Jaaroverzicht 2022

Jaaroverzicht 2022

We staan alweer aan de vooravond van een nieuw jaar. Het jaar 2022 was in alle opzichten een intensief jaar waarin veel gebeurde op persoonlijk vlak. Maar het was ook het jaar waarin de wereld weer een stuk open ging en het eindelijk weer mogelijk was naar onze familie in Kazachstan te reizen. Ik kijk terug op mijn jaar 2022 in mijn jaaroverzicht. 

Januari/Februari/Maart

Januari

Het nieuwe jaar 2022 begint rustig. Nederland bevindt zich nog in een lockdown. Op 1 januari bezoeken we het strand van Monster om even uit te waaien. Op 5 januari krijgen we dan het eerste slechte bericht over de rellen in Almaty. Almaty is de stad waar mijn schoonouders wonen en we maken ons veel zorgen. De rellen houden aan tot 8 januari en daarna wordt het weer rustig. Veel gebouwen in de stad zijn in brand gestoken en ook in de wijk waar mijn schoonouders wonen, zijn heftige rellen geweest. We zijn erg opgelucht als alles weer voorbij is. Langzamerhand komen er in Nederland weer versoepelingen alhoewel het Omikronvirus flink om zich heen grijpt. We gaan in januari verder niet weg. Wel maken we nog wat korte wandelingen om er even uit te zijn. Zo wandelen we onder andere in Wijnandsrade, het Vijlenerbos en het stuwmeer van Gilleppe, net over de grens in Belgie. 

Jaaroverzicht 2022
Jaaroverzicht 2022

Februari

In Februari worden we ziek. Eerst krijgt mijn oudste Omikron, daarna ikzelf. Ruim een week lig in bed met koorts, hoofdpijn en andere typische Omikron-verschijnselen. Na die week ben ik weer op de been en gelukkig heb ik daarna nergens meer last van. Dan, op 24 februari begint de oorlog in Oekraine. Hier ga ik niet teveel op in, maar ook op persoonlijk vlak speelt dit flink door. De maand februari sluiten we af met een wandeling in het Heuvelland bij Epen. 

Maart

In maart hebben de kinderen voorjaarsvakantie en gaan ze logeren bij opa en oma in Rotterdam. We wandelen deze maand onder andere de Bunkerroute in Ouddorp en brengen een bezoek aan Maastricht. Ook op persoonlijk vlak is het een drukke maand.

Jaaroverzicht 2022
Jaaroverzicht 2022

April/Mei/Juni

April

Eindelijk wordt het lente. Het wordt weer warmer, de bomen gaan weer bloeien en er zijn steeds meer versoepelingen in Europa. We trekken er weer meer op uit en we gaan voor het eerst sinds drie jaar weer op vakantie naar het buitenland. Met Pasen gaan we naar Rotterdam. We bezoeken hier onder andere het schaakstukkenmuseum en de kijkkubus. Ook staat Dordrecht op het programma. In Dordrecht maken we een stadswandeling en we bezoeken het onderwijsmuseum. En we gaan op vakantie! 

Jaaroverzicht 2022

De laatste week van april gaan we naar Normandie in Frankrijk. Een reis die op verzoek van mijn kinderen vooral in het teken staat van de invasiestranden. We wandelen over alle zes invasiestranden, bezoeken diverse musea, maar we gaan ook naar Bayeux voor het beroemde tapijt en naar een leuk klimpark in de buurt. We genieten met volle teugen van onze vakantie. Het is trouwens mijn eerste keer in Frankrijk buiten Parijs en het bevalt heel goed. 

Jaaroverzicht 2022
Jaaroverzicht 2022
Jaaroverzicht 2022

Mei

Mei is een rustige maand, gevuld met verjaardagen en schooldingen. We blijven thuis maar gaan nog wel een middag rodelen bij Snowworld in Landgraaf.

Juni

Ook in juni zijn we gewoon thuis. Ik maak zelfs helemaal geen foto’s. Mijn oudste traint voor de Nijmeegse Vierdaagse. We gaan verder niet weg behalve op wat fietstochten in de buurt na. 

Juli/Augustus/September 

Juli

Juli is de maand waarin de zomervakantie begint. Mijn middelste kind in groep 8 gaat op schoolverlaterskamp naar Belgie en neemt afscheid van de basisschool met een leuke eindmusical. Mijn oudste zoon loopt samen met mijn ouders voor de eerste keer de Nijmeegse Vierdaagse. De eerste dag wordt al gelijk afgelast vanwege de hitte. De Vierdaagse wordt zo een Driedaagse die hij wel helemaal uitloopt. Deze maand bezoeken we ook de Rursee in de Eifel en het nieuwe mijnmuseum in Heerlen. 

Jaaroverzicht 2022

Augustus

Augustus staat in het teken van onze reis naar mijn schoonouders in Kazachstan. Eindelijk, na drie jaar is het weer mogelijk om het land te bezoeken. We vliegen vanaf Schiphol naar Frankfurt en vanuit Frankfurt naar Almaty. De vele verhalen over de lange rijen bij de security op Schiphol schrikken ons af en we zijn extra vroeg. Binnen vijf minuten zijn we echter door de security en daarna moeten we nog lang wachten. We zijn drie volle weken in Kazachstan en ook al ben ik er al zo vaak geweest, ik zie toch weer een hoop nieuwe dingen. Zo maken we onder andere een uitstap naar het indrukwekkende Kaindy en wandelen we in het Nationaal Park Ile Alatau. Ook bezoeken we nog wat voor ons bekende bezienswaardigheden zoals de Charyn Canyon. De tijd vliegt uiteraard voorbij. Op de terugweg hebben we een overstap van acht uur die we benutten om het centrum van Frankfurt te bekijken. 

Jaaroverzicht
Jaaroverzicht 2022
Jaaroverzicht 2022

September

In September begint mijn tweede kind in de brugklas. Ik ben dus weer druk bezig met het leren plannen, helpen en overhoren. We gaan traditiegetrouw weer appels plukken in Vaals en we gaan ook naar de Efteling. Helaas zit het weer niet mee in de Efteling maar we vermaken ons desondanks prima. 

Jaaroverzicht 2022

Oktober/November/December

Oktober

Oktober is een mooie maand. Het is herfst dus dat betekent dat we weer op zoek gaan naar de mooiste paddestoelen op de Brunssummerheide. In de herfstvakantie gaan we een week naar Luxemburg. We bezoeken onder andere Luxemburg-stad, het Mullerthal en het kasteel van Vianden. Luxemburg blijkt een leuke bestemming te zijn met veel bezienswaardigheden, prachtige wandelingen en veel te doen voor kinderen. 

Jaaroverzicht 2022
Jaaroverzicht

November

November is regenachtig en fris. We vieren een verjaardag. Mijn kinderen moeten tevens leren voor de toetsweek dus de weekenden zijn bezet. Wel bezoeken we nog de nieuwe tentoonstelling Zeker Weten!? in het Discovery Museum. 

December

December is voorbij voordat ik het weet. De kinderen zijn druk bezig op school met allerlei activiteiten. Zo heeft mijn dochter op de basisschool de Sinterklaasviering en het kerstdiner. Mijn middelste kind gaat met school naar de kerstmarkt in Aken en er is ook nog het kerstfeest op middelbare school. Allemaal dingen die dit jaar weer kunnen. We wandelen ook twee kribkeswandelingen, eentje in Eys en eentje in Sibbe. Daarmee is het jaar weer rond. 

Jaaroverzicht 2022

Persoonlijk

Op persoonlijk vlak was 2022 een jaar met downs maar gelukkig veel meer ups. Er waren vervelende gebeurtenissen zoals de rellen in Almaty, maar we zijn ook gewoon fijn op vakantie gegaan. Op het werk was het echter nog nooit zo druk en dat had ook wel zijn weerslag op mijn gezondheid. Ik was vaak moe, waar door andere, en leukere dingen, helaas bleven liggen.

Jaaroverzicht 2022

Blog

Het is in 2022 helaas niet gelukt om mijn goede voornemen van 2021 “meer bloggen” te vervullen. Doordat 2022 zo’n druk jaar was, schreef ik maar zes nieuwe blogs. Ook bleven mijn bezoekersaantallen bijna gelijk: 14205 in 2022 tegenover 14171 in 2021. Er is dus nog veel werk aan de winkel voor 2023. Mijn populairste blog dit jaar was de wandeling langs oude tanks in het Brander Wald in Aken, gevolgd door de wandeling in het Nationaal Park De Meinweg en de wandeling in Vaals (links). Het snelsstijgende blog uit 2022 was het blog over de Roadtrip met kinderen langs de Moezel. Op instagram plaatste ik heel 2022 slechts 9 foto’s die wel allemaal meer dan 200 likes kregen. 

Vooruitblik 2023

Ik hoop in 2023 weer mooie reizen en herinneringen te kunnen maken. Ik heb alvast weer een lijst gemaakt met musea, steden en wandelingen die ik graag met het gezin wil doen. Mijn oudste twee kinderen zijn nu pubers en willen vast ook niet meer elke keer mee dus ik probeer ook veel pubervriendelijke dingen te doen. De zomervakantie staat in ieder geval weer vast. Ook dit jaar gaan we weer naar Kazachstan maar ik probeer er een week Oezbekistan aan toe te voegen. Verder hebben ook de kinderen hun eigen wensen, zoals een stedentrip naar Parijs. 

Bij deze rest mijn nog 1 ding te zeggen: bedankt voor het bezoeken van mijn website en ik hoop dat jullie ook in 2023 weer met ons mee reizen. Een fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2023!

Jaaroverzicht 2022

Comments

  1. Vette Blog!
    Gelukoig nieuw Jaar!

  2. Alex

    Any bike trips this year?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *