Op zoek naar oude tanks in het Brander Wald bij Aken

Brander Wald Aken

Wandelen in een gebied dat tegelijkertijd beschermd natuurgebied, recreatiegebied en een militair oefenterrein is? Dat kan in het Brander Wald tussen Aken en Stolberg. In dit gebied kun je niet alleen diverse bedreigde planten- en dierensoorten vinden, maar ook de wrakken van vier oude tanks uit vroegere tijden. Wij gingen op zoek naar deze oude wrakken en genoten tegelijkertijd van onze wandeling in het Brander Wald.

Brander Wald Aken

Militair oefenterrein

Het Brander Wald is een uniek gebied tussen de Duitse steden Aken en Stolberg in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Officieel heet het gebied “Standortübungsplatz Buschmühle” en werd in 1937 opgericht als militair oefenterrein. Dit terrein is vandaag de dag nog steeds in handen van het Duitse leger, maar ook geliefd als recreatiegebied. In 2005 werd het Brander Wald uitgeroepen tot beschermd natuurgebied vanwege de diverse flora en fauna. Verspreid over het gebied staan tevens vier oude tankwrakken die vroeger dienden als schietschijven maar vandaag de dag vooral deel uit maken van het nieuwe ecosysteem in het bos. 

Rode vlag

Als wij tegen het begin van de middag aankomen bij de ingang van het gebied, zien we dat er gelukkig geen rode vlag hangt. We kunnen dus met een gerust hart hier gaan wandelen. Via de grote hoofdweg lopen we een rondje over het hoofdterrein. Onderweg komen we tal van kleine meertjes en poelen tegen. Duidelijk de sporen van militaire actie. We blijven netjes op de paden zoals op het bord bij de ingang staat aangegeven. Van de hoofdpaden afgaan is in dit gebied streng verboden. We lopen via de brug over een weggetje langs een rij Drakentanden, overblijfselen van Hitler’s Westwall en deel van de Siegfriedlinie. Deze driehoekige betonnen constructies werden in de grond gezet om vijandelijke tanks tegen te houden. Na enkele minuten komen we de eerste oefentank tegen. Dit roestige gevaarte zonder bovenkant spreekt bij de kinderen tot de verbeelding en al gauw worden de wildste verhalen verzonnen. We lopen verder via het beekje en komen dan weer aan bij ons vertrekpunt. Vanaf dit punt maken we een tweede lus, alleen nu het bos in. 

Brander Wald Aken
Brander Wald Aken
Brander Wald Aken

Tanks

Het bos oogt idyllisch en groen met veel mos, meertjes en beekjes. Af en toe zien we sporen van militaire actie zoals kogelhulzen op de grond, metalen voorwerpen langs de weg of een stormbaan in het midden van een open plek. We gaan op zoek naar de overblijfselen van vier tanks die verspreid in het bos staan. Drie tanks staan dicht bij elkaar, een tank op een andere locatie. En alhoewel ook wel wordt gezegd dat het hier om een zogenaamde urbexlocatie gaat, zijn deze tanks natuurlijk helemaal niet verlaten maar gericht neergezet voor militaire doeleinden. Nadat we twee keer fout zijn gelopen, komen we de tanks uiteindelijk tegen. Ik moet toegeven, imposant zijn ze wel. Enthousiast klimmen mijn kinderen op de twee vrijstaande tanks. De derde tank staat ingegraven en kan niet worden beklommen. 

Brander Wald Aken
Brander Wald Aken

Panzerwald

De tanks in dit zogenaamde Panzerwald zijn uitgeleverd aan de weersomstandigheden en daardoor op sommige plaatsen erg roestig. Ook missen er hier en daar onderdelen en zijn ze bespoten met graffiti. Drie tanks zijn van het type M47 Patton. Deze Amerikaanse tanks uit de jaren vijftig waren onderdeel van de verdediging van de NAVO-landen tegen de landen uit het Warschaupact. Vandaag de dag zijn er geen M47 tanks meer in gebruik, maar fungeren de meeste alleen nog als schietschijf. De laatste tank is een M41 Bulldog, een kleine, lichte en wendbare Amerikaanse tank. Dit type tank is maar heel kort in dienst geweest. Al snel werd deze tank te licht bevonden om te vechten tegen de veel zwaardere tanks uit het Rode Leger. 

Brander Wald Aken
Brander Wald Aken
Brander Wald Aken
Brander Wald Aken

Nadat we de tanks uitgebreid bekeken en beklommen hebben, is het tijd om huiswaarts te keren. We lopen terug naar ons startpunt en zijn het erover eens dat het Brander Wald een bijzonder gebied is om te wandelen. Bijzonder leuk en ook bijzonder interessant. 

Let op

Let op: het Brander Wald is een militair oefenterrein. Als er een rode vlag hangt aan de vlaggenmast bij de ingang, is het terrein verboden toegang. Raak geen munitie op van de grond. Ga niet van de aangegeven paden af. De coördinaten van de tanks vermeld ik hierbij niet zodat het vinden van de tanks een uitdaging blijft.

Praktische informatie

 • Waar: Het Brander Wald bevindt zich tussen het stadsdeel Brand in Aken en de stad Stolberg in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Adres: Am Forsthaus, 52078 Aken. 
 • Parkeren: Wij parkeerden op de parkeerplaats bij de vlaggenmast van de Bundeswehr. De locatie is Am Forsthaus. Dit is een kleine parkeerplaats zonder faciliteiten. 
 • Openingstijden: In het weekend tussen zonsopgang en zonsondergang. Het terrein is verboden toegang van maandag tot vrijdag 07.00 tot 17.00 en tijdens militaire oefeningen. Er hangt dan een rode vlag.
 • Kosten: gratis
 • Tijd nodig: afhankelijk van de lengte van de wandeling tussen de 1 en 3 uur
 • Extra info: niet toegankelijk bij een rode vlag. Raap geen munitie op. Blijf op de wandelpaden. Honden moeten aan de lijn. Deels onverharde wegen maar wel geschikt voor een kinderwagen.

Comments

 1. alex

  I saw a tank in Belgium, near Maastricht

 2. Yvonne

  Toegangsinformatie niet accuraat.
  Ma – vr van 07:00 en 17:00 verboden toegang voor het het rode kader gebied. Daarnaast niet betreden bij een rode vlag.

  1. Henriette

   Bedankt voor de informatie! De openingstijden zijn aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *