Nederland heeft maar liefst 21 nationale parken die je allemaal kunt bezoeken. Nationale parken zijn bijzondere natuurgebieden met een enorme diversiteit aan flora en fauna. In dit blog neem ik jullie mee naar Nationaal Park De Meinweg in Limburg.
Nationaal Park De Meinweg ligt in het midden van de provincie Limburg en maakt deel uit van van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. In De Meinweg vind je een uniek terrassenlandschap dat je nergens anders in Nederland tegenkomt. Deze terrassen zijn ontstaan door eeuwenlange erosie van de Rijn en de Maas en door verschuivingen in de aardkorst. De Meinweg wordt bevolkt door een groot aantal zoogdieren zoals vossen, reeën, bunzingen en marters en veel vogelsoorten. Zij worden ook vergezeld door reptielen en amfibieën als adders, hagedissen enwormen. In De Meinweg zijn ook diverse biotopen zoals broekbossen, vennen en beekdalen. Ook leeft hier de Gagel, een plantje waar men vroeger middeltjes tegen kiespijn en etherische oliën van maakte en wat ook wordt gebruikt in het bijzondere gagelbier. Kortom, een voor Nederland uniek natuurgebied waar je uren in kunt wandelen en bijzondere dingen tegenkomt.
Wandelen
Op een zonnige dag in mei besluiten we weer eens een stuk te gaan wandelen. De kinderen zitten in deze corona-tijd een teveel achter een beeldscherm en op mijn vrije woensdag besluiten we Nationaal Park De Meinweg te bezoeken. Een wandeling in de natuur helpt ons om weer even samen te komen als gezin en te genieten van wat de natuur te bieden heeft. We parkeren onze auto op de parkeerplaats Am Deutschen Eck net over de grens in Duitsland. Aangezien we spontaan De Meinweg bezoeken, heb ik ook geen wandeling voorbereid. We laten ons verrassen van wat De Meinweg te bieden heeft.
Knuppelpad van Sint Ludwig
Vanaf de gratis parkeerplaats wandelen we een kort stukje naar de Dahlheimer Mühle. Op dat moment is het restaurant vanwege het coronavirus tijdelijk gesloten. Het ziet er ook in gesloten toestand gezellig uit en een bezoekje staat zeker nog ergens op de planning. We nemen het smalle paadje dat naast het restaurant begint en steken zo weer de onzichtbare grens met Nederland over. Zo komen we in Nationaal Park De Meinweg. Een stukje verderop pakken we het vlonderpad, ook wel het knuppelpad van Sint Ludwig genoemd. Het knuppelpad loopt door het mooie moerasgebied van de Rode Beek. We lopen enthousiast over de vlonders die over de natte moerassen gaan. We zien onderweg de fraaiste bomen waarvan de wortels net boven het water uitsteken. Het doet ons denken aan de mangrovebomen aan de kust van de Rode Zee. We zien overal grote libelles vliegen, de beekjuffers. Oudste zoon Nikolai vindt dit moeraspad het “mooiste pad ever” en loopt opgetogen over de vlonders. Het water van het moeras is helder en de typische rode, ijzerrijke bodem is goed te zien.
Aan het einde van het knuppelpad van Sint Ludwig dat trouwens een van de zogenaamde geluksplekken van De Meinweg is, volgen we het pad door het bos en slaan aan het einde rechtsaf. We komen bij een weg en steken daar een spoorweg over, de IJzeren Rijn.
De IJzeren Rijn
De IJzeren Rijn was een spoorlijn tussen Duitsland en België die voor een deel over Nederlands grondgebied liep. Het tracé dat door De Meinweg loopt, ligt tussen de Duitse plaats Dahlheim en de Nederlandse plaats Vlodrop-Station. Dit tracé werd in gebruik genomen in 1879 en de laatste passagierstrein reed hier in 1944. Tot 1991 reden hier nog regelmatig goederentreinen. We steken de verlaten spoorweg over en slaan linksaf een bredere boslaan in. Ondanks dat het laat in de middag is, is het ook erg warm geworden. We zoeken via een smal paadje een hogergelegen deel van het bos op voor wat verkoeling en komen achter het terrein van de Maharishi-universiteit terecht. Deze instelling staat op het terrein van het voormalige klooster Sint Ludwig en werd in 1990 opgericht door Maharishi Mahesh Yogi. De leer van de universiteit is gericht op de Veda, de oude Indiase filosofie die door Maharishi in ere werd hersteld.
Kapel in het bos
We wandelen langs het terrein van de universiteit en komen aan bij de Sint Ludwigkapel. Deze kapel werd gebouwd in 1909 en maakte deel uit van het Sint Ludwigklooster. Het Kolleg Sint Ludwig was een Duits franciscaner klooster dat in 1909 in gebruik werd genomen. Ruim 3000 Duitse jongens leefden en leerden tot 1979 in een enorm gebouw volgens de franciscaner leer. In 1979 werd het gebouw aan de Nederlandse staat verkocht en in 1990 overgenomen door de Maharishi-beweging. Deze beweging liet delen van het gebouw vervallen waarna besloten werd het gebouw uiteindelijk, na enkele jaren van conflicten tussen de Nederlandse overheid en de Maharishi-beweging, in 2015 te slopen.
Op de begraafplaats achter de kapel liggen docenten en scholieren van het voormalige klooster, een Noorse piloot die in de Tweede Wereldoorlog met zijn vliegtuig neerstortte in De Meinweg en enkele bewoners van Vlodrop-station die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. We bekijken de graven en houden daarna een korte pauze aan de picknicktafel voor de kapel. Nadat we zijn uitgegeten en uitgedronken, vervolgen we onze weg en lopen om de kapel heen. Het pad gaat hier geleidelijk aan naar beneden. Als we beneden zijn aangekomen, slaan we rechtsaf. We passeren enkele vennen en meertjes die De Meinweg zo uniek maken. Bij een moerasgebied slaan we rechtsaf en komen langs een gebied met nieuwe beplanting. Normaal staat dit moerasgebied onder water. Nu is het gebied droog maar er zijn wel heel veel muggen.
Spookweg
We laten het moeras achter ons en vervolgen onze weg op het pad dat langs de voormalige kloostertuin ligt. De weg is donker doordat aan beide kanten van de weg hoge begroeiing het licht voor een deel tegenhoudt. We passeren diverse overblijfselen van het oude klooster: oude omgevallen wegwijzers en een oud verroest, spookachtig hek. Mijn kinderen vinden deze weg enorm “creepy”. In de verwilderde tuin zien we plotseling een prachtig bloeiende rozenstruik met roze rozen tussen het groen en bruin van de bomen om ons heen. Het lijkt hier daadwerkelijk wel wat op de tuin van het kasteel uit de film “Belle en het Beest”. Mijn kinderen voelen zich een beetje ongemakkelijk en kijken een paar keer achterom, maar gelukkig is er niemand te zien. Geen mens en ook geen beest. De weg wordt dan ook omgedoopt tot “spookweg”.
Gelukkig komt er aan deze “spookweg” ook een einde en we belanden op een open plek waar we een korte pauze houden. We zijn bij een uitgestrekt weiland aangekomen. Dit weiland maakte vroeger uit van het klooster. We steken het weiland over en komen ze weer in Duitsland terecht waar we al snel de auto weer terugvinden. De tocht was uiteindelijk langer dan verwacht maar niet minder interessant. De Meinweg is een prachtig park en echt een bezoek waard. We zijn zeker van plan nog eens terug te komen om een ander deel van het park te ontdekken.
Geïnspireerd geraakt? Klik hier voor onze wandelroute:
Eerlijke meningen
Nikolai (11 jaar): Het vlonderpad vond ik het leukst.
Kirill (9 jaar): het gedeelte waar wij wandelden was best creepy. Ik weet niet of ik nog terug wil
Julia (6 jaar): dit park lijkt wel op de tuin van het kasteel uit Belle en het Beest.
Praktische informatie
- Waar: Nationaal Park De Meinweg ligt in de gemeente Roerdalen in Midden-Limburg ten zuidoosten van Roermond.
- Parkeren: Wij parkeerden de auto op de gratis parkeerplaats Am Deutschen Eck in Dahlheim, net over de grens in Duitsland. Andere gratis parkeermogelijkheiden zijn bij restaurant de Dahlheimer Muhle en bij bezoekerscentrum De boshut.
- Openingstijden: 24 uur per dag.
- Kosten: gratis
- Tijd nodig: afhankelijk van de lengte van je wandeling. Wij waren ongeveer drie uur onderweg, inclusief pauzes.
- Extra informatie: let op teken en muggen en smeer kinderen in tegen de zon. Veel plekken in De Meinweg zijn niet beschut. Wandel op een zomerse dag voor 11.00 of na 15.00. Horeca: Dahlheimer Muhle in Dahlheim (Duitsland) of bezoekerscentrum de Boshut in Herkenbosch (Nederland). Vanuit het bezoekerscentrum starten verschillende wandel- en fietsroutes en routes die geschikt zijn voor een rolstoel of kinderwagen. Ook is hier een grote speeltuin voor kinderen met onder andere een huttenbouwplaats en een waterspeelplaats.
Kijk voor meer informatie over Nationaal Park De Meinweg hier: https://www.natuurparkenlimburg.nl/np/de-meinweg
Leuk, zo’n spontane wandeling die dan zo goed uitpakt. Dit gebied is vlakbij mijn moeder, dus misschien gaan we samen wel een keer die kant op (wandelden laatst nog bij het Elfenmeer in De Meinweg)
Het Elfenmeer ken ik niet. De Meinweg is een groot park en er staan nog wat wandelingen op de planning. Prachtig gebied!
Vraagje over het knuppel pad st Ludwig. Hoeveel km is het ongeveer. Dan weten wij of het voor ons te belopen is. 6/8 lukt met pauze.
Hallo Jose,
Het knuppelpad is niet zo lang. Ik denk een paar honderd meter. Op z’n hoogst een kilometer. De totale route die wij liepen en hier beschreven is, is circa 6km.
Kan mij iemand vertellen waar ik de routebeschrijving vind van de wandeling kapel in het bos??? bij voorbaat bedankt
Hallo Trees,
Onder de allerlaatste foto met de grafzerk is een zwarte knop met onze wandelroute. Hier vind je de route die wij hebben gelopen. Anders is er een iets kortere route op de site van Staatsbosbeheer:https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/midden-limburg/wandelroute-sint-ludwig
Veel wandelplezier!
Did you tried with metal detector in this place?
Not yet.
Dag Henriette,
Leuk om je blog te lezen, daagt uit om daar op pad te gaan! Een heel andere vraag. Zou ik de eerste foto van het vlonderpad mogen gebruiken voor een inzamelingsactie voor een vlonderpad? Hij komt dan o.a. op ons boswachtersblog. Uiteraard met bronvermelding? Ik hoor het graag!
Vriendelijke groet,
Mikal – boswachter bij Staatsbosbeheer.
Beste Mikal, dat is prima.