Ommetje Putter Gewande: wandelen met kinderen in Voerendaal

Ommetje putter gewande

Wandelen is weer helemaal hip en Zuid-Limburg is echt een wandelparadijs. We kennen allemaal wel het Heuvelland met de eindeloze hoeveelheid aan wandelpaden, meanderende riviertjes en prachtige vergezichten. Maar wist je dat je ook goed kunt wandelen in de regio Parkstad? Eén van die leuke wandelingen is het Ommetje Putter Gewande in Voerendaal. Maak op zondag een ommetje met de kinderen en je kunt weer fris beginnen aan een nieuwe week.

Je kunt het Ommetje Putter Gewande vinden in Voerendaal. Het is een relatief nieuwe wandeling en nog niet zo heel bekend. Het leukste aan deze wandeling zijn de stapstenen over de kleine beekjes in het Geleenbeekdal. Ik geef eerlijk toe dat ik deze route niet kende, totdat ik deze tegenkwam bij alleskids.zuidlimburg. Het Ommetje is een korte wandeling die wij zeker eens wilden uitproberen en zo reden wij op een zonnige zondag in November naar Voerendaal. 

Spelen en wandelen

Het Ommetje Putter Gewande begint direct voor het station Voerendaal. Dat is wel zo makkelijk. Nadat we de auto hebben geparkeerd op de parkeerplaats naast het station, leg ik aan de kinderen uit dat we alleen maar de grijze paaltjes met een witte band hoeven te volgen. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn middelste zoon ontdekt al heel snel het eerste grijze paaltje. We zijn vertrokken. Met onze rug naar het station slaan we rechtsaf en lopen eerst een stuk over de Parallelweg. Na nog geen vijf minuten te hebben gelopen, komen we langs een park met houten klimtoestellen. Dit lokt bij de kinderen altijd de onweerstaanbare drang op om te rennen en te klimmen en enthousiast stuiven ze het park in. Simpele, houten speeltoestellen zijn heel goed geschikt voor het doen van een “parcours” en we laten ze een kwartier uitrazen. Als het “parcours” verzandt in een oeverloze discussie, wordt het tijd om verder te gaan. We volgen wederom de Parallelweg en aan het einde slaan we rechtsaf.

Ommetje Putter Gewande

Putter Gewande

We komen nu bij een vrij grote speeltuin. Weer rennen de kinderen ervandoor. Mijn middelste zoon vindt Voerendaal nu al superleuk voor kinderen. En wij zijn nog steeds maar aan het begin van onze route. Na een korte stop in de speeltuin en onder luid protest vervolgen we onze route. Via een tunneltje komen we het wandelgebied “Putter Gewande” in. We passeren een informatiebord met informatie en uitleg over de route. De naam Putter Gewande is de naam van het gebied tussen Voerendaal en het landgoed Puth en is al te vinden in de kadastrale kaart van 1811. De wandeling gaat deels over al bestaande wandelpaden en deels over nieuw aangelegde struinpaadjes en stapstenen. De route passeert tevens het oude landgoed Puth, een kasteel uit de zestiende eeuw. 

Ommetje putter gewande
Ommetje Putter Gewande

Over boomstronkjes

Vanaf het informatiebord beginnen we aan de route door de natuur. We slaan het lange Puttervoetpad in met aan onze linkerkant de golfbaan en aan de rechterkant het landgoed van kasteel Puth. Alhoewel Kasteel Puth privé-bezit is en niet kan worden bezichtigd, kijken we toch even door het hek de tuin in. Het lijkt me prachtig om daar te wonen! We steken de Steinweg over  en lopen verder via het Puttervoetpad. Nu loopt het pad langs twee weilanden met aan weerskanten twee hoge heggen. We kunnen maar net een glimps opvangen van het heuvelachtige uitzicht om ons heen. Vlak voor de Retersbeek slaan we rechtsaf een smal paadje in. Dit paadje hadden we trouwens bijna gemist omdat we het inmiddels bekende grijze paaltje over het hoofd gezien hadden.

Ommetje Putter Gewande

Dit pad is een nieuw aangelegd struinpad en is onverhard en hier en daar wat modderig. Het is ook goed oppassen want over de hele lengte van het pad zijn korte, afgezaagde boomstronkjes te vinden. Het is duidelijk dat er heel wat jonge boompjes zijn omgehakt om dit paadje te maken. Dochter Julia kijkt niet goed uit en struikelt over een venijnig kort stompje. Dikke tranen en een “ik haat dit pad” zijn het gevolg. Gelukkig is ze al snel gekalmeerd maar het is en blijft uitkijken geblazen. We struinen verder over het pad en kunnen ook een glimps opvangen van Kasteel Rivieren.

Ommetje Putter Gewande

Stapstenen

Aan het einde van het struinpad is het weer uitkijken geblazen. We moeten hier de drukke, grote Putterweg oversteken. We kijken links-rechts-links en steken dan snel de weg over. Gelijk in de berm beginnen de eerste stapstenen. Nadat we deze stenen hebben getrotseerd, komen we op een open plek, het Geleenbeekdal. Het Geleenbeekdal is een natuurgebied met groene weides, heuvels en hellingbossen waar de Geleenbeek rustig doorheen meandert. In het stukje grasland waar wij nu zijn, zien we een aantal kleine beekjes. De kinderen rennen naar de stapstenen over de riviertjes. Stenen, beekjes en stokken; de perfecte speelplek. We houden hier een langere pauze en genieten optimaal van de omgeving en van het zonnetje. Er zijn maar weinig andere wandelaars onderweg en het lijkt wel alsof we alleen op de wereld zijn. Dit is echt genieten. 

Ommetje Putter Gewande
Ommetje Putter Gewande

Langs de beek

Na deze langere stop gaan we verder met de route en komen door een klein bosje. Daarna voert de route een stuk langs de Hoensbeek. We zijn glooiende, groene heuvels en in de verte een enkele boerderij. We volgen het beekje door het bos en aan het einde van het pad steken we de weg over. Hier wordt het pad een beetje onduidelijk. We zijn opeens wel drie verschillende grijze paaltjes met een witte band en lopen op goed geluk rechtdoor. Het pad gaat nu achter het landgoed van kasteel Puth langs. Aan de overkant van een smal beekje staren grote koeien ons lodderig aan. Nadat we eerst nog een heel stuk fout zijn gelopen, komen we uiteindelijk toch aan waar we gestart zijn, bij het informatiebord, gevolgd door het tunneltje en als toetje weer de grote speeltuin.  

Ommetje Putter Gewande
Ommetje Putter Gewande
Ommetje Putter Gewande

Het Ommetje Putter Gewande is een leuk ommetje met hier en daar wel wat uitdagende stukken zoals de drukke weg en het pad met de korte boomstronkjes, maar zeker leuk voor een zondagmiddag erop uit.

Praktische informatie

  • Waar: Het Ommetje Putter Gewande begint en eindigt bij het station Voerendaal in Voerendaal, Zuid-Limburg.
  • Parkeren: Je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats naast het station. Adres: Jeustraat 77, 6367 EV Voerendaal.
  • Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang
  • Kosten: gratis
  • Lengte route: ca 4,5 km
  • Tijd nodig: ca 1,5 uur tot 2 uur met tussenstops. Zo bleven wij een tijd lang hangen in de grote speeltuin naast het tunneltje
  • Extra informatie: een groot deel van de route gaat over onverharde paden waardoor deze route niet goed geschikt is voor buggy’s, kinderwagens, rolstoelen en mensen slecht ter been. Trek stevige schoenen of laarzen aan of neem laarzen mee voor de stapstenen. Let op teken en smeer jezelf en de kinderen in de zomermaanden goed in. De route is geheel bewegwijzerd met grijze paaltjes met een witte band.

Meer informatie over het Ommetje Putter Gewande inclusief een routekaartje hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *