Een museum saai? Daar zijn wij het niet mee eens. Wij bezoeken met de kinderen graag een van de vele musea die Nederland rijk is. In dit blog: het Geofort in Herwijnen.
Bestaat er een plek in Nederland waar kinderen spelenderwijs alles leren over belangrijke thema’s als big data, klimaatverandering en energietransitie? Al deze thema’s komen aan bod in het Geofort, een interactief wetenschappelijk centrum waar kinderen kunnen spelen, leren en zelfs kunnen gamen. Geofort werd zelfs al eens in 2016 uitgeroepen tot het beste kindermuseum van de wereld. Hoog tijd dus om zelf ook eens een bezoekje aan het Geofort te brengen.
Over Geofort
Het geofort bevindt zich op een forteiland in Herwijnen en heette oorspronkelijk “Fort bij de nieuwe steeg”. Het fort werd gebouwd in 1878 en maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De belangrijkste taak van het fort was het beschermen van het grote fort Fort Asperen. Het terrein van het forteiland is 9 hectare groot en er staan 7 bomvrije gebouwen op. In het fort waren onder andere een munitiekelder, kazematten en groepsschuilkelders. Het fort was tot 1963 in gebruik.
In 2011 werd het fort gerenoveerd en een jaar later opende het Geofort de deuren. Het Geofort is in de loop der jaren veranderd in een interactief science museum dat onderwerpen aansnijdt als klimaat, de aarde, big data en energietransitie. Er is ook genoeg ruimte om te spelen en te ontdekken. Het Geofort beschikt zelfs over een eigen minecraftspel dat Geocraft heeft.
Bezoek aan het Geofort
Wij bezoeken het Geofort op een mooie junidag. Het is daarom mogelijk om heel veel van de buitenactiviteiten te doen. Binnen is er echter ook genoeg te beleven.
Speeltuin
Nadat we zijn aangekomen en de auto hebben geparkeerd, willen mijn kinderen eerst uitrazen in de speeltuin. Het buitenterrein is groot en behalve de speeltuin, die trouwens speurtuin heet, is er een groot schaakbord en allerlei andere buitenactiviteiten. In de speurtuin klauteren de kinderen op en in de touwen. De jongens vinden dit gelijk geweldig, mijn dochter houdt het al snel voor gezien en ontdekt de vele spelletjes. Samen maken we een doolhof van houten planken. Dat is nog best puzzelen. Ook is er een waterspeelplaats. De speurtuin is door mijn kinderen goedgekeurd. We zijn benieuwd wat er nog meer te beleven is in het Geofort.
Buitenactiviteiten
Het Geofort bestaat uit een binnen- en buitengedeelte. Omdat het mooi weer is, beginnen we gewoon buiten. Met een plattegrond in de hand bezoeken we de diverse thema’s. We stappen in een lift die ons dwars door de aardbodem naar het midden van de aarde brengt. We lossen een moord op in het CSI-spel. Vooral mijn oudste kind vindt dat erg leuk en moet er goed over nadenken. In het geurendoolhof proberen we aan de hand van verschillende geuren de uitgang te vinden. Er zitten aangename geurtjes bij maar ook veel geuren die volgens mijn dochter erg ‘stinken’.
En in het klimaat/minecraft doolhof kunnen we de juiste weg vinden door bepaalde codes te kraken. Spannend! Ook de coördinatenquiz vinden de kinderen verrassend leuk om te doen. Aan het einde van de buitenactiviteiten belanden we ook nog op het geoplein waar de kinderen broodjes marshmellows roosteren boven een vuurtje.
Binnenactiviteiten
Omdat we zo lang buiten zijn, hebben we nog maar weinig tijd voor de binnenactiviteiten. Op de begane grond zijn verschillende kamers met spellen. Zo kun je hier onder andere met de aardbevingstafel een aardbeving simuleren, zijn er verschillende spellen als het energie-transitiespel, een spel met kaartgeheimen dat volgens mijn zoon wel wat weg heeft van een online kaart, een interactieve zandbak en de desoriëntatietunnel. Mijn dochter speelt graag met het interactieve zand. De desoriëntatietunnel vinden we allemaal wel spannend. In blauw en groen neon licht proberen we de uitgang te vinden. Uiteindelijk blijkt dat niet heel erg moeilijk maar het licht zorgt er inderdaad wel voor dat we eerst even flink de weg kwijt zijn.
Ook vind je in dit gebouw de Minecraft speurtocht. Het Geofort biedt verschillende Minecraftactiviteiten aan. De Minecraft speurtocht en het Minecraft doolhof zijn gratis. Ook zijn er workshops van ongeveer een uur. Hiervoor moet je van te voren wel online reserveren. Je kunt kiezen uit drie verschillende workshops. Er is een klimaatworkshop, een virtual reality workshop en een programmeerworkshop. De workshops kosten 7,50 euro per persoon. De minimale leeftijd voor deelname aan een workshop is 8 jaar.
Behalve de hierboven genoemde activiteiten vind je in het Geofort ook nog een winkel, de GeoShop, kun je een boot huren om rondom het Geofort te varen of kun je met een gids een historische tour door het Geofort volgen.
Leeftijd
Het Geofort vinden wij geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8 totaan de onderbouw van de middelbare school. Er worden actuele thema’s aangesneden waar af en toe best wat voorkennis voor nodig is. Voor jongere kinderen zijn de diverse buitenspelen leuk zoals de speeltuin, het geurendoolhof maar ook de kinetische zandbak. Wij vinden het Geofort een aanrader voor kinderen die gefascineerd zijn in de aarde en die van alles willen weten over de actuele thema’s. Een leuk en leerzaam dagje uit!
In de buurt
Acquoy
Vlakbij het Geofort ligt het dorp Acquoy. Alleen de naam vind ik al erg bijzonder. En alhoewel Acquoy maar een klein dorp is, heeft het wel een bijzondere bezienswaardigheid. In Acquoy staat de Betuwse toren van Pisa. De kerktoren van de protestantse kerk in Acquoy staat al sinds de 15e eeuw scheef en heeft een helling van 3,8 graden. Dat is slechts 0,2 graden minder scheef dan de toren van Pisa. Naast de scheve toren van Acquoy ligt een kerkhof en hier bevindt zich het graf van mevrouw Pisa. Toeval of niet? Ik vond het in ieder geval bijzonder om te zien.
Praktische informatie
- Waar: Het Geofort ligt in de plaats Herwijnen (gemeende West Betuwe) in Gelderland. Het adres is: Nieuwe Steeg 74, 4171 KG Herwijnen.
- Parkeren: Parkeren kan gratis op de parkeerplaats voor het Geofort.
- Openingstijden: Het Geofort is open op zaterdag, zondag en in de schoolvakanties van 11.00 tot 17.00. Kijk voor actuele openingstijden op de website van het Geofort.
- Prijzen: Het Geofort kost 17,00 euro vanaf 13 jaar, 5,50 euro voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis. Gratis toegang met de Museumkaart. De speeltuin is altijd gratis en kun je ook los van het fort bezoeken (prijspeil 2024)
- Tijd nodig: dat is afhankelijk van wat je wil zien. Alleen het binnengedeelte, alleen buiten of alles. Wij waren in het Geofort van openingstijd tot sluitingstijd en brachten zo de hele dag door in het Geofort
- Horeca: ja. Naast de speeltuin van het Geofort ligt het restaurant Wereldpan. Je kunt hier terecht voor een hapje en een drankje. Op het menu staan onder andere pannenkoeken.
- Sanitair: ja, zowel in het binnen- als in het buitengedeelte
- Extra informatie: het Geofort is niet overal goed toegankelijk voor invaliden, buggy’s en kinderwagens. Reseren voor het Geofort is niet nodig. Informatie in het Geofort is alleen in het Nederlands.
Kijk voor meer informatie over het Geofort op de website.
Can I rent a bike there?