrum in Mörsdorf
Over de brug
Ik geef toe, spannend is het wel. De omgeving is prachtig. Om ons heen staan alle bomen in herfstkleuren. Wij hebben echter alleen oog voor de brug. We geven de kinderen de keuze of ze wel of niet over de brug willen. Het is niet erg druk maar er staan wel wat wind, dus de brug wiebelt. De oudste zoon kiest ervoor om de brug niet over te gaan maar veilig op het bankje te blijven zitten.
Mijn middelste zoon rent er wel enthousiast overheen en is van mening dat het “helemaal niet eng” is. Ook mijn dochter heeft er weinig moeite mee. De brug is niet breed en andere mensen passeren gaat best moeilijk. Rustig en bedaard loop ik over de smalle planken. Hier en daar blijf ik staan om om me heen te kijken. Ik zie mensen die er snel over heen gaan, mensen die met hun ogen dicht voetje voor voetje vooruit schuifelen. En we zien mensen die niet meer verder durfen en willen omkeren. Het schijnt dat 20% van alle bezoekers niet over de brug durven te gaan.
Voor we het weten zijn we aan de overkant. Dit is de kant van Mörsdorf en het is aan deze kant een stuk drukker. Gezinnen houden een picknick of kijken mensen. Nadat we wat foto’s hebben genomen besluiten we weer terug te keren. De tweede keer is de brug een stuk minder eng dan de eerste keer. Alleen het stuk aan het einde bij Sosberg gaat best steil omhoog. Hier wacht mijn oudste zoon ons op en hij is vooral blij dat hij er niet overheen hoefde. We nemen daarna het wandelpad terug naar Sosberg.
Praktische informatie Geierlay hangbrug
- Waar: de Geierlay hangbrug ligt tussen de plaatsen Mörsdorf en Sosberg. Vanaf Utrecht is het ongeveer 3,5 uur rijden. Je vindt de Geierlay hangburg ook op alle navigatiesystemen.
- Parkeren: 2 euro in Sosberg, 10 euro per uur voor de eerste vier uur op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum in Mörsdorf. Daarna elke 15 minuten 1 euro
- Openingstijden: elke dag. Kijk op de website voor actuele openingstijden
- Prijzen: gratis
- Tijd nodig: circa 1,5 uur inclusief de wandelingen van en naar de brug
- Horeca: nee
- Extra informatie: De afstand van Sosberg naar de Geierlay hangbrug is 1,9 km. Trek comfortabele schoenen aan. De brug is niet geschikt voor buggy’s en kinderwagens. Neem een slot mee zodat je de kinderwagen aan het begin van de brug ergens kunt vastmaken en op slot zetten. De brug is slechts 85 cm smal en het is niet mogelijk om met zijn tweeen naast elkaar te lopen. Wil je meer informatie over onder andere de bouw van de brug? Bezoek dan het bezoekerscentrum in Mörsdorf. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de Geierlay hangbrug.
Etappe 3 Burg Eltz
Münstermaifeld
Vanuit Sosberg rijden we naar Wierschem. In deze plaats staat het beroemde kasteel Burg Eltz. Wandelen maakt echter hongerig en we houden onderweg een korte stop in het dorp Münstermaifeld. Münstermaifeld is een verslapen plaatsje op de hoogvlakte. We wandelen door de historische straatjes en besluiten een doner te bestellen in een Turks restaurantje. Uitergerust en met volle magen kunnen we er weer tegenaan.
Naar Burg Eltz
Vanuit Münstermaifeldishet nog maar een klein stukje naar Burg Eltz. We komen hier rond drie uur in de middag aan en we zien dat er nog genoeg plaats is op de parkeerplaats. Mocht je Burg Eltz willen bezoeken, raad ik je aan vroeg in de ochtend of tegen het einde van de middag te gaan. Zo kun je de ergste drukte vermijden. Vanaf de parkeerplaats kun je op drie manieren bij Burg Eltz komen. Je kunt naar Burg Eltz wandelen via een wandelpad door het dal, je kunt via de asfalt weg wandelen of je kunt met de shuttlebus. Die laatste optie is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn.
Vanaf de parkeerplaats aan de Burg-Eltz-Strasse kiezen we voor het wandelpad door het bos. Dit wandelpad begint op het lagere gedeelte van de parkeerplaats. Het pad is ongeveer 3 kilometer lang en gaat voornamelijk door bos. De kinderen zijn best wandelmoe op dit punt en we kunnen ze alleen overtuigen met extra snacks en de belofte van een souvenier. Het pad is hobbelig en gaat een stuk naar beneden. In de verte slingert de rivier de Elzbach door het dal. Na ongeveer een 20 minuten wandelen komen we bij het uitzichpunt van waar we een prachtig uitzicht hebben op het kasteel. Wat ligt Burg Eltz daar mooi op een rots. Mijn fototoestel draait overuren en zelfs de kinderen zijn weer een stuk enthousiaster. Vanaf het uitzichtpunt is het nog een kort stukje naar het kasteel.
Geschiedenis van Burg Eltz
Burg Eltz ligt op een unieke locatie in het dal van de Elzbach en zo verstopt at het kasteel in zijn lange bestaansgeschiedenis slechts een keer is aangevallen. Dat was in het jaar 1331 toen keurvorst Boudewijn van Trier het kasteel bestookte met kanonnen. Daarvoor, in het jaar 1268 al, leidde een grote familievete tot een splitsing van het kasteel. Burg Eltz werd in drie stukken verdeeld: de families noemden zich de Gouden Leeuw, de Zilveren Leeuw en de Buffelhoorns. Vandaag de dag is alleen de lijn van de Gouden Leeuw nog over en zij zijn ook de kasteelheren.
De drie families zorgden voor drie verschillende bouwstijlen. De vestingwerken werden weggehaald waardoor alleen het gedeelte met het woonhuis overbleef. Door de eeuwen heen werd er gebouwd en verbouwd. Dit alles met strenge gedragsregels waar de families zich aan moesten houden. Het huidige kasteel beschikt hier door over veel woontorens, gangen, vakwerkconstructies en wel 100 kamers.
Rondleiding
Om een goede indruk van het kasteel te krijgen, willen we het kasteel ook echt bezoeken. Via de statige toegangsweg lopen we onder de poort door en kopen bij het winkeltje toegangskaarten. We reserveren een rondleiding in het Engels. De rondleidingen vinden elke 15 minuten plaats. Omdat we nog even moeten wachten, bekijken we alvast het kasteel en de schatkamer. De rondleiding vertrekt vanaf een donkere binnenplaats, omsloten door hoge muren. We bezoeken tijdens de rondleiding het gedeelte van de familie van de Gouden Leeuw. We komen als eerste de wapenkamer met vele zwaarden en hellebaarden. Een gids leidt ons enthousiast rond en opent deur na deur. Voor de jongste twee kinderen duurt de rondleiding te lang en besluit alvast met ze vooruit te lopen.
We passeren onder andere de ridderzaal met statige tafels en portretten, de kleurrijke bovenzalen met de slaapvertrekken waar we ons verwonderen over de kleine bedden, benedenzalen met pronkzaal, schrijfkamer en de originele keuken. We krijgen zo een goed beeld van hoe het leven in het kasteel er door de eeuwen heen uitzag. En na afloop van het bezoek kopen we voor ieder kind een souvenier zoal beloofd.
[easy-image-collage id=2741]Terug naar Cochem
Na nog wat instagrammable foto’s te hebben gemaakt voor het kasteel, wandelen via dezelfde weg door het bos weer terug naar de parkeerplaats. Het is inmiddels vijf uur geweest. Het kasteel is gesloten en de meeste toeristen zijn al weg. Vanaf Burg Eltz rijden we in een ruk door naar Cochem. Het is achterin verdacht stil. We zijn allemaal slaperig. Deze roadtrip was vermoeiend maar ook zeer de moeite waard.
Praktische informatie Burg Eltz
- Waar: Burg Eltz ligt in de plaats Wierschem in de deelstaat Rheinland-Pfalz op ongeveer 3,5 uur rijden van Utrecht.
- Parkeren: betaald parkeren kan op de parkeerplaats aan de Burg-Eltz-strasse. Een parkeerkaart kost 2 euro. Na 17.00 kun je hier gratis parkeren. Prijs shuttlebus: 2 eur per persoon per rit.
- Openingstijden: Burg Eltz is geopend van 09.00 tot 18.00 van 1 april tot 1 november.
- Prijzen: volwassenen 12 euro, kinderen tot 18 jaar en studenten 7 euro. Familiekaart (voor 2 volwassenen en 2 of meer kinderen): 32 euro.
- Horeca: ja. Op het terrein van Burg Eltz is een restaurant met Duitse menukaart.
- Extra informatie: Kies je voor de wandeling? Trek dan goede wandelschoenen aan. Het wandelpad is niet geschikt voor rolstoelen en mensen slecht ter been. Een buggy of kinderwagen kan er wel overheen. Nog niet uitgewandeld? Wandel dan de Panoramaroute van 16 km door het dal van de Elzbach. Let op: drones zijn bij Burg Eltz verboden! Kijk voor meer informatie over Burg Eltz op de website.