Met kinderen overnachten in een yurtkamp in Kirgizië

Joertkamp

Tijdens onze rondreis om het Issyk-Kul meer in Kirgizië wilde ik graag met de kinderen overnachten in een yurtkamp. Wij sliepen al een paar nachten in een yurt in Karakol maar het leek me ook leuk om eens in een echt kamp te verblijven. Wij vonden een mooi kamp aan de zuidelijke oever van Issyk Kul met goed sanitair en een  privé-strand. Overnachten in een yurtkamp was een supertoffe ervaring voor ons allemaal en de kinderen hebben het er nu nog steeds over. 

Een yurt?

De volkeren uit de Centraal-Aziatische landen Kazachstan en Kirgizië zijn van oorsprong nomadische volkeren. Zij reisden op paarden en met hun vee over de steppes en namen hun volledige huishouden mee. Hun belangrijkste bagage was de yurt, een ronde tent waar zij in woonden en werkten. De yurt is overigens een ander onderkomen dan een Mongoolse ger. Ook de ger werd en wordt door de nomaden op de Mongoolse steppes gebruikt, maar deze twee huizen zijn anders qua vorm en symboliek. De yurt was het mobiele huis van de nomaden en beschermde hen tegen de barre weersomstandigheden op de steppe en in de bergen. In de zomer is de yurt relatief koel en in de winter behaaglijk warm. Een yurt bestaat meestal uit een houten geraamte met daaroverheen grote doeken van vilt. Deze vilten doeken worden met drie kleurige banden aan het geraamte vastgemaakt zodat de yurt windbestendig is. Om de yurt tegen regen te beschermen, wordt er vaak nog een doek van canvas overheen gelegd. Een aantal yurten bij elkaar noemt men ook wel een orda. De meeste orda’s zijn vandaag de dag speciaal opgezette kampen voor toeristen. Overigens is het woord yurt een Russisch woord dat geleend is uit het Turks. De Kazachen noemen een yurt ook wel een kiyiz üy (een huis van huiden) en de Kirgiezen hebben het liever over een öy (huis).  

Joertkamp

Meer dan een huis alleen

Een Kazachse of Kirgizische yurt is ,zoals je boven kunt lezen, een andere behuizing dan een Mongoolse ger. Een Mongoolse ger is platter en ronder, een yurt heeft een hoger dak. Bovendien wordt de Mongoolse ger ondersteund door een paal in het midden. Ook de symboliek is anders maar voor beide tenten geldt dat ze meer dan een huis alleen zijn. Een yurt staat symbool voor het begin en het einde, voor leven en dood en voor respect voor de aarde. Hier worden kinderen geboren en blazen nomaden hun laatste adem uit.  In het midden van de yurt is een vuurplaats en hier wordt gekookt. De rook verdwijnt door het gat in het dak. Dit gat wordt ook wel tunduk genoemd. De tunduk staat ook op de nationale vlag van Kirgizië. De muren aan de binnenkant zijn meestal bedekt met kleden met symbolische patronen. Op de vloer liggen warme vilten tapijten die koshma’s worden genoemd. Daarover heen liggen dunnere kleden. In een yurt zijn schoenen verboden.

Joertkamp

Traditioneel gezien behoorde de rechterkant van de yurt toe aan de vrouwen in een gezin. Hier werden kleding, kook- en naaispullen en kleding bewaard. De linkerkant was het domein van de mannen. Hier kon je onder andere wapens, harnassen, zadels en andere dingen die noodzakelijk zijn voor de jacht vinden. Het middengedeelte, of de ter, is het belangrijkste gedeelte. Dit is de plek waar gasten werden ontvangen en diners werden gehouden en waar bij de islamitische nomaden de Koran werd bewaard. Vandaag de dag leven Kazachen en Kirgiezen hoofdzakelijk in appartementen of huizen in de stad maar veel families brengen de zomermaanden door in hun yurt in de bergen. 

Meiman Ordo yurtkamp

Wij kozen tijdens onze rondreis om Issyk Kul voor vier nachten in het yurtkamp Meiman Ordo. Dit kamp ligt even buiten het dorp Ton op een schiereiland in Issyk Kul. In de directe omgeving vind je verder alleen wat afgelegen huisjes en een vervallen pionierskamp uit de tijd van de voormalige Sovjet-Unie. Niet iedereen in de omgeving van het kamp weet het kamp ook echt te vinden en het was voor onze chauffeur flink zoeken om er te komen. Onze eerste indrukken als we zijn ingecheckt zijn voorzichtig positief. Meiman Ordo is netjes aangelegd en schoon. Het kamp bestaat uit twee rijen van elk vijf tot zes yurten. Sommige yurten staan op een verhoging van cement en zijn beschermd tegen de zon door een nog grotere tent om de yurtt heen, een yurtt XL. In het kamp bevinden zich verder nog een kantine met gratis water, thee, koffie en chocolaatjes en een sanitair-unit waar de eigenaar erg trots op is. Ook is er een traditionele schommel en een privé-strand. Eigenlijk is alles wat je nodig hebt voor een aantal dagen overleven in een yurt!

Joertkamp
Joertkamp
Joertkamp

Wij verblijven in totaal vier nachten in het kamp. We maakten twee keer een halve dag een excursie in de omgeving en brachten de overige tijd voornamelijk door met zwemmen, spelletjes doen, eten en uitrusten. ‘s Avonds stoken wij met alle gasten van Meiman Ordo een mooi kampvuur op het strand. Een hoogtepunt voor de kinderen!

Yurt

Wij sliepen in een traditionele yurt. In sommige tenten stonden echte bedden maar in de meeste yurten slaap je op een matras op de grond. De kinderen moesten wel wat angsten overwinnen want er waren helaas behoorlijk wat kleine rondvliegende en rondkruipende beestjes. Verder bevonden zich in de yurt een kast en verschillende westerse stopcontacten. Ik geef toe dat het even wennen is om op een traditionele matras, dat eigenlijk geen matras is maar meer een heel dik Kirgizisch kleed, te slapen maar we hebben de meeste nachten allemaal als een blok geslapen. Slaap je liever in een bed, dan is dat ook geen probleem. Het personeel zet er een bed voor je bij.

Sanitair en kantine

Centraal gelegen op het kamp is de kantine. Wij hadden geboekt inclusief ontbijt en avondeten Het ontbijt bestaat voornamelijk uit blini’s met smetana, eieren, traditionele pap, brood en fruit. Heb je tussendoor dorst, dan kun je gratis koffie, thee en water halen. In de kantine staat ook een grote koelkast waar je je eigen eten in kunt bewaren. Het avondeten bestaat uit een gerecht dat door de gasten op de camping zelf is uitgekozen bij het ontbijt. Hier geldt: de meeste stemmen gelden. Er wordt echter wel rekening gehouden met individuele wensen als vegetarisch/halal/lactosevrij. Het kamp heeft ook gratis wifi, maar je kunt alleen in de kantine een redelijke verbinding krijgen. Het sanitair in het kamp is basic maar schoon. In dit kamp geen gat in de grond, maar westerse wc’s, douches en wastafels. 

Joertkamp
Joertkamp

Omgeving

Meiman Ordo ligt aan de oever van het Issyk Kul meer. Issyk Kul betekent “warm meer”. Dit meer bevriest nooit, ondanks de barre winterse weersomstandigheden in de omringende bergen. Het kamp beschikt over een eigen strandje en het is enorm aangenaam om vanuit de stoffige omgeving een flinke duik in het koele water van het meer te nemen. Ook is het mogelijk om hier ‘s avonds een kampvuur te maken en marshmellows te roosteren. Vanuit Meiman Ordo kun je verschillende dagtochten maken naar spectaculaire locaties in de omgeving zoals de Sprookjescanyon (Canyon Skazki), de Barskoon-watervallen, het Shatyly uitkijkpunt en naar de markten en winkels van Bokonbaevo en Kadji Sai.

Joertkamp
Joertkamp

Kindvriendelijk

De meeste yurtkampen in Kirigizie zijn gericht op oudere toeristen die voornamelijk lange meerdaagse wandelingen door de bergen maken. Behalve de schommel heeft ook Meiman Ordo geen bijzondere faciliteiten of een speeltuin voor kinderen. Het is voornamelijk wat je er zelf als ouder van maakt. Houden je kinderen van wandelen? Dan vinden ze zeker de Sprookjescanyon erg leuk. Vinden je kinderen zwemmen leuker? Dan kun je altijd een duik nemen in Issyk Kul. Ben je op zoek naar een plek met entertainment voor kinderen dan raad ik je een yurtkamp af. Staan je kinderen echter open voor nieuwe ervaringen, dan is slapen in een yurttkamp een ervaring die ze vast niet willen missen!

Praktische informatie

  • Waar: Meiman Ordo ligt op een schiereiland bij het dorpje Tong aan de zuidoever van Issyk-Kul. Er staat een klein bordje bij de afslag. Vervolgens is het nog zo’n 3 tot 4 kilometer over een onverharde weg. 
  • Parkeren: parkeren kan gratis op het terrein van Meiman Ordo. 
  • Openingstijden: van 06.00 tot 22.00
  • Kosten: 10-30 euro per persoon per nacht inclusief ontbijt. Voor 4 nachten betaalden wij met 5 personen ongeveer 200 euro. 
  • Tijd nodig: wij bleven vier nachten op het kamp. De meeste gasten blijven tussen 2 en 7 nachten. 
  • Extra informatie: Yurtkamp Meiman Ordo ligt ver van de winkels vandaan. De dichtstbijzijnde winkels vind je in Bokonbaevo. Ook is hier een medische kliniek. Ben je met een taxi dan kost een rit 200 som (3 euro). Excursies in de omgeving kosten tussen de 20 en 50 euro per persoon als je gebruik maakt van een privéchauffeur. 

Comments

  1. Alex

    Nice trip. I liked the South coat of Issyk Kul more – much less tourists. It also has huge mountains – even 7000m – Han Tengri.
    Hallo=Salam Aleykum in Kyrgiz language
    Thank you = Rachmet

    1. Henriette

      That’s interesting!

  2. Het lijkt mij ook erg bijzonder om te overnachten in een joert! Mijn kinderen kamperen graag en zijn dol op tenten en de natuur. Mooi dat dit kamp zo dicht bij de zee ligt!

    1. Henriette

      Ja dat was echt zo’n geweldige ervaring! Wat leuk dat jouw kinderen zo graag kamperen! In Nederland wil ik dat ook eens gaan doen met de kinderen

  3. Alexander

    Does Karakol belong to the silkway network?

  4. Alex

    Does Karakol belong to the silkway network?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *