Skiën en rodelen, wereldtuinen bezoeken of de hoogste trap van Nederland beklimmen? Dat kan allemaal in de Zuid-Limburgse plaats Landgraaf. Je kunt hier superleuke dingen doen met kinderen en pubers. Sinds 2019 wonen wij in Landgraaf en we kennen deze plaats inmiddels wel als onze broekzak. Dus ben je nog op zoek naar iets leuks om te doen, kom dan eens naar Landgraaf.

Over Landgraaf
Landgraaf ligt in Zuid-Limburg in een streek die ook wel de Oostelijke Mijnstreek wordt genoemd. Landgraaf bestaat uit vier dorpskernen, namelijk Schaesberg, Nieuwenhagen, Rimburg en Ubach over Worms. Deze gemeenten werden in 1982 samengevoegd tot de gemeente Landgraaf. Landgraaf is ook de plaats waar jaarlijks het Pinkpop Festival plaatsvindt en dat tienduizenden bezoekers trekt. Landgraaf heeft ook heel veel natuur zoals heide en bossen en zelfs de rivier de Worm, de enige bergrivier van Nederland, stroomt door Landgraaf. Tevens grenst Landgraaf ook aan Duitsland. Vanaf Landgraaf ben je in minder dan een kwartier in Aken en binnen een half uurtje zit je in de Eifel.

Korte geschiedenis van Landgraaf
De geschiedenis van Landgraaf gaat heel ver terug. In de Romeinse tijd liep de belangrijke Romeinse Heerweg door Landgraaf. De Romeinse Heerweg was de weg van Tongeren naar Keulen. Langs deze weg bouwden de Romeinen grote boerderijen en hierdoor ontstond het dorp Rimburg. Toen de Romeinen verdwenen, bleef het gebied bewoond. De grote boerderijen werden kastelen: kasteel Schaesberg en kasteel Strijthagen.
Na de Tachtigjarige Oorlog werd Landgraaf internationaal gesplitst. De dorpen Schaesberg en Ubach over Worms kwamen onder Spaans bestuur te staan en werden geleid vanuit Brussel. Het dorp Nieuwenhagen kwam onder Hollands bestuur te staan. Om toch met elkaar te kunnen handelen werd er een rechte weg aangelegd tussen de twee gebieden: de Pasweg. Deze weg verbindt vandaag de dag nog steeds Schaesberg met Nieuwenhagen. Pas na de val van Napoleon kwamen alle dorpen onder Nederlands bestuur te staan. In de 18e eeuw werd het gebied rondom Landgraaf geteisterd door rondreizende bendes, die ook wel de bokkenrijders werden genoemd. Een aantal van deze bokkenrijders werden gevangen gezet in de kelders van Kasteel Schaesberg.

De naam Landgraaf verwijst ook naar het verleden. De landgraaf is een reusachtige ringwal die dwars door de gemeente loopt en stamt uit de prehistorie. De landgraaf wordt geflankeerd door diverse grafheuvels en urnenvelden.
Mijnbouw
De gemeente Landgraaf ligt in de Oostelijke Mijnstreek. Een gebied waar vandaag de dag nog steeds kolen in de grond zitten. Rond het jaar 1890 vestigden zich hier de eerste mijnbedrijven en dit had ingrijpende gevolgen voor de dorpen. Er kwam een spoorwegverbinding en de mijnen trokken veel mensen aan die er wilden werken. Er kwamen nieuwe woonwijken; de zogenaamde mijnkolonies. In Landgraaf waren twee grote mijnen: de Oranje Nassaumijn (gesloten in 1971) en de Staatsmijn Wilhelmina (gesloten in 1969).

Na de sluiting van de mijnen werden de oude mijnterreinen afgebroken en opgeruimd. Op deze oude mijnterreinen onstonden diverse recreatiegebieden zoals Snowworld en het Strijthagerbeekdal. Vandaag de dag zijn er nog maar weinig dingen die herinneren aan de mijnbouwperiode.
Doen in Landgraaf
In Landgraaf is genoeg te doen voor kinderen. Er zijn kindvriendelijke wandelingen, bossen waar kinderen eindeloos hutten kunnen bouwen en interessante parken en attracties.
Attracties
Mondo Verde
Familiepark Mondo Verde bestaat uit drie delen: de wereldtuinen, een dierentuin en attracties. Je kunt hier in een dag naar Japan, Brazilie, Australie, China, Italie en Engeland. De tuinen zijn prachtig aangelegd en vooral de moeite waard in de lente en de zomer als alles in bloei staat. In het dierenpark vind je onder andere veel vogels, wallaby’s, alpaca’s en pony’s. Er zijn ook roofdieren. Bepaal zelf of je het dierenpark wil bezoeken. Het attractiepark is niet heel spannend. Verwacht geen grote achtbanen. Er zijn onder andere een kleine achtbaan, een zweefmolen, botsauto’s, een kabelbaan en een wildwaterbaan. Die mijn kinderen trouwens wel erg leuk vinden. Ook is er een groot waterpark, de Pirate Splash. De Pirate Splash beschikt over verschillende glijbanen en fonteinen. Eerder schreef ik al een uitgebreid blog over Mondo Verde.

Mondo Verde. Adres: Groene Wereld 10, 6372 PW Langraaf. Parkeren: op het grote parkeerterrein naast Mondo Verde. Een parkeerkaart kost 8,50 euro. Toegang: voor- en najaar: volwassenen 25,00 euro, kinderen 3 tot en met 12 jaar 18,50 euro. Tussenseizoen en winter: volwassenen 20 euro, kinderen 3 tot en met 12 jaar 15 euro. Zomer: volwassenen 27,50 euro, kinderen 3 tot en met 12 jaar: 19,50 euro. Tijd nodig: ongeveer drie uur tot een halve dag. Horeca: ja. Mondo Verde heeft een all-you-can-eat-concept. Eten zit bij de toegangsprijs inbegrepen. Let op: Frietjes tegen een meerprijs van 1,50 per portie. Bier en wijn ook tegen betaling. Sanitair: ja, in Mondo Verde is voldoende sanitair. Kijk voor meer informatie en actuele toegangsprijzen op de website.
Snowworld
Snowworld Landgraaf opende in 2001 met een piste op de puinberg van de voormalige staatsmijn Wilhelmina. Al gauw kwamen er nog twee pistes bij en werd er tevens een avonturenpark aan toegevoegd.
Skien/Snowboarden
Snowworld Landgraaf beschikt over vijf indoor pistes en is de grootste indoor skibaan van Nederland. Snowworld is gebouwd op de puinberg van de staatsmijn Wilhelmina en heeft daardoor een unieke locatie en zelfs een FIS-wedstrijdpiste. Er worden ook internationale wedstrijden gehouden. Er zijn inmiddels ook zeven stoeltjesliften. In Snowworld Landgraaf kun je skien en snowboarden. Er is een snowboard funpark en een baan voor beginners en kleine kinderen. Er is een skischool die verschillende cursussen en kampen aanbiedt. Zo kun je kiezen voor een vierwekelijkse cursus of een vakantiecursus. Helaas hebben wij zelf nog geen ervaring met skien of snowboarden in Snowworld maar ik heb al veel enthousiaste verhalen gehoord.
Adventure Park
Naast Snowworld ligt Adventure Valley. In Adventure Valley vind je een klimpark, een rodelbaan en een Adventure trail. Er is dus voor ieder wat wils.
Klimpark: het klimpark in Adventure Valley heeft twee routes. Ook is er een zipline route van 1000 meter. De blauwe klimroute is een route die geschikt is voor kinderen met een lengte vanaf 120 centimeter. De zwarte route is uitdagender en geschikt voor grotere kinderen en volwassenen. Vanaf 140 centimeter mogen kinderen zelfstandig klimmen. De ziplines zijn geschikt voor personen vanaf 160 centimeter. Klimmen bij Snowworld staat nog op ons to-do lijstje en hebben we nog niet zelf uitgeprobeerd. Kijk voor actuele prijzen en openingstijden van het klimpark op de website.
Rodelen: Onder het klimpark ligt de rodelbaan. Deze Alpine Coaster is 550 meter lang en haalt een snelheid van ongeveer 45 km per uur. Wij zijn al verschillende keren gaan rodelen en wij vonden het een leuke ervaring. De bobs van de alpine coaster zijn tweezitbobs maar je kunt uiteraard ook alleen gaan. Via een lifthill word je eerst naar boven getakeld. Zo heb je een mooi uitzicht op het klimpark en over de omgeving. Helemaal boven wordt de bob losgelaten en suis je naar beneden. De rodelbaan gaat onder de bruggetjes van de Adventure Trail en de zipline route. De alpine coaster heeft een lang remgedeelte wat ik persoonlijk ook erg fijn vind. Je kunt voor de rodelbaan een apart kaartje voor een rit of een vijfrittenkaart kopen. Wij kiezen altijd voor de vijf rittenkaart. Kijk voor actuele prijzen op de website.

Adventure Trail:
Het derde onderdeel van Adventure Valley is de Adventure Trail. Deze leuke beweegroute is ongeveer 680 meter lang en loopt langs het klimpark en de rodelbaan. De Adventure Trail bestaat uit twee routes met allebei een stevige klim naar boven. Onderweg op de route kom je ook alles te weten over het mijnverleden van de Wilhelminaberg. Langs de route staan verschillende sporttoestellen en leuke sportopdrachten. De korte groene route is geschikt voor kinderwagens en buggy’s. De lange oranje route heeft veel trappen en bruggetjes die bij slecht weer erg modderig kunnen zijn. Op sommige plaatsen zijn de houten trappen van mindere kwaliteit dus trek stevige schoenen aan. Deze route is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes. De Adventure Trail is gratis te bezoeken. Er is ook een trailhunt verkrijgbaar. Deze kost 7,50 euro en is te verkrijgen bij de receptie in Snowworld.

Snowworld, Witte Wereld 1, 6372 VG Landgraaf. Parken: ja, tegen betaling op de parkeerplaats naast Snowworld. Maximaal 9 euro per dag. Tijdsduur: van een uurtje tot een hele dag. Prijzen: kijk voor actuele prijzen op de website. Horeca: ja. Snowworld beschikt over maar liefst 4 restaurants. Sanitair: ja, gratis in Snowworld. Overnachten: ja. Snowworld heeft een eigen hotel met een aparte parkeerplaats voor gasten. Kijk voor actuele informatie op de website.
Trappen Wilhelminaberg
Naast Snowworld ligt op de Wilhelminaberg ook een grote trap. Deze trap is de langste openluchttrap van Nederland. De trap heeft maar liefst 508 treden naar de top. En als je eenmaal de trap hebt bedwongen, bevind je je op 225 meter boven NAP. Op de Wilhelminaberg zelf is een uitzichtpunt met lichtinstallatie. Vanaf het uitzichtpunt heb je een prachtig uitzicht over de regio. Op heldere dagen kun je tot voorbij Geleen kijken en ook kun je de Duitse Eifel zien liggen. Verder zie je vanaf dit punt onder andere Landgraaf, Kerkrade, Herzogenrath en Aken. Wij hebben de trap al vaak beklommen met de kinderen. Aan het begin van de trap ben ik altijd best optimistisch maar halverwege zak ik vaak in en moet ik even pauze houden. De trap is populair bij sporters en lokale scholen voor allerlei activiteiten zoals de trappenrun. Er is zelfs een echte trappenmarathon waar bij sporters dus 42 keer de trap beklimmen. De trap is een leuk uitje voor kinderen. En…naar beneden gaat een stuk sneller want de leuningen op de trap vormen een goede glijbaan.

Trap Wilhelminaberg, Witte Wereld 1, 6372 VG Landgraaf. Parkeren: ja, gratis bij restaurant Overste Hof. Vanaf hier is het dan nog 10 minuten wandelen naar de trap. Of tegen betaling op de parkeerplaats van Snowworld. Let op: het is verboden om te parken op de weg langs de trappen. Hier wordt op gehandhaafd. Toegang: gratis. Tijd nodig: een half uur tot een uur. Horeca: nee. Er is wel een watertappunt. Sanitair: nee. Je kunt hiervoor wel naar Snowworld dat op 5 minuten lopen afstand ligt. Openingstijden: 24 uur. Extra informatie: fietsen kun je naast de trap parkeren. Neem een waterfles mee voor onderweg.
Museum
Kasteel Schaesberg
Kasteel Schaesberg is een ruine uit de 16e eeuw. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit kasteel weer opnieuw zou worden opgebouwd met behulp van oude technieken zoals die in de 16e eeuw werden toegepast. Vanaf 2012 ging een groep toegewijde vrijwilligers aan de slag en werd er een begin gemaak met de opbouw van het poortgebouw. Er werd een kasteeltuin aangelegd, er kwam een kinderboerderij, een trekboot en een speeltuin. In het bezoekerscentrum waren bezoekers welkom voor een hapje en een drankje en kon de bezoeker alles leren over het kasteel. Helaas werd het project zodanig duur dat de gemeente Landgraaf zich genoodzaakt zag het project te stoppen. Op dit moment is het mogelijk om Kasteel Schaesberg alleen te bezoeken met een rondleiding. Een rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en zijn elke dag mogelijk behalve op zondag. Je hoeft je hiervoor niet van te voren aan te melden. Eerder schreef ik al een blog over kasteel Schaesberg.

Kasteel Schaesberg, Slot Schaesberglaan 100, Landgraaf. Parkeren: gratis op het parkeerterrein naast het kasteel. Tijd nodig: 1,5 uur voor een rondleiding. Prijzen: 65+ 6,50 euro, volwassenen 7 euro, kinderen van 6 tot en met 17 jaar 5 euro, kinderen tot en met 5 jaar gratis. Horeca: nee. Sanitair: ja. De museumkaart is hier niet geldig. Kijk voor meer informatie op de website.
Mijnverleden
In Landgraaf herinnert nog maar weinig aan het mijnverleden. De grote mijngebouwen zijn allemaal verdwenen. Overgebleven zijn eigenlijk alleen nog maar de huizen van voormalige mijnkolonies en de puinberg van de Wilhelmina waar nu Snowworld op ligt. Naast de Wilhelminaberg staat wel een monument. Wie echter goed zoekt, zit toch nog sporen van het mijnverleden die ook interessant zijn om te bekijken met kinderen.
Schachtwiel Wilhelminaberg
Naast de Wilheminaberg staat het monument ter nagedachtenis aan de mijnen in Landgraaf. Dit monument bestaat uit het originele schachtwiel dat boven schacht II van de Staatsmijn Wilhelmina draaide. Het wiel heeft een diameter van maar liefst 6,3 meter en staat in een stalen frame. Het originele schachtwiel hing in de bokken van het schachtgebouw boven de liften. Aan dit schachtwiel zaten de kabels van de liften naar de mijnen bevestigd. Het schachtwiel bracht dag en nacht mensen, kolen en materiaal van en naar de ondergrondse gedeeltes. Het schachtwiel staat naast de rotonde naar Snowworld. Prijs: gratis

Mijnsteenwagons
Een andere verwijzing naar het mijnverleden zijn de twee grote mijnsteenwagons aan de Vakschoolweg. Op deze plaats lag vroeger de spoorlijn van Heerlen naar Staatsmijn Wilhelmina. De wagens komen uit 1956. Ze konden met behulp van perslucht worden gekanteld zodat de inhoud van de wagens naast het spoor kon worden gelost. Tegenwoordig doen de wagens dienst als monument. Mijn kinderen vinden het leuk om op de wagens te klimmen. Let op: beklimmen op eigen risico!

Mijnsteenwagons. Hoek Vakschoolweg/Casinolaan. Parkeren: ja, gratis op de parkeerplaats naast de wagons. Toegang: gratis. Horeca: ja, Mijn Lunchcafe. Sanitair: ja, Mijn Lunchcafe.
Mijnwerkerskapel
De mijnwerkerskapel, voluit ook de Gedachteniskapel van de Mijnwerkers genoemd, is gewijd aan de Heilige Barbara, de beschermvrouwe van de mijnwerkers. De kapel werd in 1949 gebouwd en functioneerde destijds als mortuarium voor omgekomen mijnwerkers van de Staatsmijn Wilhelmina. Na de sluiting van de mijnen deed het de kapel dienst als transformatorhuisje. In 2001 werd de kapel in gebruik genomen als gedachteniskapel. Aan weerskanten van de kapel staan de 1163 namen van alle mijnwerkers die ondergronds zijn omgekomen. De namen van mijnwerkers die bovengronds zijn omgekomen staan op een plaquette in de kapel zelf.

Mijnwerkerskapel. Casinolaan. Parkeren: ja, gratis op de parkeerplaats naast de kapel. Toegang: gratis. Horeca: ja, Mijn Lunchcafe. Sanitair: ja, brasserie de Mijnstreek.
Wandelen
Landgraaf kent een aantal wandelgebieden die zeer de moeite waard zijn. Zo zijn er een aantal leuke wandelroutes op de Brunssummerheide en ook het Strijthagerbeekdal is leuk voor kinderen. Tevens loopt de populaire Dutch Mountain Trail door het Strijthagerbeekdal.
Brunssummerheide
De Brunssummerheide is een uniek natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, glooiende hellingen, bossen, beekjes en een grote zandvlakte. Vanuit het bezoekerscentrum starten verschillende routes die varieren in lengte. Neem vanuit Landgraaf de paarse of donkergroene wandelroute of de blauwe route vanuit het bezoekerscentrum in Heerlen. Naast het bezoekerscentrum is ook een leuke speelnatuur met ravotplek. Ik schreef eerder al een uitgebreid blog over de Brunssummerheide.

Brunssummerheide. Parkeren: ja, gratis op de Brunssummerweg of bij het bezoekerscentrum Schrieversheide in Heerlen. Toegang: gratis. Horeca: ja. Sanitair: ja
Strijthagerbeekdal
Het Strijthagerbeekdal is een langerekt dal dat langs het voormalige mijnterrein loopt. In het dal kun je steile begroeide hellingen, graslanden en de strijthagerbeek vinden. Er lopen verschillende, kindvriendelijke routes door het gebied waaronder de pungelroute en het kabouterpad voor de allerkleinsten. De pungelroute staat bij hoeve Winselerhof en wordt aangegeven met een rood paaltje met een groene band. Het kabouterpad is een leuke route die bij restaurant Overste Hof begint. De route staat niet aangegeven omdat je hier gewoon de kabouterdeurtjes moet volgen. De route begint in de tuin van Overste Hof. Ook staat kasteel Strijthagen in het Strijthagerbeekdal. Kasteel Strijthagen heeft een vrij toegankelijke tuin met kunstwerken van de huidige kasteelheer. Strijthagerbeekdal. Parkeren: gratis bij op de parkeerplaats bij Overste Hof. Toegang: gratis. Tijd nodig: ongeveer 2 tot 3 uur. Horeca: ja. Sanitair: ja, bij restaurant Overste Hof. Extra informatie: trek stevige schoenen aan. De paden kunnen modderig zijn.

Rimburgerbos
Het Rimburgerbos is een van mijn persoonlijke favorieten. Het Rimburgerbos bestaat uit twee delen met in het midden het langgerekte dorp Rimburg. Een deel van het bos ligt in Nederland en het andere deel van het bos ligt in Duitsland. Het Rimburgerbos is een hellingbos met voornamelijk eiken, beuken en de zoete kers. In het Rimburgerbos zijn een aantal langere wandelroutes, maar je kunt ook gewoon zelf door het bos struinen en genieten van het uitzicht. Pal naast het bos staat een grote watertoren die je tegen betaling naar boven kunt. Ook is er een openluchttheater dat op de flank van de berg Hoolgrub ligt. Volg je het fietspad in het Rimburgerbos dan kom je vanzelf uit in het dorp Rimburg. Vanaf hier kan je naar het Duitse gedeelte van Rimburg wandelen. Je komt onder andere over de brug over de rivier de Worm en langs het kasteel Rimburg. Tussen 1949 en 1963 was het kasteel met bijbehorend grondgebied geannexeerd door Nederland. Rimburger Bos. Parkeren: gratis bij de Watertoren. Adres: watertorenpad 1, Landgraaf. Tijd nodig: ongeveer 1 tot 2 uur. Horeca: restaurant de Watertoren. Sanitair: ja, restaurant de Watermolen
Rimburger Wald
Het Rimburger Wald is het Duitse deel van het Rimburgerbos. Het bos is populair bij Nederlandse wandelaars. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden er diverse bunkers in het bos en werd er hevig gevochten. Het Rimburger Wald is ongeveer 1,5 kilometer lang en er zijn maar twee wandelroutes door het bos. Net als het Rimburgerbos is het Rimburger Wald een hellingbos. In dit bos staan voornamelijk beuken en eiken, afgewisseld met sparren. Kies een van de paden voor een rondje door het bos. Verdwalen is eigenlijk niet mogelijk. Je start de wandeling in het dorp Rimburg. Hier ga je over de brug over de Worms. Vervolgens loop je rechtdoor langs het Kasteel Rimburg en over het spoor. Je komt zo in het Rimburger Wald. Rimburger Wald (Duitsland). Parkeren: gratis op de parkeerplaats achter de kerk. Toegang: gratis. Tijd nodig: ongeveer een uurtje voor de wandeling. Horeca: nee. Sanitair: nee.

Eikenbos
Het Eikenbos is een wat kleiner bos in Landgraaf maar wel een bos met, naar mijn persoonlijke mening, het mooiste uitzicht in Landgraaf. Het Eikenbos is aangelegd op een oude steengroeve en bestaat uit een hoog deel en een laag deel. Je kunt zo een rondje van ongeveer een half uurtje wandelen. Op sommige plaatsen kun je zelfs de steile hellingen van de voormalige steengroeve beklimmen. Begin je wandeling bij de spoorwegovergang in de Binsfeldstraat en loop hier de heuvel op. Vanaf hier volg je gewoon het pad totdat je op een open plek in het bos komt. Hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Daarna vervolg je het pad dat nu schuin naar beneden loopt en uitkomt bij een weiland. Je kunt vanaf dit punt het weiland oversteken in de richting van Eygelshoven. Of je volgt het pad naar beneden. Vanaf hier wandel je binnen een kwartiertje weer terug naar de spoorwegovergang. Eikenbos. Parkeren: gratis op de Binsfeldstraat. Toegang: gratis. Tijd nodig: ongeveer een uurtje voor een rondwandeling. Horeca: nee. Sanitair: nee

Fietsen
Ook voor moutainbikers heeft de gemeente Landgraaf wat te bieden. Zo ligt er een bike park en is er een MTB-route van circa 24 kilometer.
Bike Park Discovery
Bike Park Discovery is een openbaar trainingsparcours voor mountainbikers en cyclocrossers. Op het bikeparcours kunnen jong en oud hun skills op de mountainbike verbeteren. Zo zijn er diverse klimmetjes en afdalingen, een pumptrack, wallride, drops van 50cm tot 1 meter, trappen en een rock garden. Let op: een helm is verplicht.
Bike Park Discovery. Ingang aan de Hofstraat, 6372 XC Landgraaf. Parkeren: gratis op de grote parkeerplaats voor de sporthal. Toegang: gratis. Horeca: nee. Sanitair: ja, in de sporthal. Kijk voor meer informatie op de website.
Uit eten
Landgraaf kent heel wat leuke eetgelegenheden. Van snelle frituur tot uitgebreid tafelen, je kunt van alles vinden.
Rudy’s
Rudy’s is een Amerikaanse diner in het centrum van Schaesberg. Op het menu staan onder andere diverse freakshakes, broodjes zoals spicy chicken, pulled pork en de phily chees sandwich. Ook kun je hier terecht voor een hoofdmenu en natuurlijk voor de beroemde Rudy’s burgers met klinkende namen als the naked, the well-dressed, Rudy’s classic en de heart attack burger met 1 kg rundvlees, cheddar, bacon en friet. De prijzen liggen tussen de 9 euro voor een broodje tot 30 euro voor een hoofdgerecht.
Rudy’s. Markt 1, 6272 CS Landgraaf. Parkeren: gratis op de Markt. Kaart: Amerikaans. Kijk voor meer informatie op de website.
Mijn Lunchcafe
Het Mijn Lunchcafe is gevestigd in de oude vakschool. Hier werden jongen opgeleid voor een leven bovengronds of ondergronds. Mijncafe is een sociaal werk- en leerbedrijf waar mensen een nieuwe kans op de arbeidsmarkt krijgen. Op het menu staan onder andere soep, salades, broodjes, Limburgse gerechten als zuurvlees, snacks en volledige hoofdgerechten. De prijzen liggen tussen de 4 en 20 euro. Het Mijncafe is elke dag open van 09.00 tot 15.00. Op zaterdag is het cafe gesloten en op zondag is het cafe geopend van 11.00 tot 15.00. Mijn Lunchcafe, Casinolaan 6, 6372 XG Landgraaf. Parkeren: gratis op de parkeerplaats aan de Casinolaan. Kaart: Limburgs.
Overnachten
Overnachten kan in Landgraaf onder andere op camping de Watertoren, in het Alpine hotel Snowworld en op de camperplaats aan de Tunnelweg. Ook zijn er nog B&B’s via de bekende boekingssites.
Camping de Watertoren
Camping de Watertoren is een kleine maar gezellige camping met onder andere een zwembad, een grote speeltuin en een eigen restaurant. Je kunt hier staan met je eigen kampeermiddel of een chalet of boslodge huren. De camping ligt naast het Rimburgerbos. Je kunt hier ook fietsen huren. Camping de Watertoren, Kerkveldweg 1, 6374 LE Landgraaf. Kijk voor meer informatie en boekingen op de website.
Alpine Hotel Snowworld
Het Alpine Hotel Snowworld ligt direct naast de skipiste. Je kunt dus vanuit je bed zo de piste op. Het hotel vormt echter ook een goede basis voor uitjes in de omgeving zoals naar het Heuvelland of naar Aken. Het hotel beschikt over een eigen fitnessruimte, een restaurant en parkeerplaats voor gasten. Alpine Hotel Snowworld, Witte Wereld 1, 6372 VG Landgraaf. Kijk voor meer informatie en boekingen op de website.
Camperplaats Tunnelweg
Kom je met de camper naar Landgraaf, dan kun je overnachten op de camperplaats aan de Tunnelweg. De camperplaats ligt aan de achterkant van de Wilhelminaberg naast de manege. Er is hier plaats voor 28 campers. Er is een 24-uurs check in en check-out. Voor evenementen zoals Pinkpop moet je van te voren reserveren. Camperplaats Tunnelweg, Tunnelweg 1A, 6372 XH Landgraaf. Kijk voor meer informatie en reserveringen op de website.