Met kinderen naar Lansingerland

Lansingerland

Heb je ooit wel eens van de gemeente Lansingerland gehoord? Deze gemeente ligt ingeklemd tussen Zoetermeer en Rotterdam. Het toeval wil dat ik in een van de dorpen van Lansingerland ben opgegroeid. Het leek me een leuk idee om deze gemeente eens onder de loep te nemen en te kijken wat je met kinderen in Lansingerland kunt doen. 

Over Lansingerland

Lansingerland is een relatief jonge gemeente en werd in 2007 gevormd door de drie dorpen Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk samen te voegen. Behalve deze drie kerndorpen zijn er ook nog de gebieden De Rotte en Kruisweg. De gemeente Lansingerland heeft vandaag de dag rond de 65000 inwoners. Er wonen vooral forenzen die in de omliggende grote steden Den Haag en Rotterdam werken. Verwacht hier geen coole musea, oude kastelen of pretparken want die zijn er niet in Lansingerland. Wel bevindt zich hier het langste park van Nederland met onder andere de populaire speeltuin “De Tuin van Floddertje” en twee grote uitgestrekte natuurgebieden: De Rottemeren en het Hoge en Lage Bergse Bos. 

Wat te doen in Lansingerland?

Zoals al eerder geschreven bestaat Lansingerland uit vijf kernen waarbij ik hier vooral kijk naar de drie centrale dorpen. In de volksmond worden deze drie dorpen de 3B-hoek genoemd. 

Berkel en Rodenrijs

Lansingerland
Annie MG Schmidtpark

Het grootste dorp van Lansingerland is Berkel en Rodenrijs. Dit dorp was vroeger voornamelijk een tuindersdorp, dat werd aangevuld met arbeiders uit de omliggende gemeentes. Het dorp lag midden tussen de veenplassen, die door verschillende droogmakerijen werden omgevormd door polders. In 1950 werd er in Berkel zelfs olie gevonden waardoor er een aantal jaar een heus olieveld was. Tot 2013 werd er met de beroemde ja-knikkers uit het Berkelse olieveld gepompt. In 2018 werden de ja-knikkers verwijderd een eentje daarvan bevindt zich nu in het Openluchtmuseum in Arnhem. Berkel en Rodenrijs was tevens jarenlang de woonplaats van de schrijfster Annie MG Schmidt. Ik ga er maar vanuit dat Jip en Janneke ook Berkelse kinderen zijn geweest. Om deze beroemde inwoonster van Lansingerland te eren, is het lange park tussen Berkel en Bergschenhoek vernoemd naar Annie MG Schmidt. 

Lansingerland

Het Annie MG Schmidtpark is een langgerekt park in Lansingerland dat tussen Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek ligt. Het park bestaat uit drie delen: noord, midden en zuid. Het park is ruim 3,5 kilometer lang. In elk deel van het park is er wel iets voor kinderen te beleven.

Noord

Het noordelijke gedeelte van het park ligt eigenlijk meer in Bergschenhoek. In dit deel van het park vind je onder andere een cooperbaan en een grote speeltuin. Ook is er een voetbalveld en zijn er speciale plekken om te picknicken. De glijbanen in de speeltuin zijn bij mijn kinderen favoriet om ze van de dijk af gaan en dus best snel zijn. Zijn jouw kinderen ook treinfanaten? Vanaf de brug over het spoor bij de ingang van het park heb je een mooit uitzicht over de naderende treinen. Zo zagen wij hier onder andere de HSL en de Eurostartreinen. Prijs: gratis. Horeca: nee. Sanitair: nee

Lansingerland
Midden

Het centrale deel van het Annie MG Schmidtpark in Lansingerland is een stuk groter dan het noordelijke gedeelte. Hier vind je onder andere het openlucht zwembad De Windas, een atletiekbaan, een skatepark en een urban sportspark.

Zwembad De Windas: Zwembad de Windas beschikt over een binnen- en buitenzwembad. Het zwembad ligt nog net in Bergschenhoek. In het zwembad zit een groot binnenbad, een glijbaan en als het mooi weer is, is ook het buitenbad met ligweide geopend. Kijk voor de actuele tijden voor het vrij zwemmen op de website. Zwembad De Windas. Adres: Berkelseweg 95, 2661 AK Bergschenhoek. Prijs: los ticket voor kinderen tot 2 jaar 5,50 euro. Los ticket oudere kinderen en volwassenen 7,50 euro. Horeca: ja. Sanitair: ja

Skatepark: het grootste skatepark van de Benelux ligt in het Annie MG Schmidtpark. Het skatepark is ontworpen door de jeugd van Lansingerland zelf waardoor het park natuurlijk extra cool is. Je kunt hier skaten, stuntfietsen of stuntsteppen. Prijs: gratis. Horeca: nee. Sanitair: nee

Urban Sportspark: naast het skatepark ligt het leuke urban sportspark. In dit park kunnen kinderen en volwassenen naar hartelust boulderen en freerunnen. Ook kun je hier andere sporten zoals bootcamp, slackline, calisthenics en ninja warrior beoefenen. In het park staan officiele sporttoestellen, betonnen elementen en natuurlijke elementen van hout zoals boomstammen. Prijs: gratis. Horeca: nee. Sanitair: nee

Zuid

In het zuidelijke gedeelte van het Annie MG Schmidtpark vind je onder andere een klein mountainbikeparcours voor kinderen, een hondenpark en natuurlijk de speeltuin “De Tuin van Floddertje.”

De Tuin van Floddertje: wie kent haar niet? Het meisje Floddertje dat geen half uur schoon kan blijven en met haar hondje Smeerkees allerlei avonturen beleeft? Floddertje is een van de beroemde figuren van schrijfster Annie MG Schmidt. De natuurspeeltuin in het Annie MG Schmidtpark heet dan ook heel toepasselijk De Tuin van Floddertje. In deze leuke speeltuin mogen kinderen kliederen en vies worden. De Tuin van Floddertje is nog steeds de favoriete speeltuin van mijn kinderen, ook al zijn ze nu al wat ouder. Hier vind je gewoon alles: zand, water, tunnels, een kabelbaan en een trekvlot, een touwbrug, waterpompen, speelpoelen met modder, stapstenen, een uitzichttoren, een speelbos, spannende paadjes en picknicktafels. De Tuin van Floddertje heeft verschillende ingangen en elke ingang heeft een eigen fietsenstalling. 

De speeltuin is eigenlijk een speeleiland en bestaat uit drie delen. Het voorste gedeelte van de speeltuin is geschikt voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Hier is een grote zandspeelplaats, glijbanen en genoeg ruimte om te spelen en vies te worden. Dit gedeelte is ook erg overzichtelijk zodat ouders en begeleiders goed toezicht kunnen houden. Twee grote heuvels met een touwbrug ertussen geven de grens aan tussen het gedeelte voor de kleintjes en het gedeelte voor de oudere kinderen tot ca. 14 jaar. In dit middengedeelte vind je onder andere een kabelbaan, stapstenen in het water (let op: het water is ca. 170cm diep!)en een groot klimtoestel met de bij mijn dochter zo populaire “monkeybars”. In dit gedeelte is ook het grote, lange trekvlot dat je naar het derde gedeelte van de speeltuin brengt. Als je niet met het trekvlot wil, kun je ook gewoon het pad nemen. 

Het derde gedeelte is een waar paradijs voor kinderen die van modder en waterspeelplaatsen houden. Hier zijn de vele tunneltjes, bruggetjes, kleine paadjes, waterpompen en slootjes. In dit deel zijn drie grote modderpoelen met elk een eigen waterpomp. De modderpoelen zijn met elkaar verbonden via paadjes en tunnels. Hoe geweldig is dat? En helemaal aan het einde van de speeltuin staat nog een grote klimtoren met brandweerpaal. En een extra tip voor treinenliefhebbers: vanaf deze toren heb je ook een mooi uitzicht op het spoor.

In De Tuin van Floddertje kunnen kinderen zich gerust de hele dag vermaken. Het enige nadeel van deze speeltuin is het grote gebrek aan sanitair. De dichtsbijzijnde wc bevindt zich in Zwembad De Windas en dat is nog best een stuk fietsen. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe horecagelegenheid met toiletten even verderop. In De Tuin van Floddertje is helaas geen gelegenheid tot omkleden. Adres: De Tuin van Floddertje, De Zijde 7, 2651 NE Berken en Rodenrijs. Prijs: gratis. Horeca: nee. Sanitair: nee. Parkeren: gratis in de woonwijk achter de speeltuin of een stukje verderop in de straat Berkelse Poort. Vanaf dit punt is het dan nog zo’n 10 minuten lopen. Neem schone kleding en zandspeelgoed mee. Let op: in de speeltuin zijn teken. 

Speeltuin De Kievit: Behalve De Tuin van Floddertje zit er in Berkel en Rodenrijs nog een andere leuke speeltuin: speeltuin De Kievit. Deze speeltuin zit al bijna 70 jaar in Berkel en is echt een begrip voor inwoners en oud-inwoners. De speeltuin richt zich op kinderen van 0 tot 12 jaar. De Kievit bestaat uit drie delen: een speelweide, een kinderboerderij en een zwembad. Op de speelweide staan diverse speeltoestellen. Zo zijn er klimtoestellen, maar ook een speelfort, een kabelbaan en trampolines. Ook kunnen kinderen er gratis gebruik maken van de karren en steppen. Voor kinderen van 0 tot 4 jaar is er een apart speelgedeelte.

In de kinderboerderij kunnen kinderen op bezoek bij de geitjes. Het geitenverblijf is niet de hele dag geopend. Vraag bij de leiding naar de openingstijden. Verder wonen er op de kinderboerderij vogels en kippen

In speeltuin De Kievit heeft twee zwembaden en een waterspeelplaats. Er is een ondiep zwembad met een diepte van 30-50 cm voor niet-zwemmers en een dieper zwembad van 90 cm diep voor zwemmers met minimaal een zwemdiploma A. De zwembaden zijn verwarmd en gaan open zodra het weer het toelaat en als er voldoende belangstelling is. Kijk voor actuele openingstijden op de website. Adres: Wilgenlaan 5, 2651 TA Berkel en Rodenrijs, parkeren: gratis in de omliggende woonwijk, horeca: ja. Er is een winkeltje waar snoep, ijsjes en dranken kunnen worden gekocht. Sanitair: ja. Prijzen: laagseizoen 5,50 euro pp, hoogseizoen 6,50 euro pp. Grootouders zijn gratis. 

Uit eten

De Pannenkoe: Pannenkoekenrestaurant De Pannenkoe zit in het oude station van Berkel&Rodenrijs en ligt pal aan het spoor van de Randstadrail. Mijn kinderen vinden het leuk als er elke 20 minuten een metro voorbij raast en zitten daarom ook graag in de tuin bij mooi weer. Op het menu staan vooral pannenkoeken in allerlei soorten en maten. Restaurant De Pannenkoe. Adres: Stationsweg 2, 2651 BH Berkel en Rodenrijs. Parkeren: gratis voor het restaurant.

Zoet!: Midden in het centrum van Berken en Rodenrijs zit ijssalen Zoet!. In ijssalon Zoet kun je terecht voor ijs maar ook voor bonbons, truffels en taart. Je kunt hier 36 verschillende smaken ijs kopen en tevens is er lactosevrij en glutenvrij ijs. Zoet! Adres: Centrumpassage 7, 2651 JP Berkel en Rodenrijs. Parkeren: gratis op de parkeerplaats achter de centrumpassage.

Bergschenhoek

Bergschenhoek is het tweede dorp van Lansingerland. Het gebied waar nu Bergschenhoek ligt, was al in de prehistorie bewoond. In 1978 werden er vijf oude visfuiken opgegraven die werden gedateerd op 4300 jaar voor Christus. Een van de visfuiken is nu te bewonderen in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Vandaag de dag is Bergschenhoek vooral een tuinders- en forenzendorp voor de aanpalende gemeente Rotterdam. Alhoewel er verder geen noemenswaardige bezienswaardigheden zijn, beschikt Bergschenhoek wel over een aantal natuurgebieden waar je best een leuk dagje uit kunt doorbrengen. Zo ligt een deel van het Annie MG Schmidtpark in Bergschenhoek en vind je hier het Hoge en Lage Bergse Bos, die beiden deel uit maken van het grotere natuurgebied De Rottemeren. Verder kun je nog een kijkje nemen bij beleefboerderij Het Langsingerland.

Lansingerland

Lage Bergse Bos

Het Lage Bergse Bos: Het Lage Bergse Bos is een klein bosrijk gebied dat direct grenst aan de gemeente Rotterdam. Het Lage Bergse Bos is een leuk wandelgebied waar je behalve bos ook open land en diverse kleinere meren te vinden zijn. Voor kinderen is vooral de speelpolder Bergse Vallei leuk. Let op: momenteel wordt dwars door het Lage Berges Bos de tunnel van de snelweg A16 aangelegd waardoor wandelroutes door het bos soms niet meer actueel zijn. Ook is een deel van de begroeiing weggehaald. Kijk hier voor de actuele wandelroutes.

Speelpolder Bergse Vallei: speelpolder Bergse Vallei is typisch zo’n leuke plek waar kinderen kunnen ravotten, spelen en vies worden. In de Bergse Vallei vind je onder andere een speelwaterbaai, een evenwichtsparcours, diverse klimbomen en een avontuurlijke kruip-door-sluip-doorroute langs het water. Er is ook een klein riviertje dat je kunt oversteken via een loopbrug of een parcours van stapstenen. Voor kleine kinderen is er een kleine waterspeeltuin naast het restaurant Bergse Plas. Adres: Speelpolder Bergse Vallei, Rottebandreef 50, 2661 GR Bergschenhoek. Parkeren: gratis op de parkeerplaats aan de Rottebandreef. Toegang: gratis. Horeca: ja. Sanitair: ja, in restaurant Bergse Plas.

Lansingerland

Hoge Bergse Bos

Ten oosten van Bergschenhoek ligt het Hoge Bergse Bos. Dit is een heuvelachtig gebied waar sportieve recreanten centraal staan. Zo kun je hier mountainbiken, rolskien en tuben. De heuvels zijn gemaakt van sloop- en bouwafval dat hier vanaf de jaren 60 werd geseponeerd. Het Hoge Bergse Bos is een verrassend leuk wandel- en fietsgebied met een paar leuke uitzichtpunten zoals een uitkijktoren en het uitkijkpunt van Lührs. Het is ook een leuk gebied om met kinderen te bezoeken. 

Outdoor Valley: Outdoor Valley is een groot outdoorcentrum dat uit twee delen bestaat. Het hoofdterrein en een wintergedeelte met een skiberg. Outdoor Valley heeft een groot gevarieerd programma voor groepen en gezinnen. Een greep uit de groepsactiviteiten: abseilen, arrow battle, kanovaren, klimmen, lasergamen en mountainbiken. Kijk voor deelname en voorwaarden op de website. Ook voor gezinnen zijn er diverse activiteiten. Zo is er in de zomervakantie een avonturenpark voor kinderen en ouders. Voor een bedrag kun je hier ook aan verschillende activiteiten deelnemen, vaak onder begeleiding van een instructeur. Gezinnen kunnen boogschieten, kanovaren, klimmen, vlotbouwen, tokkelen en er is ook een natuurspeeltuin. 

In het outdoor valley wintergedeelte is een skibaan. Kinderen kunnen hier een skicursus volgen. Naast de skibaan ligt een tubingbaan en een groot net-adventure. Kinderen tussen de 5 en 14 jaar kunnen klimmen in de hoge netten en via de glijbaan naar beneden. Een kaartje voor beide activiteiten inbegrepen (tubing en net-adventure) kost 13,50 euro per persoon. Adres: Outdoor Valley, Hoeksekade 141, 2661 JL Bergschenhoek. Horeca: ja. Sanitair: ja. Kijk voor meer informatie op de website.

Wandelen

In het Hoge Bergse Bos zijn drie wandelroutes uitgezet. De rode wandelroute is 3 km, de groene 2km en de blauwe is 1,5km. Je kunt ze natuurlijk ook allemaal combineren of allemaal op 1 dag wandelen. Kijk hier voor meer informatie over de wandelroutes.

Lansingerland

Uitkijktoren: naast de parkeerplaats aan het Stekelzwampad staat de uitkijktoren Hoge Bergse Bos. Deze uitkijktoren is 22 meter hoog en gevormd in een driedimensionaal labyrint. Er zijn twee routes naar boven. Halverwege de trappen vind je grote en kleinere bordessen. Bij mooi weer kun je de Rottemeren zien liggen maar ook Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer en de Noordzee. Adres: Stekelzwampad. Toegang: gratis. Horeca: nee. Sanitair: nee

Uitkijkpunt Lührs: op het hoogste punt van het Hoge Bergse Bos ligt het uitkijkpunt Luhrs. Het uitkijkpunt is te bereiken via een aantal trappen. Op de grond lig een kompas met de vier windrichtingen. Ook vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Adres: Rottebandreef. Parkeren: parkeerplaats Vliegenzwamplaats. Toegang: gratis. Horeca: nee. Sanitair: nee 

Lansingerland

Boerderij Het Lansingerland

Boerderij Het Lansingerland is een veelzijdig en functioneel melkveebedrijf. Zo beschikt de boerderij ook over een mooi terras en een landwinkel met streekproducten. Het melkveebedrijf is voor publiek gratis toegankelijk. Verder organiseert de boerderij ook elk jaar de Farm Safari. De Farm Safari is een ontdekkingstocht op het platteland waarbij kinderen een rugzakje met drinken, een appel en en reisgids met vragen en opdrachten mee krijgen. Adres: Hoeksekade 146, 2661 JL Bergschenhoek. Parkeren: gratis. Horeca: ja. Sanitair: ja. Kijk voor de website voor meer informatie.

Uit eten

Restaurant Bergsche Plas: in het Lage Bergse Bos bevindt zicht het familierestaurant Bergsche Plas. Dit restaurant heeft een fijne ligging aan de plas en naast de speelpolder Bergse Vallei. Van april tot oktober kun je in het restaurant ook een fluisterbootje huren. Een boot huren kost 27 euro per uur. Op het menu staant diverse gerechten zoals spareribs, hamburgers, salades, tosti’s en pannenkoeken. Adres: Rottebandreef 50, 2661 GR Bergschenhoek. Parkeren: gratis op de parkeerplaats Rottebandreef. Sanitair: ja. Kijk voor meer informatie op hun website.

Bleiswijk

Het derde dorp van de gemeente Lansingerland is Bleiswijk. Hier heb ik de eerste 18 jaar van mijn leven doorgebracht en dit is dus eigenlijk “mijn dorp”. Net als Bergschenhoek is Bleiswijk een tuindersdorp en er wonen voornamelijk forenzen. In de Middeleeuwen stond even buiten de kern een kasteel met de naam Cranenburg. Het kasteel werd in 1570 verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het oudste gebouw in Bleiswijk is de Nederlands hervormde kerk uit 1532 en het “Bleiswijks Verlaat”, een sluis uit de 18e eeuw (gerenoveerd in 2015) aan de Rottemeren.

De grote troef van Bleiswijk is dat het dorp naast recreatiegebied De Rottemeren ligt. Dit is een fijn natuurgebied om te wandelen en te fietsen. Ook ligt hier het wellness centrum Elysium, gebouwd op de plek waar eens het populaire zwembad De Bleiswijkse Kooi lag. Een deel van het binnenbad ligt binnen in Elysium. Ook in Bleiswijk zijn verder geen bijzondere bezienswaardigheden of musea maar je kunt er een leuk dagje uit doorbrengen aan De Rottemeren. 

Lansingerland

Waterspeeltuin Gruttostraat

De leukste speeltuin in Bleiswijk is de waterspeeltuin aan de Gruttostraat. Hier heb ik heel wat uurtjes doorgebracht toen de kinderen nog kleiner waren. In de waterspeeltuin staan onder andere een metershoge schommel, een klauterparcours en een lange kabelbaan over het water. Neem dus droge kleding mee. Adres: Gruttostraat, 2665 ES Bleiswijk. Parkeren: gratis in de woonwijk. Toegang: gratis. Horeca: nee. Sanitair: nee

Recreatiegebied de Rottemeren

Bleiswijk grenst aan het recreatiegebied De Rottemeren. De Rottemeren is gebied van een aantal meren achter elkaar en vormen een verbreding van de rivier de Rotte. De Rottemeren zijn enorm populair voor waterrecreatie en in de zomer is het op het water dan ook erg druk.  In Bleiswijk vind je de natuurgebieden De Bleiswijkse Zoom en De Bleiswijkse Fles. 

De Bleiswijkse Zoom

De Bleiswijkse Zoom is een perfect gebied voor een dagje recreatie. Zo vind je hier onder andere een dagcamping, diverse wandelroutes, een wellnesscentrum, restaurants, fietspaden en een kinderboerderij met voornamelijk ezels. Vroeger vonden sportdagen van mijn basisschool altijd op een van de grasvelden van de Bleiswijkse Zoom plaats. In de winter schaatsten we op de meren of op de Lange Vaart en ‘s zomers roeiden we in een rubberbootje op de plas bij “het strandje”. Kortom, een groot deel van mijn jeugd bracht ik door in dit gebied. 

Lansingerland

Dagcamping De Bleiswijkse Zoom: dit is een gratis camping tussen zonsopgang en zonsondergang. Je kunt hier staan met een caravan, een camper of een tent. Er is een speeltuin, een klein strandje een een meer waar je goed kunt roeien en zwemmen. Reserveren is niet nodig maar vol is vol. Dagcamping de Bleiswijkse Zoom, Kooilaan, 2665 KR Bleiswijk. Parkeren: gratis. Toegang: gratis. Horeca: nee. Sanitair: ja

Lansingerland

Dierenweide ‘T Ezelsbruggetje: ‘T Ezelsbruggetje is een kinderboerderij met voornamelijk ezels en al jaren een begrip in Bleiswijk. In ‘t Ezelsbruggetje vind je onder andere ezels, geiten, kippen, konijnen, kalfjes, schapen en een speeltuin. De kinderboerderij is onderdeel van boerderij Het Lansingerland en zal in de toekomst nog worden uitgebreid. Kinderboerderij ’t Ezelsbruggetje, Kooilaan 3, 2555 KR Bleiswijk. Parkeren: gratis. Toegang: gratis. Horeca: nee. Sanitair: ja.

De Bleiswijkse Fles

Het natuurgebied De Bleiswijkse Fles ligt ten noorden van Bleiswijk. De Bleiswijkse Fles is een relatief nieuw gebied. Je vindt hier onder andere een vlonderpad en speciale eilandjes voor broedvogels. Ook zijn er diverse wandelpaden en een fietsroute. Gelijk aan het begin van het gebied staat het Bleiswijkse Verlaat. Het Bleiswijkse Verlaat is een oude sluis die hier sinds 1772 ligt. En 2015 werd de sluis geheel gerenoveerd. 

Fietstocht om de Rottemeren

Elke Bleiswijker kent wel de fietsroute van “brug” tot “brug”. Dit is een fietsroute die zowel langs de Zevenhuizer kant als de Bleiswijkse kant van de Rottemeren gaat. De route is ongeveer 10 km lang en goed te doen voor kinderen omdat de route bijna helemaal vlak is. De route start in Bleiswijk en eindigt daar ook. Het is helaas niet mogelijk om fietsen te huren in Bleiswijk dus neem eigen fietsen mee. Onderweg passeer je onder andere de Prins Willem Alexander roeibaan en de molenviergang in Zevenhuizen. Je kunt de route met de klok mee of tegen de klok in fietsen. Dat maakt niet zoveel uit. In de beschrijving fietsen we de route tegen de klok in. 

Route: De route begint bij de Pekhuisbrug in Bleiswijk. De Pekhuisbrug is een mooie ophaalbrug over de Rotte en vernoemd naar het pekhuis dat hier vroeger was. De brug ligt hier sinds 1997. Toen ik klein was, voer hier ‘s zomers een pontje over het water en in de winter moest je naar de volgende brug over de Rotte fietsen. Dat was al een eind om. 

Lansingerland

We fietsen over de Pekhuisbrug en slaan dan gelijk linksaf. Je fietst nu over het fietspad met de naam Rottekade. Aan de linkerhand fiets je langs de Rottemeren en aan de rechterhand ligt even verderop de Prins Willem Alexander roeibaan. Halverwege het fietspad zie je aan de linkerkant de Aflaat. 

De Aflaat: Deze constructie in de dijk zorgt ervoor dat het water uit de Rottemeren naar de roeibaan wordt gepompt. Er ligt een kleine steiger waar je een mooi uitzicht hebt over de Rottemeren. 

We fietsen met de bocht mee en zien in de verte al de Eendragtsmolen liggen. De Eendragtsmolen werd gebouwd in 1772 en was onderdeel van een grotere molengang. Naast de molen ligt ook een sluisje. Je fietst nu verder totaan de brug over de Hennipsloot. Hier fiets je overheen. Na de brug ga je linksaf en in de richting van eetcafe de Roerdomp. 

De Roerdomp: dit populaire eetcafe bevindt zich al sinds 1971 op deze plek in Zevenhuizen. Naast de Roerdomp ligt ook een jachthaven. Eetcafe De Roerdomp, adres: Tweemanspolder 12, 2761 AD Zevenhuizen. Parkeren: ja, gratis maar beperkt aantal plaatsen. Kijk hier voor openingstijden en menu

Vanaf de Roerdomp volgen we het Korenmolengat. Gelijk rechts aan deze straat ligt jachthuis The Jolly Duck. Dit is een bijzonder gebouw dat een rol speelde in het lokale verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jachthuis The Jolly Duck: het jachthuis werd gebouwd in 1920 maar kreeg pas na de Tweede Wereldoorlog de naam Jolly Duck. Het huis is vernoemd naar de bemanning van het vliegtuig Jolly Duck dat in februari 1945 een noodlanding maakte in de Geerpolder in Zoetermeer. Het Zoetermeerse verzet bracht de volledige bemanning van het vliegtuig onder in het jachthuis. Vijf dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de bemanning verraden en het huis omsingeld en overvallen door 24 Duitse soldaten. Een verzetsstrijder en een bemanningslid kwamen hierbij om het leven. 

We vervolgen de weg en fietsen rechtdoor langs de Rotte. Het pad wordt wat breder en de straat waar we over fietsen heet ook het Korenmolegat. Halverwege deze weg staat de imposante molenviergang.

Molenviergang: deze molenviergang bestaat uit 4 achter elkaar geschakelde molens die vroeger het polderniveau op peil hielden. De molengang stamt uit 1772 en werkte tot in de jaren 50. Daarna werd de taak van de molens overgenomen door een elektisch gemaal. De molens zijn vandaag de dag bewoond. Vanaf het fietspad heb je een mooi uitzicht op de viergang.

Lansingerland

We fietsen nu verder over het fietspad en komen bij een kleine brug over de Rotte. Mijn kinderen willen hier altijd even stoppen om treinen te kijken. Hier steken we de Rotte over en slaan vervolgens linksaf terug in de richting van Bleiswijk. We fietsen over de dijk met aan de ene kant de Rotte en aan de andere kant de Boezemvaart. Vroeger stond op deze plek kasteel Cranenburgh. Nog niet zo lang geleden zijn er enkele overblijfselen van dit kasteel gevonden in de vorm van enkele brugpalen. Na zo’n tien minuten fietsen komen we langs natuurgebied de Bleiswijkse Fles. Dit is een klein natuurgebied met een vlonderpad. We stoppen hier even en maken een korte wandeling over het vlonderpad. 

We fietsen nu verder langs de Rotte helemaal tot het Bleiswijkse Verlaat. Dit sluisje ligt hier sinds de 18e eeuw en is in de loop der eeuwen een aantal keer gerestaureerd. Vanaf dit punt kun je rechtsaf slaan in de richting van het dorp Bleiswijk of naar de dagcamping. Wij fietsen nu verder en komen langs restaurant Meerenbos. Vanaf het terras van restaurant Meerenbos heb je een mooi uitzicht over de Rotte. Neem in de zomermaanden ook eens een kijkje in het kabouterdorp in de tuin van het restaurant. 

Na een korte stop bij Meerenbos gaat de route verder langs de Rotte. We passeren onder andere het opvallende kunstwerk “Ritme van drie”. 

Ritme van drie: dit kunstwerk staat hier al zolang ik me kan herinneren. De drie grote pylonen vormen samen het ritme van drie: land, lucht en water. Centraal hierbij staat de overgang tussen de drie natuurelementen in het weidse landschap. Tevens verwijzen de pylonen naar de havenkranen van Rotterdam of zelfs naar de reigers die ook een band hebben met water. 

Lansingerland

Na het Ritme van drie fietsen we verder naar de Pekhuisbrug. Ons rondje Rotte in Lansingerland zit erop. 

Uit eten

Restaurant Meerenbos: restaurant Meerenbos ligt in het recreatiegebied de Rottemeren. Het restaurant heeft een terras met mooi uitzicht op het water. In de zomer is er tevens een kabouterpad in de achtertuin van het restaurant. Er is een apart lunchmenu tot 16.00 en een dinermenu vanaf 17.00. Probeer ook eens de Bleiswijkse vissoep. Restaurant Meerenbos beschikt ook over een eigen jachthaven. Restaurant Meerenbos. Adres: Rottedijk 13A, 2665 KS Bleiswijk. Parkeren: gratis. Parkeren kan op de grote parkeerplaats aan de Kooilaan naast Ijsclub Bleiswijk. Vanaf hier is het nog 5 minuten lopen naar Meerenbos. 

Het Zeeltje: Restaurant Het Zeeltje bestaat al sinds 1978 en ligt midden in recreatiegebied de Rottemeren. Het Zeeltje beschikt over een terras. Je kunt hier terecht voor lunch of voor diner. Er is een kleine speeltuin en je kunt hier ook midget-golfen. Op het menu staan onder andere steaks, pannenkoeken, vis, salades en vegetarische gerechten. Restaurant ‘t Zeeltje. Adres: Kooilaan 3, 2665 KR Bleiswijk. Parkeren: gratis. Parkeren kan op de grote parkeerplaats achter het Zeeltje. Sanitair: ja

Lansingerland

Jofel: eetcafe Jofel ligt in het oude dorp van Bleiswijk. In het gebouw van Jofel zat in mijn tijd een cafe met de naam het Karrewiel en aan de gevel hing een heel oud houten wiel. Bij eetcafe Jofel kun je terecht voor onder andere Sushi, soepen en verschillende hoofdgerechten zoals ossenhaas, pasta, spare ribs en salades. Jofel heeft ook een terras. Reserveren van te voren is aan te raden. Reseveren kan op de website. Eetcafe Jofel. Adres: Dorpsstraat 2, 2665 BJ Bleiswijk. Parkeren: gratis naast het restaurant of tegenover op de grote parkeerplaats. 

Lansingerland

Overnachten

In Lansingerland zijn helaas geen hotels en bungalowparken. Overnachten kan in de omringende gemeentes Rotterdam of Zoetermeer. Er zijn wel een aantal kleinschalige overnachtignsmogelijkheden zoals een B&B. Kijk daarvoor op de grotere boekingsites.

Kijk hier voor meer informatie over Lansingerland.

Comments

  1. Sasha

    Ich bin dort mit dem Fahrrad gefahren. Entlang Rotte Flüss. 10 km in eine Richtung und 10 zurueck

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *