Reis terug in de tijd en bezoek ridderlijk Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek

Een museum saai? Daar zijn wij het niet mee eens. Wij bezoeken met de kinderen graag een van de vele musea die Nederland rijk is. In dit blog: Kasteel Hoensbroek in Hoensbroek.

Helemaal in het zuiden van Limburg staat een van de grootste kastelen van Europa: Kasteel Hoensbroek. Mijn kinderen zijn gek op kastelen en vinden het heerlijk om door een kasteel te dwalen. Zeker als het een oud Middeleeuws kasteel is met donkere kerkers en enorme kamers. Wij bezochten Kasteel Hoensbroek op een gure dag in februari en leerden ook gelijk hoe koud het in een Middeleeuws kasteel kan zijn.

Over kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek werd gebouwd in de dertiende eeuw en ligt strategisch tussen Maastricht en Aken. Dit imposante kasteel heeft maar liefst 67 kamers waarvan een deel voor het publiek is geopend. Als we aankomen bij Kasteel Hoensbroek zijn we gelijk behoorlijk onder de indruk. Dit gebouw is groot en machtig. Via de hoofdpoort komen we op een grote binnenplaats. Hier staat een groot boek met de geschiedenis van het kasteel en de belangrijkste bewoners. In de lente en de zomer staan er op de binnenplaats ook Oud-Hollandse spelletjes wat het geheel ook gelijk een Middeleeuwse sfeer geeft. Nadat we het boek hebben gelezen, lopen we verder naar de ingang van het kasteel zelf en komen weer op een binnenplaats terecht. Tot grote hilariteit van de kinderen staan hier twee schandpalen en natuurlijk moeten er uitgebreid foto’s worden gemaakt. Je zou maar in een schandpaal op een Middeleeuws plein staan en bekogeld worden met eieren en rotte tomaten. Mijn zoon kan het zich niet voorstellen. 

Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek

Speurtocht

Deze kleinere binnenplaats vormt ook gelijk het startpunt van onze rondgang door het kasteel. De kinderen hebben alle drie een “Ontdek-het-kasteel-speurtocht” gekregen die ons langs de highlights van het kasteel brengt. Deze highlights kunnen ze vervolgens afstempelen op de kaart. Enthousiast stappen we het kasteel binnen. We beginnen in het oudste gedeelte van het kasteel waar we via smalle gangetjes en trappetjes met stoplichten een donkere kerker bezoeken. In deze donkere kerker hebben echt mensen gevangen gezeten wat weer tot de verbeelding spreekt. Er liggen diverse voorwerpen waarmee de gevangen vroeger gefolterd werden. Wrede tijd die Middeleeuwen! Na een steile klim komen we helemaal uit in de toren. Het uitzicht is prachtig maar de wind loeit om de toren en we stellen ons voor hoe in de Middeleeuwen een eenzame ridder hier in de kou de wacht moest houden. Als hij daarvoor maar goed betaald werd!

Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek

Stempel

Via een grote hal en een monumentale trap komen we dan in de nieuwe vertrekken van het kasteel. Deze kamers zijn door de eeuwen heen gebouwd in verschillende stijlen. We zien onder andere een balzaal, een geheime kamer die volgens mijn dochter niet meer geheim is omdat iedereen er met de speurtocht door heen komt, een kotsgat en de slaapkamer van de laatste graaf. In elke kamer wordt druk naar de stempel gezocht. Vaak zijn er in de kamers zelf ook weer spelletjes te doen waardoor we langer in het kasteel zijn dan gedacht. 

Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek

Echt leuke spelletjes

Het kasteel beschikt over een grote kelder die via de centrale hal te bereiken is. In de winter staat hier de Oud-Hollandse spelletjes die in de lente en de zomer op de grote binnenplaats staan. Je kunt hier onder andere houten vissen vangen, ring werpen en een kegelspel met een bal aan een touw spelen. Mijn kinderen uit het digitale tijdperk vinden dat de kinderen van vroeger wel echt ‘leuke spelletjes’ deden. Als we later weer op de binnenplaats staan zijn we allemaal van mening dat Kasteel Hoensbroek echt een bezoek waard is. Er is ontzettend veel te doen voor kinderen en volwassen en je kunt er uren doorbrengen. Wat ons betreft een echte aanrader als je op bezoek bent in Zuid-Limburg.

Kasteel Hoensbroek

Eerlijke meningen

Nikolai (10 jaar): De trappen naar de toren waren zo steil dat er een stoplicht was. De kamers waren ook mooi. Ik zou hier wel kunnen wonen, maar dan alleen in de zomer.
Kirill (8 jaar): Als je als ridder helemaal in de toren zit heb je wel een mooi uitzicht. Dan kun je de vijand goed zien. 
Julia (4 jaar): De kerker was wel donker. Ik vond het leuk om visjes in de kelder te vangen.

Praktische informatie 

 • Waar: Kasteel Hoensbroek ligt in Hoensbroek in de gemeente Heerlen. Adres: Klinkertstraat 118. Je kunt het kasteel met de auto, met het openbaar vervoer en met de fiets vanuit Heerlen bereiken. 
 • Parkeren: gratis parkeren kan op de grote parkeerplaats voor het kasteel of een stukje verderop op de kleine parkeerplaats bij de visvijver. 
 • Openingstijden: Kasteel Hoensbroek is elke dag open van 10.00 tot 17.30 behalve tijdens de kerstdagen, oud en nieuw en carnaval. 
 • Kosten: Tickets kun je vooraf online kopen of bij de kassa. Een kaartje voor volwassen kost 12,95 euro, voor kinderen van 4 t/m 12 jaar 9,75 euro. Kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis. Ook zijn er gunstige familie- en groepsaanbiedingen. Kijk voor meer informatie op de website. Met de museumjaarkaart is de toegang gratis.
 • Tijd nodig: wij waren ongeveer 4 uur in het kasteel. 
 • Extra informatie: Kasteel Hoensbroek is een kindvriendelijk kasteel en biedt verschillende activiteiten voor kinderen aan. De Ontdek-het-kasteel-stempeltocht krijg je gratis na betaling aan de kassa. Ook is er een Kasteelspeurtocht die 1,5 uur duurt. Deze tocht kost 2,00 euro inclusief gratis drankje in het kasteelrestaurant. Ook is het mogelijk een rondleiding met een gids te volgen of met een tablet waarbij je QR-codes kunt scannen voor meer informatie over het kasteel en de kamers. In de kelder van het kasteel bevindt zich een restaurant met onder andere drankjes en Limburgse vlaai. Het kasteel beschikt over een rolstoellift en heeft een speciale rolstoeltocht. Het oudste deel van het kasteel is helaas niet rolstoel- en buggyproof vanwege de smalle gangen en trappen. 

Kijk voor meer informatie op de website van Kasteel Hoensbroek: https://www.kasteelhoensbroek.nl


Comments

 1. Medved

  Can I book this castle for marriage.?

  1. Henriette

   I don’t know. I think the information is on their site.

 2. Alex

  Next time I will go by bike there, it is not so far from Heerlen/Landgraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *