Een museum saai? Daar zijn wij het niet mee eens. Wij bezoeken met de kinderen graag een van de vele musea die Nederland rijk is. In dit blog: Discovery Museum in Kerkrade.
Als je op zoek ben naar een leuk uitje in Zuid-Limburg, ga dan zeker eens naar het Discovery Museum in Kerkrade. In dit museum leren kinderen alles over wetenschap en techniek op een speelse manier. Je vindt hier onder andere interactieve displays, experimenten, een science lab, films en nog veel meer. Discovery Museum is ons favoriete museum en we gaan er dan ook graag op een regenachtige dag heen. Er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. Discovery Museum is in 2021 zelfs uitgeroepen tot kindvriendelijkste museum van Nederland. En daar zijn wij het helemaal mee eens.
Over Discovery Museum
Discovery Museum Kerkrade is in 2021 ontstaan uit een samenvoeging van het Columbus Earth Center, het Cube Museum en het Continium Museum Kerkrade. Al sinds 1998 bevindt zich op deze plek in Kerkrade een museum over wetenschap en techniek. Destijds heette het museum Industrion. Industrion was in de beginjaren vooral een museum over de mijnbouw in Kerkrade. Het museum kreeg in de loop der jaren te kampen met lage bezoekersaantallen. Met tentoonstellingen over onder andere James Bond probeerde de directie Industrion uit het slop te halen.
Na een grootschalige verbouwing in 2007 werd het onderwerp van het museum gewijzigd. Men ging zich toeleggen op wetenschap en technologie in samenhang met het verleden, het heden en de toekomst. Deze thema’s werden aangevuld met een interactief science center. De naam werd gewijzigd naar Continium. In 2015 werden naast het Continium twee nieuwe musea geopend: Columbus Earth Center en het Cube Design Museum. Helaas moest het Cube Design Museum door onder andere de pandemie permanent de deuren sluiten. Gekozen werd voor een doorstart in een nieuw jasje samen met Continium: het Discovery Museum.
Bezoek aan Discovery Museum
Het Discovery Museum Kerkrade is groot en er is veel te doen. Je kunt voor dit museum gerust een halve dag of meer uittrekken en daarna heb je waarschijnlijk nog steeds niet alles kunnen doen en kunnen zien. Wij wonen niet ver van het Discovery Museum vandaan en komen er dan ook regelmatig en elke keer is er weer iets anders te doen.
Ingang en plaza
Gelijk bij binnenkomst in het museum kom je in een grote hal. In deze hal bevinden zich onder andere een garderobe met kluisjes, de kassa’s en een museumwinkel. Je kunt hier tevens kiezen om naar het Aarde Theater te gaan of naar het museum zelf. Ook is er een plattegrond van Discovery en een brasserie met onder andere Limburgse specialiteiten. Om naar het museum zelf te gaan, loop je de enorme trap naar boven.
Bovenaan de trap kom je in het plaza. Hier vind je eigentijdse en innovatieve ontwerpen uit Zuid-Limburg. In deze innovatiegalerij staan een aantal projecten centraal. Zo zien we onder andere kledingstukken die zijn gemaakt van oud textiel en een kinderwagen gemaakt van gerecycled plastic en PET-flessen. Na deze galerij kom je dan in de centrale hal. Vanaf dit punt kun je naar verschillende ruimtes in het museum.
Discovery Hal
In de Discovery Hal kun je kiezen om naar verschillende tentoonstellingen te gaan. Meestal blijven wij wel een tijdje in de hal hangen omdat hier al zoveel te doen is. Zo staan hier het populaire spijkerbed en bollenbed waar mijn kinderen altijd even op willen liggen. Het bollenbed is een soort massagebed, gemaakt van houten bollen en ligt niet erg lekker. Leuker vinden we het spijkerbed waar je met een druk op de knop op lange spijkers ligt. Ook niet erg comfortabel trouwens.
Verder staat hier een evenwichtswiel en staan er aan weerskanten van de lange gang kleine uitdagende puzzels waar je al gauw een half uur zoet mee bent. Zo zijn er puzzels met nummers of voorwerpen die je moet zien te ontwarren. Ook is hier een eeuwige knikkerbaan waar knikkers een bepaald parcours afleggen en steeds weer worden aangevuld. Via deze centrale hal kom je ook in het theater, de science labs, de wisselexpo, de schatkamer en de tijdreis.
Tijdreis
We starten een bezoek aan Discovery Museum Kerkrade meestal met een ritje in de tijdreis. Voordat de tijdreis begint, neem je plaats in een ronde gondel. Deze gondels draaien 360 graden rond zodat je de film op het scherm goed kunt volgen. De film begint met de oerknal en het ontstaan van de aarde, vervolgens reizen we door de tijd en ontmoeten we de dinosauriërs, de eerste mensen, de ijstijd, de industriële revolutie, uitvindingen zoals de stoomtrein, mijnbouw, machines en er wordt zelfs een blik in de toekomst geworpen. De film wordt ook weer geprojecteerd op een scherm van 360 graden en de gondels rijden ook door de zaal en duurt ongeveer 10 minuten. Na de film kun je direct door naar de Expeditie of naar de Schatkamer.
De Schatkamer
De Schatkamer is een vaste tentoonstelling in het Discovery Museum Kerkrade. Hier staan objecten uit het dagelijkse leven centraal die voor een deel afkomstig zijn uit huishoudens uit Zuid-Limburg. Bij binnenkomst maken we gelijk kennis met een 3-D projectie van een mijndirecteur. Hij vertelt ons welke rol de mijnen in het leven van de mensen speelden. Daarna lopen we verder en komen langs een aantal stoommachines. Deze kun je met een druk op de knop aanzetten en natuurlijk moeten we ze allemaal even uitproberen. De collectie van de Schatkamer bestaat verder uit een groot aantal oudere huishoudelijke apparaten zoals wasborden, televisies, wasmachines en een oude koelkast. Ook is er een grote collectie aardewerk uit Maastricht. Jarenlang was Maastricht het centrum van de Nederlandse aardwerk, met klinkende namen als Mosa en Sphinx.
In de Schatkamer is verder ook aandacht voor de lokale Zuid-Limburgse geschiedenis en dan met name over de mijnbouw. Hier kunnen kinderen alles leren over het leven boven- en ondergronds. Waarom hingen mijnwerkers hun kleding aan het plafond? Welke machines werden er ondergronds gebruikt? En wat is een koempel? Allemaal vragen waarvan je het antwoord in de Schatkamer kunt vinden.
Expeditie
Na de Schatkamer kun je doorlopen naar de Expeditie. Dit is de vaste tentoonstelling waar wetenschap en techniek in de huidige en toekomstige wereld centraal staat. De expeditie is opgedeeld in zes verschillende thema’s: rood voor gezondheid, groen voor voeding, geel voor wonen, blauw voor werken, roze voor leven en aan het einde grondstoffen en energie. En elk themagebied zit bomvol experimenten voor kinderen.
Rood
In de themawereld gezondheid staat het lichaam centraal. Hier ontdekken kinderen hoe het lichaam in elkaar zit. Spelenderwijs komen kinderen alles te weten over DNA, verschillende organen en je uiterlijk. Zo is er onder andere een spiegel waarin we onszelf als skelet zien bewegen. Bij een ander experiment kun je een patient opereren. En terwijl ik een ketting van DNA maak, vermaakt mijn dochter zich opperbest met de ‘scheetmachine’.
Groen
Groen staat in de Expeditie voor het thema voeding. Hier leren we leuk en interessante feiten over voeding. Zo zien we hoeveel suikerklontjes er in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Een echte eyeopener, vooral voor mijn pubers. Mijn dochter vindt het vooral leuk om een duurzame hamburger te maken. Hoe duurzamer de hamburger, hoe harder de wereld lacht. Ook zien we in welke voedingsmiddelen luizen, poep en gemalen botten zitten: eet smakelijk! Ook staan hier de voedingsmiddelen van de toekomst centraal: kweekvlees en insecten. Hier zijn mijn kinderen niet bepaald van onder de indruk, maar misschien maakt het toekomstige generaties niet meer uit wat ze eten.
Geel
In het gele gedeelte leren we alles over wonen. En ook hier staan weer leuke experimenten. Op een triltafel maken de kinderen bouwwerk van houten latjes. Het gebouw moet blijven staan terwijl de tafel trilt en zo een aardbeving simuleert. Dat is nog niet gemakkelijk. We leren tevens over het riool, duurzame huizen en volgen de loop van regen naar water en weer naar regen. Via een groot wiel kun je de waterstroom in beweging zetten.
Blauw
Blauw staat voor werk en de uitdagingen in de toekomst die werk met zich meebrengt. Wat worden de thema’s van de 21e eeuw? Hoe kunnen we fake nieuws van echt nieuws onderscheiden en welke rol gaan robots spelen in ons leven? In dit gedeelte staan vooral veel computergestuurde experimenten zoals robots en computerspelletjes.
Roze
Roze is het gedeelte waar we eigenlijk altijd wat sneller doorheen gaan. Hier draait alles om communicatie en social media. In het leven van veel tieners speelt social media een grote rol. Mijn oudste twee kinderen doen echter helemaal niks met social media en zijn hier dan ook minder in geïnteresseerd.
Energie en grondstoffen
Het laatste gedeelte van de vaste tentoonstelling draait om grondstoffen en energie in de toekomst. Zo kun je hier experimenteren met verschillende grondstoffen en staat er ook een bolletjesfiets. Hoe harder je fietst, hoe hoger de bolletjes ronddraaien. Ook leer je hier alles over het verband tussen techniek en energie. Misschien rijden toekomstige generaties wel in auto’s met zonnepanelen.
Wisselexpo
Na de expeditie sta je weer in de centrale hal. We lopen rechtdoor naar de wisselexpo. In het verleden waren hier expo’s over Otzi de ijsman, ruimtevaart en het leven in de stad. Op dit moment is hier de interactieve tentoonstelling Zeker Weten? Die in oktober 2022 van start is gegaan. In deze wisselexpo draait alles om nieuwsgierigheid en techniek. Om deze expositie samen te kunnen stellen, konden bezoekers eigen vragen indienen waar ze altijd al eens het antwoord op zouden willen weten. Wetenschappers hebben deze vragen beantwoord. Zo ontstond een boeiende tentoonstelling in de vorm van een tijdschrift. Op iedere bladzijde staat een vraag en een antwoord, vaak aangevuld met een leuk experiment. De vragen zijn opgedeeld in thema’s zoals natuur en leven, lichaam en brein en digitale maatschappij.
Nieuwsgierig lopen we van vraag tot vraag. Mijn jongste twee kinderen van 11 en 8 zijn vooral enthousiast over de experimenten. Zo lopen ze met een VR-bril over een virtuele plank over een virtuele stad, maken ze selfies voor de camouflagewand en leren ze hoe een vleermuis kan ‘zien’. Ook is er een leuk escaperoom en ze gaan dan ook vol overgave aan de slag met de opdrachten. Mijn oudste zoon van 13 is vooral geinteresseerd in de antwoorden op vragen en in de face swap bij het fake nieuws thema. Vragen die je in deze wisselexpo kunt vinden zijn onder andere over de werking van de cloud, waarom sommige mensen snot uit hun neus eten en wat is precies de betekenis van het zwarte gat.
Persoonlijk vind ik de tentoonstelling vooral geschikt voor kinderen in de laatste jaren van de basisschool, middelbare scholieren en volwassenen. De antwoorden op de vragen bevatten soms veel tekst en kunnen nog moeilijk zijn om te begrijpen. Zeker Weten? Is nog te bezoeken tot het najaar van 2023.
Science labs
Ga je in de centrale hal de trap naar beneden, dan kom je terecht bij de Science labs. Hier kunnen kinderen zelf experimenten. Voor een klein bedrag, tussen de 5 en 10 euro, kun je een science kit aanschaffen. In deze science kits zit een bouwopdracht met een duidelijke beschrijving. Het benodigde materiaal krijg je binnen in het science lab mee in een doos. De kits zijn wel leeftijdsgebonden. Zo hebben wij onder andere al slijm, zeep, een katapult en een windmolen met zonnepaneel gemaakt. Hoe hoger de leeftijd, hoe moeilijker de science kit. Trek, afhankelijk van de science kit, minimaal een half uur uit voor het science lab.
Nog meer Discovery
Behalve de al besproken exposities, is er nog veel meer te doen in Discovery Museum Kerkrade. Een klein overzicht:
Science theater
In het Science theater wooden op woensdag, zaterdag en zondag leuke en interessante wetenschappelijke, interactieve shows gegeven. Kinderen mogen een handje meehelpen tijdens de shows. De shows zijn gratis.
Aarde theater
Het aardetheater is een geweldige half-ronde koepel waarin je de aarde van bovenaf kunt beleven. In het aarde theater draait de film Earth, our planet, our home. We zien de aarde vanuit het perspectief van een astronaut met overview effect, voorzien van Nederlands uitleg.
De film laat zien dat we voorzichtig moeten zijn met de planeet waarop we leven. De film duurt circa 30 minuten. Na de film kun je naar de Aarde expo in het voormalige Cube-museum met meer informatie en wisselende tentoonstellingen.
Binnenplaats
Ook buiten op de binnenplaats is er van alles te doen. Zo staat hier een Newton-pendel en kom je nog meer te weten over het mijnverleden van Kerkrade.
Wij zijn in ieder geval heel enthousiast over Discovery Museum. Een bezoek aan Discovery Museum is leuk voor kinderen vanaf 5 jaar.
Praktische informatie
Waar: Discovery Museum Kerkrade ligt in de Zuid-Limburgse plaats Kerkrade. Het museum staat goed aangegeven op de borden. Adres: Museumplein 2, 6461 MA Kerkrade
Parkeren: gratis op het P+R terrein van Station Kerkrade. Adres: Hambosweg 60. Vanaf de parkeerplaats loop je over het inede van de spoorweg naar het museum. Je komt dant bij de uitgang van Discovery Museum. Voor de ingang moet je nog een stukje verder lopen naar het andere uiteinde van het gebouw.
Openingstijden: di-zo van 10.00 tot 17.00. Kijk voor de actuele openingstijden op de website.
Prijzen: Discovery Museum is geen goedkoop uitje als je niet over een museumkaart beschikt. Het actuele prijspeil: kinderen 0 tot en met 4 jaar gratis, kinderen 5 tot en met 17 jaar 13,50 euro, volwassenen 16,50 euro. Gratis voor museumkaarthouders.
Tijd nodig: in Discovery Museum kun je gerust de hele dag doorbrengen. Er is zoveel te zien en te doen dat niemand zich snel zal vervelen.
Horeca: ja. In Discovery cafe op de begane grond kun je uitrusten van alle indrukken onder het genot van een hapje en een drankje. Op de kaart staan onder andere salades, smoothies, en Limburgse keuken.
Sanitair: ja, er is voldoende sanitair in het gebouw.
Extra informatie: Discovery Museum is goed toegankelijk voor kinderwagens, buggy’s en minder-validen. Er zijn over liften in het gebouw. Informatie in het museum is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.
Kijk voor meer informatie over Discovery Museum op de website