Lekker wandelen met kinderen over heuvels en langs kastelen? Dat kan in Valkenburg. Deze gemeente in Zuid-Limburg werd in 2019 uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar. Wij besloten ook in Valkenburg te wandelen met de kinderen en kozen voor een leuke route langs kastelen, landerijen en bossen.
Wandelen in Zuid-Limburg is altijd een genot. De vele vergezichten, de heuvels, de hellingbossen en kastelen zorgen voor veel afwisseling en maken de routes ook voor kinderen interessant. Er is altijd wel wat te zien. Zo gaat de route die wij kozen onder andere langs Kasteel Schaloen, een prachtig kasteel aan de rand van Valkenburg. De lengte van de route is circa vijf kilometer en er zit maar een klim in, zodat deze route ook voor wat kleinere beentjes goed te doen is. We wandelen deze route op een zondagmiddag in Oktober met een heerlijk zonnetje.
Monument
We beginnen onze wandeling op de parkeerplaats achter restaurant Het Koetshuis. De route is volledig gemarkeerd met gele paaltjes die niet moeilijk te vinden zijn. Onze dochter is vandaag de ‘wegwijzer’. Zij gaat op zoek naar de paaltjes. We lopen vanaf de parkeerplaats de weg op en slaan gelijk rechtsaf en volgen het pad langs rivier de Geul. In Valkenburg wordt altijd veel gewandeld en ook vandaag zijn er aan het begin van de route veel mensen onderweg. Halverwege het pad langs de Geul komen we langs een interessant monument. Dit monument het vliegeniersmonument, is een monument ter nagedachtenis aan de crew van een Engelse bommenwerper. Dit vliegtuig stortte op 29 juni 1943 neer aan de overkant van de Geul nadat het was neergehaald door Duitse nachtjagers. Tevens staat er op de plek waar het vliegtuig neerkwam een grote markering in de vorm van een propeller. Wil je deze markering zien? Loop dan door het bosje naar de oever van de Geul. De markering staat aan de overkant in het weiland. We zijn er allemaal even stil van en diep onder de indruk.
Boze geest
We vervolgen onze weg langs de Geul en komen op een open plek. Op dit kruispunt van wandelpaden staan drie beelden, de Cavaleriegroep. We zien een houten kruis met twee kapelletjes met Maria en Johannes. Volgens de overlevering liet de kasteelheer van Schaloen deze beeldjes neerzetten zodat hij veilig de Geul kon oversteken. Hij was ervan overtuigd dat hij werd tegengehouden door een boze geest die in de Geul leefde. Op aanraden van de kluizenaar van de nabijgelegen Schaelsberg liet hij drie heiligenbeelden plaatsen waardoor de boze geest werd verdreven en de heer veilig kon oversteken. De kinderen vinden het een mooi verhaal. Op het kruispunt laten we de beelden achter ons en lopen over het bruggetje. We kunnen ongehinderd en met een gerust hart oversteken want de boze geest is er niet meer. We komen nu in een statige laan met aan weerskanten hoge beukenbomen. We lopen de laan door en passeren aan de linkerkant het oude kasteel Genhoes en hebben aan de rechterkant een prachtig uitzicht op kasteel Schaloen. Kasteel Genhoes is overigens een oud Middeleeuws kasteel met een vierkante toren van mergel en werd gebouwd in de 14e eeuw. Aan het einde van de 19e eeuw werd het kasteel grondig verbouwd door de beroemde Limburgse architect P. Cuypers.
Sprookjeskasteel
We lopen met de bocht mee en komen bij kasteel Schaloen. Een naar Nederlandse maatstaven machtig sprookjeskasteel. Kasteel Schaloen staat hier al sinds de 14e eeuw maar zag er vroeger heel anders uit. Het was een vierkante burcht met voornamelijk soldaten en ridders als hoofdbewoners. In 1575 brandde het kasteel grotendeels af en werd pas 80 jaar later weer herbouwd. We lopen via de brug de kasteeltuin in. Op de brug staat een oudere man met een pony aan een touw. Mijn dochter is gelijk verkocht en niet meer bij de pony weg te slaan. Het blijkt dat de man in de buurt woont en een stukje wandelt met de pony. In de kasteeltuin van Schaloen zit een restaurant en je kunt ook overnachten in de appartementen, maar het ziet er nu verlaten uit. We bewonderen het kasteel aan alle kanten en de kinderen fantaseren over ridders, prinsessen en boze stiefmoeders.
Over de holle weg
We verlaten het kasteelterrein en lopen door een prachtig laantje met hoge bomen. Het is jammer dat er hier zoveel geparkeerde auto’s staan. Dat maakt deze plek toch minder fotogeniek. Aan het einde van dit laantje steken we de grote weg over. De auto’s rijden hier hard dus pas goed op met kleine kinderen. We lopen nu dwars door de velden in de richting van de heuvels. Op de velden staat het koolzaad nog volop in bloei. Insecten vliegen af en aan. Mijn middelste zoon is gek op metaaldetecten en ziet in deze velden vooral een goudmijntje. Hier kun je vast ontzettend veel vinden. Aan het einde van het pad komen we op een holle weg en nu begint de steile klim naar boven.
Veel wandelen in Zuid-Limburg werpt zo z’n vruchten af want er wordt niet een keer geklaagd of gesteund. Integendeel, de jongens rennen over de holle weg naar boven en doen alsof ze achterna worden gezeten door het leger van Kasteel Schaloen. Halverwege de holle weg, zo “hol” gevormd door eeuwenlang druk verkeer met paarden en uitgesleten door het regenwater, nemen we de trap aan onze rechterkant naar boven. We passeren een oude groeve en komen in het bos op de helling: het Biebosch. Het Biebosch staat op een belangrijke historische plaats. Zo staat het bovenop de oudste mergelgroeve van Nederland en er zijn zelfs vuursteenmijnen uit de prehistorie gevonden. Het slingerende pad ligt aan de rand van het bos. Aan onze linkerkant ligt het bos en aan onze rechterkant hebben we steeds een prachtig uitzicht over de omgeving.
Door het Biebosch
Overal langs het bospad staan paddestoelen en ligt oud hout. De kinderen blijven voortdurend staan omdat er iets interessants te zien is: een paddenstoelendorp, een tak in de vorm van een geweer, een stukje hout in de vorm van een zakmes en heel veel kleine en grote stenen. Het pad loopt af en toe door het bos en hier en daar gaan we naar boven of een stukje naar beneden. Aan het einde van het pad maken we een flinke daling naar beneden en komen we uit in de straten van Valkenburg. We slaan bij het kruispunt rechtsaf en lopen een stukje langs de Oud-Valkenburgerweg. We steken de weg over en lopen het Geulpark in.
Het Geulpark is ook een leuke plek voor kinderen en voor volwassenen. Verspreid over het park staan tien verschillende sporttoestellen die samen de Beweegroute vormen. We hebben een flink stuk gelopen maar de kinderen zijn nog lang niet moe en dus wordt er fanatiek gesport. Wat een leuk idee om zo’n Beweegroute aan te leggen! Samen met Kasteel Schaloen vinden de kinderen de Beweegroute het leukste deel van de hele wandeling. Als we uitgesport zijn, steken we nog een keer de Geul over en komen weer terug op de parkeerplaats.
Praktische informatie
- Waar: De wandeling begint en eindigt op de parkeerplaats naast het Koetshoes. De wandeling loopt door Valkenburg en Oud-Valkenburg.
- Parkeren: parkeren kun je op de gratis parkeerplaats naast het Koetshoes. Adres: Oosterweg 42, 6301 PX Valkenburg. Vanaf de parkeerplaats volg je de gele pijltjes.
- Openingstijden: Van zonsopgang tot zonsondergang. Deze wandeling is niet aan te raden in het donker omdat de paden door de weilanden en door het Biebosch niet zijn verlicht.
- Kosten: gratis
- Tijd nodig: ca. 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van het wandeltempo
- Extra informatie: Een groot deel van de route, tot aan Kasteel Schaloen, gaat over een verhard pad en is ook toegankelijk voor rolstoelen, buggy’s en kinderwagens. Het deel door de weilanden en het bos zijn daarvoor niet geschikt. Let in de warmere maanden op teken en smeer jezelf en de kinderen in tegen de zon. Trek stevige schoenen aan, want het bospad kan modderig en glad zijn. De route is uitgezet door Natuurmonumenten. Je kunt de route downloaden of via de app volgen, maar je kunt ook gewoon de gele pijltjes volgen.
Kijk voor meer informatie over deze route hier