Met kinderen naar Amsterdam

Amsterdam

“Amsterdam, die grote stad”, zo luidt het begin van een bekend kinderrijmpje. Ik besloot om mijn kinderen ook weer eens mee te nemen op een stedentrip naar onze hoofdstad en te kijken wat er allemaal te ontdekken valt. We waren al een paar keer eerder in Amsterdam geweest toen de kinderen kleiner waren. We zijn elke keer weer verrast over de veelzijdigheid van de stad. Amsterdam heeft zoveel te bieden dat het gewoon onmogelijk is om dat allemaal in één of twee keer te zien. We zullen in de toekomst daarom nog wel wat vaker een stedentrip naar “de grote stad” maken. 

Amsterdam

Voorbereiding

Voordat ik naar een stad ga, maak ik met de kinderen altijd een lijstje met dingen die we graag willen zien. De laatste keer dat we in Amsterdam waren, was het hartje winter en stonden er vooral musea op. Als je Amsterdam in een ander seizoen bezoekt, zijn er zoveel meer mogelijkheden. Zo kun je ook uitgebreid wandelen door de stad, door het Amsterdamse bos of door de Amsterdamse waterleidingsduinen. Of bezoek dan één van de vele speeltuinen of andere activiteiten in de stad, maak een fietstocht in de omgeving of een boottocht door de grachten. Kortom, je verveelt je nooit in Amsterdam. Bij het maken van de activiteiten kijk ik naar de interesses. Zo zijn mijn oudste twee kinderen voor geinteresseerd in de stad zelf en over de Tweede Wereldoorlog  Mijn jongste kind wil graag iets met dieren en dan het liefste met paarden. Daarna maak ik een programma en een overzicht met de kosten. Zo weet ik zeker dat iedereen een stem heeft in wat we gaan doen. 

Amsterdam

Bezienswaardigheden

Attracties

This is Holland

Aan de overkant van het IJ vind je de attractie This is Holland. This is Holland is een unieke 5-D vlucht over heel Nederland waarbij je Nederland van boven kunt zien en ervaren. Het is een spectaculaire film waarbij je over maar liefst 22 locaties over heel Nederland vliegt. Voordat je de filmzaal bekijkt, kun je eerst je kennis over Nederland testen door een aantal quizvragen te maken. Enthousiast gaan we aan de slag en we komen best ver. In de filmzaal zelf nemen we plaats in een stoel die boven een beweegbare bodem hangt. Als de film begint valt de bodem weg en zweef je door de zaal met om je heen de film.

We vliegen onder ander over Kasteel Hoensbroek die de kinderen gelijk herkennen omdat dat bij ons in Zuid-Limburg is. Ook zweven we over het Heuvelland en de Veluwe, over Rotterdam, de Waddeneilanden en Zeeland. We ruiken de bollenvelden en worden nat in een storm boven de Noordzee. De vlucht boven Nederland duurt ca. 9 minuten. De kinderen vinden het vooral heel gaaf en zijn het erover eens dat de film veel te kort is. Na afloop van onze vlucht bekijken we nog de ‘making of’ waar wordt uitgelegd hoe de filmbeelden tot stand zijn gekomen. Met een prijs van 23 euro per persoon is dit geen goedkoop uitje maar wel de moeite en het geld waard. Er zijn diverse sites waar je een kaartje met korting kan kopen. This is Holland, Overbroekweg 51, 1031 KS Amsterdam. Kijk voor meer informatie, voor prijzen en kaartjes op This is Holland.  

Amsterdam

Musea

Anne Frankhuis

Mijn middelste zoon las vorig jaar op de basisschool het dagboek van Anne Frank en was daarvan zo onder de indruk dat we een bezoek aan het Anne Frankhuis niet mochten missen. Het dagboek van Anne Frank is wereldberoemd en gaat over het meisje Anne Frank die tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst twee jaar zat ondergedoken in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263. De familie werd in 1944 door een onbekende persoon verraden, opgepakt en afgevoerd naar verschillende concentratiekampen. Anne overleefde het kamp niet. Van de 8 onderduikers in het Achterhuis, keerde alleen vader Otto Frank na de oorlog terug. Een bezoek aan het Anne Frankhuis is een bijzondere ervaring. We beseffen hoeveel Anne Frank en haar familie moesten opgeven om te kunnen leven.

Door middel van een audiotour worden we door het huis geleid en krijgen we uitleg over het leven van Anne Frank in het Achterhuis. Ook wordt er informatie gegeven over het leven van Joden in de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam en in Nederland. Ik bezocht als kind ook het Anne Frankhuis en wilde mijn kinderen ook kennis laten maken met deze kant van onze geschiedenis. Let op: tickets worden zes weken van te voren vrij gegeven op de site van het Anne Frankhuis en zijn heel snel uitverkocht. Wij bezochten het Anne Frankhuis met de Museumkaart. Ook met een museumkaart moet je van te voren tickets reserveren. Fotograferen is in het Anne Frankhuis niet toegestaan. Anne Frankhuis, Westermarkt 20, 1016 GV Amsterdam. Voor tickets, prijzen en openingstijden op Anne Frankhuis.

Amsterdam
Het Levend Paardenmuseum

Het Levend Paardenmuseum bevindt zich in de Hollandsche manege. De Hollandsche Manege is de oudste manege van Nederland en staat in hartje Amsterdam. Via een onopvallende poort in de Vondelstraat kom je in een heel andere wereld. De geschiedenis van de manege gaat terug tot de 18e eeuw maar sinds 1882 zit de manege in het huidige gebouw. In de Hollandsche manege vind je de beroemde rijhal, gebaseerd op het interieur van de Spaanse rijschool in Wenen, een bistro, de stallen met 28 paarden en pony’s en het Levend Paardenmuseum.

In het Levend Paardenmuseum wordt de geschiedenis van de Hollandsche Manege getoond op een interactieve manier. De fraaie en minder fraaie kanten van de manege komen aan bod. Voor kleine paardenfans zoals mijn dochter is er een speurtocht. Zo leren we alls over een bijzondere traditie die de Hollandsche Manege rijk is: het rijden in een dameszadel. Tevens kun je een kijkje nemen in de stallen en op bepaalde tijden een demonstratie rijden in dameszadel bijwonen. Mijn paardenfan werd er in ieder geval heel blij van. Voor het Levend Paardenmuseum hoef je niet van te voren te boeken. Toegang gratis met de Museumkaart. Het Levend Paardenmuseum en Hollandsche Manege, Vondelstraat 140, 1054 GT Amsterdam. Kijk voor prijzen, openingstijden en demonstraties op Hollandsche Manege.

Amsterdam
Rijksmuseum

Heb je ooit wel eens oog in oog gestaan met een schilderij van Rembrandt of van Jan Steen? Werken van deze meesters en nog vele tientallen andere beroemde schilders zijn te bewonderen in het Rijksmuseum. Wij kozen bij ons bezoek aan het Rijksmuseum voor de apptour Hoogtepunten van het Rijksmuseum op de telefoon. Deze tour kun je van te voren downloaden of in het Rijksmuseum zelf via hun gratis wifi-netwerk. De wandeling gaat langs de hoogtepunten van het Rijksmuseum en geeft informatie over achtergronden van de verschillende schilderijen. De tour begint in de eregalerij. We zien werken van de grote meesters en worden gewezen op interessante details. Mijn oudste vindt de Nachtwacht het imposantst, mijn middelste houdt vooral van veldslagen op zee en de jongste vindt het schilderij Sinterklaasavond van Jan Steen het leukst. Mijn favoriete schilderij is toch wel de Bedreigde Zwaan van Jan Asselijn en het winterse tafereel van Hendrik Avercamp. Op de route komen we ook onder andere langs de oude bibliotheek, een poppenhuis en Delfs blauw keramiek. Voor een bezoek aan het Rijksmuseum moet van te voren een tijdsslot worden geboekt. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis. Ik bezocht het Rijksmuseum met de museumkaart. Rijksmuseum, Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam. Kijk voor tickets, prijzen, reserveringen en actuele tours op Rijksmuseum

Amsterdam
Verzetsmuseum Junior

In het Verzetsmuseum Junior volgen kinderen vanaf negen jaar de verhalen van vier leeftijdsgenootjes uit de Tweede Wereldoorlog. De Joodse Eva, Nelly, die lid is van de NSB jeugdbeweging, Jan, wiens ouders in het verzet actief zijn en Henk, die de oorlog gewoon spannend vindt. Elk kind heeft een eigen vertelhuisje met voorwerpen uit de oorlog. Er is een speurtocht en er zijn verschillende spelletjes zodat het onderwerp Tweede Wereldoorlog op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd. Ik schreef al eerder een uitgebreid blog over het Verzetsmuseum Junior. Het Verzetsmuseum Junior is wat mij betreft een echte aanrader voor kinderen in de laatste jaren van de basisschool. Het Verzetsmuseum Junior bevindt zich in de kelder van het Verzetsmuseum. Gratis toegang met de Museumkaart. Het Verzetsmuseum Junior, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam. Voor tickets, prijzen en openingstijden, kijk op Verzetsmuseum Junior. 

Ander huisje in het Verzetsmuseum Junior

Parken

Het Vondelpark

Het Vondelpark is het bekendste stadspark van Nederland. Het park ligt midden in de stad en is populair bij zowel toeristen als inwoners. En er valt ook genoeg te beleven. Er zijn brede wandelpaden maar ook smallere paadjes. Er zijn diverse speeltuinen zoals de speeltuin Vondeltuin, de waterspeelplaats Inimini en een speelboom. De grootste speeltuin vind je naast restaurant Groot Melkhuis. Er zijn ook een aantal horecagelegenheden zoals het Blauwe Theehuis. Het Vondelpark ligt in het stadsdeel Amsterdam-Zuid en heeft verschillende ingangen. Het Vondelpark is de perfecte plaats om even bij te komen van de drukte van de stad. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op Vondelpark

Amsterdam

Overig

Het Muizenhuis

Veel ouders zullen het boek “Het Muizenhuis” kennen. Dit boek gaat over de avonturen van de muisjes Sam en Julia rondom hun grote muizenhuis. De foto’s in het boek zijn bijzonder omdat het decor helemaal met de hand is gemaakt door kunstenares en schrijfster Karina Schaapman. Een bezoek aan het mini-museum is een feest voor het kinderoog. Er valt zoveel te ontdekken en te zien. Wij waren veel langer binnen dan ik gepland had. Het “Muizenhuis” is een museum en winkel in een. Je kunt hier boeken in verschillende talen kopen en knutseldozen om je eigen muizenhuis te bouwen. Een bezoek is gratis. Let op: Het Muizenhuis is verhuisd naar Muntplein en momenteel nog gesloten. Houd de site in de gaten voor meer informatie. Het Muizenhuis, Muntplein 8, 1012 WR Amsterdam. Kijk voor meer informatie op Muizenhuis

Amsterdam

Accommodatie

Amsterdam beschikt over ontzettend veel slaapgelegenheden. Het is echter niet altijd even goedkoop om in Amsterdam te overnachten. Het was vooraf nog een hele klus om iets betaalbaars te krijgen. 

Botel: Voor ons verblijf in Amsterdam kozen we voor het Botel. De naam zegt het al: het is een hotel op een boot. Ik boekte ons verblijf op de site van Botel zelf. Op deze manier krijg je nog extra korting. Wij kozen voor een 4-persoonskamer. De kamer lag pal aan het water. In de kamer bevonden zich twee stapelbedden, een klein tafeltje met twee krukjes, haakjes voor de jassen, vier kluisjes, een spiegel en kleine badkamer met douche, wastafel en toilet. Het Botel is een redelijk basic accommodatie die vooral functioneel is.

Wil je goedkoop overnachten voor een of twee nachten dan is het Botel prima. Het Botel beschikt verder over een receptie, een eetzaal, een bagageopslag en een bar. Ook is er gratis wifi. Behalve de familiekamers zijn er ook tweepersoonskamers en je kunt ook verblijven in de letters van Botel waarin loften zijn gemaakt. In de omgeving van het Botel zit een grote supermarkt. Je kunt het Botel vanaf Centraal Station bereiken met het gratis pontje over het IJ. Kies voor de halte NSDM-werf. Het Botel is erg populair bij jongeren dus neem voor de zekerheid oordopjes mee. De eerste nacht van ons verblijf was er tot zeker drie uur ‘s nachts lawaai op de gang. BOTEL, NDSM-pier 3, 1033 RG Amsterdam. Kijk voor prijzen en boekingen op BOTEL

Amsterdam

Horeca

Er zijn zoveel mogelijkheden om in Amsterdam uit eten te gaan. Van supermarkt tot chique restaurant en van Hollandse pot tot exotische keuken, er is voor elk wat wils. Wij kozen ervoor om de kosten laag te houden en niet uitgebreid te gaan tafelen. Zo kochten we broodjes en kibbeling en kozen we voor een avondje fast-food. 

Proeflokaal ’t Blauwe Theehuis: Dit leuke theehuis uit de jaren ‘30 staat midden in het Vondelpark en is echt zo’n Amsterdams icoon. In het theehuis kun je kiezen voor self-service als je op het terras zit. Je bestelt aan de kassa en krijgt vervolgens een buzzer mee. Het theehuis is onderdeel van een brouwerij dus je kunt ook bier bestellen uit de eigen brouwerij. De kaart is niet heel uitgebreid. Proeflokaal ‘t Blauwe Theehuis. Vondelpark. Kijk hier voor de kaart en prijzen. 

Amsterdam

Vervoer

Amsterdam heeft een compacte binnenstad en alle bezienswaardigheden in het centrum liggen op loopafstand.

Openbaar vervoer: Als je niet overal heen wil wandelen, kun je gebruik maken van een uitgebreid openbaar vervoernetwerk bestaande uit bussen, trams en de metro. Kijk voor meer informatie, dienstregelingen en routes op GBV

Fietsen: Op diverse plekken kun je fietsen huren als je de stad liever op de fiets verkent. Ook kun je hier kinderfietsen en fietsstoeltjes huren. 

Amsterdam

Comments

  1. Alex

    You were in the world bicycle capital, and you have only one picture with bicycles? How it can be? Please go to Amsterdam again and make more pictures with bikes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *