Kasteelpark Born: leuk dierenpark naast kasteelruïne

Kasteelpark Born

Kasteelpark Born is een klein en gezellig dierenpark naast de ruïne van het voormalige kasteel Born. Door de fijne combinatie van kleinschalige dierentuin en speeltuin is het park uitermate geschikt voor kinderen. In Kasteelpark Born kunnen kinderen spelen, dieren bekijken en zelf wetenschappelijk onderzoek doen. Wij bezochten Kasteelpark Born op een mooie dag in juni en werden aangenaam verrast. Wat een leuk park! 

Over Kasteelpark Born

Kasteelruine

Kasteelpark Born ligt in de tuin van het voormalige kasteel Born. Al in het jaar 1150 lag op deze plek een middeleeuws kasteel. Dit kasteel wisselde tientallen keren van eigenaar. Het huidige kasteel, of beter gezegd de ruïne, werd gebouwd in het midden van de zeventiende eeuw. Jarenlang fungeerde het kasteel als zomerkasteel. De familie die het kasteel destijds bezat, had ook nog een kleiner winterkasteel een paar kilometer verderop. Twee keer per jaar  werden alle bezittingen ingepakt en overgebracht van het winterkasteel naar het zomerkasteel en weer terug. Het kasteel bestond uit vier hoektorens met daartussenin de hoofdvertrekken. In de nacht van 28 op 29 augustus 1930 ontstond er brand in het middeldeel van het kasteel dat zich vervolgens snel uitbreidde. De lokale brandweerkorpsen waren niet goed uitgerust en konden de brand niet blussen. De brandweerkorpsen uit Maastricht en Heerlen kwamen te laat aan waardoor het kasteel volledig uitbrandde.

Kasteelpark Born

In 1956 verkocht de kasteelheer de ruïne aan de gemeente Born. De gemeente wilde het kasteel herbouwen maar dat plan mislukte. De ruïne raakte overwoekerd totdat men in het jaar 2000 begon met een project tot behoud van de ruïne. 

Kasteelpark

Het Kasteelpark Born ligt in de tuin van het kasteel en werd in 1970 geopend. In de hoogtijdagen van het kasteel lag hier de moestuin. In het park zijn nog verschillende gebouwen die herinneren aan het kasteel. Zo grazen er nu schapen, geiten en alpaca’s  op de oude huisweide, hebben de zwanen een oude kasteelmuur tot hun beschikking en is het oude amfitheater omgetoverd tot voliere. Vandaag de dag is het Kasteelpark Born een familiepark bij uitstek. In het park wonen inheemse dieren zoals herten, geiten en paarden en vreemde diersoorten zoals alpaca’s, stekelvarkens en zelfs kamelen. Er is een grote speeltuin en zelfs een onderzoekscentrum voor kinderen. Er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd zoals een pannenkoekendag, schapen scheren en opa- en omadagen. 

Kasteelpark Born

Bezoek aan het park


Wij bezoeken het park op een mooie dag in juni. Het is niet al te druk zodat we alles goed kunnen bekijken. Bij de ingang krijgen we een plattegrond mee zodat we geen enkel dier overslaan. Na de ingang slaan we gelijk rechtsaf een lang pad in. Langs dit pad zijn de verblijven van de grotere dieren. We wandelen onder andere langs paarden, struisvogels en herten. Omdat het warm is, liggen veel dieren loom in de zon. Ze zijn zichtbaar aan het genieten. Bij het hertenverblijf hang een echt hertengewei. De kinderen kunnen dit gewei op hun hoofd zetten zodat ze voelen hoe zwaar een gewei eigenlijk is. Let op: de ingang van Kasteelpark Born is inmiddels verplaatst en bevindt zich nu naast het moeflonverblijf. 

Kasteelpark Born
Kasteelpark Born

Zwarte zwanen

We wandelen verder en komen via een houten bruggetje bij het zwanenverblijf. En naast de zwanen staan een paar mooie moeflons. Moeflons zijn kleine wilde schapen uit West-Azie. Echt wild zijn ze vandaag niet in de zon. Het zwanenverblijf vinden de kinderen een echte belevenis. In het water zwemmen naast de eenden ook zwarte zwanen. Wij hebben nog nooit zwarte zwanen van zo dichtbij gezien. 

Zwarte zwanen werden vroeger in Nederland gezien als een dier dat niet zou bestaan in het echt. Ze kwamen voor in fabels en verhalen. In 1696 ontdekte een Nederlander zwarte zwanen tijdens zijn ontdekkingsreis door Australie. Daarmee kwam er een eind aan de mythe dat zwarte zwanen niet zouden bestaan. Tegenwoordig worden zwarte zwanen in Nederland gehouden als siervogels. Zwarte zwanen in het wild zijn meestal ontsnapt of uitgezet. 

Kasteelpark Born
Kasteelpark Born

Mijn kinderen bekijken de zwarte zwanen aandachtig. Pas nadat een van de zwanen boos naar ons blaast, besluiten we verder te wandelen. De zwaan heeft duidelijk genoeg van het gestaar. Mijn dochter concludeert dat zwarte zwanen wel mooi zijn maar niet erg aardig. In dit gedeelte van het park zien we voornamelijk watervogels en andere waterdieren zoals schildpadden. Dankzij de goede informatieborden weten we precies welk dier hier zwemt. Daarna lopen we langs de volieres met diverse mooie tropische en inheemse vogels. Vooral de uilen trekken de aandacht van de kinderen. 

Kasteelpark Born

Loopbrug

Na de volieres komen we bij een grote houten loopbrug. De houten loopbrug gaat door hetzelfde gedeelte met de watervogels, maar we lopen nu een stuk hoger. Vanaf de loopbrug hebben we een mooi uitzicht op het vogelgedeelte. We komen zo ook in een nieuw gedeelte van het park en wandelen langs de kamelen. Vanaf de loopbrug valt ook gelijk de ruine van Kasteel Born op. Zo van dichtbij ziet de ruine er imposant uit. Het moet toch echt een mooi kasteel zijn geweest en wat is het zonde dat het helemaal tot aan de grond is afgebrand. De ruine zelf is niet open voor publiek maar er ligt wel een mooi pad aan de rand van het water zodat de ruine toch goed te zien is. 

Kasteelpark Born
Kasteelpark Born

Nog meer dieren

In dit deel van Kasteelpark Born wandelen we langs een grote verscheidenheid aandieren. De wasbeertjes genieten van hun groentemaaltijd en de lynxen liggen te zonnen op hun platform op de uitkijktoren. We zien alpaca’s, nandoe’s en stekelvarkens, stinkdieren en otters. Er is ook een kleine kinderboerderij met varkens en geitjes. We eindigen onze dierenwandeling bij de apen. 

Speeltuin

Na het bezoek aan de dieren is het tijd voor een versnapering. Kasteelpark Born heeft een eigen snackpoint. In snackpoint ‘t Uulke kun je terecht voor diverse grote en kleinere snacks zoals friet, vlaai, broodjes, frisdranken en warme dranken. Wij kiezen voor een frietje met wat drinken. Na onze pauze zetten de kinderen koers naar de speeltuin. De speeltuin met de toepasselijke naam ‘t Aepke is een hit bij de kinderen. Hier kan naar hartelust worden geklommen en geklauterd. Er is een groot springkussen, een grote klimtoestel en diverse glijbanen. Er is ook een gedeelte voor kinderen tot en met 6 jaar met een grote zandbak en diverse speeltoestellen.

Kasteelpark Born

Onderzoekscentrum

We eindigen ons bezoek aan Kasteelpark Born bij onderzoekshut de Wasjbear. De Wasjbear is een ontdek- en onderzoeksgebouw waar elk kind even een echte wetenschapper kan zijn. In de hut staan een flink aantal microscopen opgesteld waarmee kinderen waterplantjes en waterdiertjes uit de gracht van het kasteel kunnen bekijken. Op deze zomerse dag staan ook een aantal microscopen met preparaten buiten. Een medewerker legt aan de kinderen uit wat ze zien en hoe een microscoop precies werkt. Ik vind het leuk dat er ook aandacht is voor de wetenschap en dat kinderen zo in de praktijk leren hoe de natuur eruit ziet en hoe we met de natuur moeten omgaan. 

Kasteelpark Born

Kasteelpark Born is een betaalbaar, kleinschalig en gezellig dierenpark waar je zeker een paar uur kunt doorbrengen. 

Na het bezoek aan de dieren is het tijd voor een versnapering. Kasteelpark Born heeft een eigen snackpoint. In snackpoint ‘t Uulke kun je terecht voor diverse grote en kleinere snacks zoals friet, vlaai, broodjes, frisdranken en warme dranken. Wij kiezen voor een frietje met wat drinken. Na onze pauze zetten de kinderen koers naar de speeltuin. De speeltuin met de toepasselijke naam ‘t Aepke is een hit bij de kinderen. Hier kan naar hartelust worden geklommen en geklauterd. Er is een groot springkussen, een grote klimtoestel en diverse glijbanen. Er is ook een gedeelte voor kinderen tot en met 6 jaar met een grote zandbak en diverse speeltoestellen. Onderzoeksce

Praktische informatie

  • Waar: Kasteelpark Born ligt in de plaats Born in Zuid-Limburg. De ingang van het park bevindt zich op Kasteelhof 1A, 6121 XK Born
  • Parken: gratis op de parkeerplaats naast de ingang van het park op de Markt. 
  • Openingstijden: Het park hanteert verschillende openingstijden voor de zomerperiode en voor de winterperiode. In de winter is het park open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00. In de overige maanden is het park dagelijks open van 10.00 tot 18.00. Kijk voor actuele tijden op de website. 
  • Prijzen: volwassen van 12 tot 64 jaar betalen 11,00 euro per persoon. Kinderen van 2 tot en met 12 jaar 8,50 euro per persoon. Kinderen tot en met twee kunnen het park gratis in. Bezoekers vanaf 65 jaar betalen 10,00 euro per persoon. Het park hanteert aangepaste prijzen voor gehandicapte bezoekers en hun begeleiders. Kijk op de website voor actuele prijzen. 
  • Tijd nodig: circa 3 tot 4 uur of een halve dag met het wateronderzoek erbij. 
  • Horeca: ja, snackpoint ‘t Uulke. Hier is van alles te koop tegen faire prijzen
  • Sanitair: ja. In Kasteelpark Born is voldoende schoon sanitair aanwezig. De toiletten bevinden zich naast het snackpoint. 
  • Extra informatie: Kasteelpark Born is goed toegankelijk voor mindervaliden. Honden zijn toegestaan mits aangelijnd. Let op de aanwijzingen bij de dierenverblijven.
Kasteelpark Born

Kijk voor actuele informatie over Kasteelpark Born op de website

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *