Jaaroverzicht 2021

Jaaroverzicht 2021

De kerstdagen zijn achter de rug en de oliebollen staan alweer op tafel. Kortom, het jaar 2021 is bijna ten einde. Voor mij een mooie gelegenheid om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar 2022. Kijken jullie mee?

Januari/februari/maart

Januari

Januari 2021 staat in het teken van de lockdown, schoolsluitingen en onrust in het land. Wij begroeten met de kinderen het nieuwe jaar bij familie in Rotterdam en zijn ervan overtuigd dat 2021 toch een stuk beter moet worden dan 2020. Een naïeve gedachte, blijkt achteraf. De pandemie blijft. Op 1 januari maken we traditiegetrouw een wandeling over het strand en bezoeken aansluitend het kleine, maar gezellige stadje Brielle. De rest van de maand blijven we thuis. De kinderen krijgen online les onder het toeziend oog van mijn man en ik fiets elke dag naar kantoor. Tot grote vreugde van de kinderen valt er eind januari sneeuw. Een welkome afwisseling in deze online schoolweken. Op de laatste dag van de maand schijnt er een flauw zonnetje en wandelen we de Romeinse route in Bocholtz. Januari is mijn minst favoriete maand en ik ben blij dat de maand eindelijk over is. 

Februari

In februari gaan de scholen weer open. We gaan deze maand verder niet weg en maken slechts één wandeling in de buurt. We wandelen langs het spoor van de Miljoenenlijn in Simpelveld. 

Maart

Eindelijk knapt het weer een beetje op. Het blijft helaas koud, maar deze maand laat de zon zich vaker zien. We wandelen in Geulhem langs de grotwoningen en we bezoeken het Savelsbos. Op een zonnige woensdagochtend maken we goed gebruik van een studiedag en wandelen in het bergdorpje Vijlen.

April/mei/juni

April

Het blijft de eerste helft van april koud. Om toch de kinderen uit het huis te krijgen, gaan we naar Melick en wandelen daar een kindvriendelijke route met doe-opdrachten. Opa en oma gaan gezellig mee. Ook bezoeken we nog het kasteelpark in Elsloo en speuren daar naar kleine kabouterdeurtjes. 

Mei

In mei is het dan eindelijk vakantie. We blijven in Nederland maar we bezoeken wel drie verschillende plaatsen door heel Nederland. De eerste stop van de meivakantie is bij opa en oma in Rotterdam want daar is altijd veel te zien en te doen. We bezoek onder andere het Klauterwoud in Vlaardingen. Daarna rijden we door naar Egmond aan Zee. Egmond is onze favoriete kustplaats. We hebben een huisje vlakbij het strand gehuurd en het is zelfs een paar dagen mooi strandweer. Verder bezoeken we Alkmaar, maken we lange fietstochten langs de bollenvelden en bouwen zandkastelen op het strand. 

Na vier dagen verhuizen we naar Friesland. We verblijven daar op een camping in Nationaal Park de Alde Feanen. Voor de kinderen een belevenis omdat ze nog nooit op een camping hebben gestaan. We wandelen en fietsen door de omgeving en maken zelfs een tocht met een bootje waarbij we (on)vakkundig de kade van Earnewald rammen. We genieten ervan om in dit stukje Nederland te zijn. De kinderen zijn nog nooit in Friesland geweest en verwonderen zich over de taal en over alle meren. Zoveel water! Het is zelfs een dag mooi zwemweer zodat we een hele middag kunnen spelen in het verwarmde openluchtzwembad van de camping. 

Jaaroverzicht 2021

Juni

In juni blijven we dicht bij huis en we bezoeken onder andere het Kasteelpark Born en gaan klimmen in klimpark het Plateau in Brunssum

Juli/augustus/september

Juli

Juli is de maand van de regen en het noodweer dat Zuid-Limburg treft. In de eerste week wandelen we nog de Adventure Trail van Snowworld maar daarna wordt het weer zo slecht dat we niks meer kunnen ondernemen. Waar in de rest van Nederland de zon schijnt, wordt met name eerst Zuid-Limburg overvallen door enorme regenbuien. Het groep-8 kamp van mijn oudste zoon valt letterlijk in het water en de kelder van het scoutinghuis waar ze zitten, loopt onder. Alles is vochtig en klam. Dag en nacht komt de regen met bakken uit de lucht. Het leidt tot grote overstromingen die bij ons in Parkstad beginnen en zo naar het westen opschuiven. Ik ben er getuige van hoe de straten van Heerlen binnen een minuut blank komen te staan en ik kan nog net wegvluchten uit het fietstunneltje waar ik doorheen moet. Een dag later staan ook de andere plaatsen in Zuid-Limburg onder water en ook in Duitsland en België is er een watersnoodramp.

Jaaroverzicht 2021

Pas in de derde week van juli houdt het op met regenen. We proberen iets luchtigs te doen om de weken die achter ons liggen te doen vergeten. De schoolvakantie begint en de kinderen willen iets leuks doen. We bezoeken de speeltuin Valdeludo, maken een ritje met de Miljoenenlijn en gaan eindelijk naar Mondo Verde. Dit park bevindt zich in onze woonplaats maar we zijn er nog niet eerder geweest. De favoriete attractie van mijn kinderen is zonder twijfel het nieuwe waterpark.

Augustus

In de eerste week van Augustus moet ik nog werken en de kinderen vervelen zich thuis. Op een warme woensdag gaan we naar Toverland. Het bezoek aan het park valt me tegen. Er zijn lange wachtrijen waardoor we maar een paar attracties kunnen doen. Ook wandelen we een tocht die al heel lang op mijn verlanglijstje staat: de wandeling door de ENCI-groeve bij Maastricht. Ik heb in augustus drie weken vakantie maar een reis naar onze familie in Kazachstan zit er helaas niet in vanwege de restricties die het inreizen onmogelijk maken. 

We blijven ook deze vakantie in Nederland en ik heb geprobeerd een mooie mix te maken. Ook deze keer bezoeken we drie verschillende regio’s. De eerste week zijn we uiteraard weer in Rotterdam. Dit keer bezoeken we onder andere het Belasting- en Douanemuseum, het Nationaal Park De Biesbosch en het strand van Hoek van Holland. Daarna reizen we door naar Drenthe. We bewonderen de hunebedden, wandelen over het plankenpad in Nationaal Park Dwingelderveld en bezoeken voormalig kamp Westerbork. We hebben een huisje op een park met een zwembad gehuurd en daar maken de kinderen goed gebruik van. Na Drenthe rijden we door naar Egmond aan Zee om de vakantie af te sluiten. Het is helaas geen strandweer meer dus we bezoeken musea, wandelen door de duinen bij Schoorl en in Egmond zelf en fietsen weer heel wat kilometers in de omgeving. 

Jaaroverzicht 2021

September

September is een drukke maand. Mijn oudste zoon begint in de brugklas en we hebben allebei moeite met de omstelling. De druk is hoog, het tempo snel en het huiswerk veel. Ineens zijn onze weekenden volgepropt met plannen, proefwerken leren en overhoren. Wel gaan we zoals elk jaar naar de jaarlijkse appelplukdagen in Vaals. Dit is inmiddels echt een familietraditie geworden. 

Jaaroverzicht 2021

Oktober/november/december

Oktober

In oktober leven we toe naar de herfstvakantie. We gaan naar de Belgische Ardennen. Dit is onze eerste buitenlandse reis sinds oktober 2019. We hebben een huis geboekt aan de oever van een klein riviertje. We genieten er oprecht van om eindelijk weer eens in een ander land te zijn. We maken goed gebruik van onze tijd hier en bezoek onder andere Houtopia in Houffalize, het Bastogne War Museum en het kasteel van Bouillon. In dit deel van België spreekt men Frans en met handen en voeten kunnen we frietjes en steak bestellen. De kinderen vinden het geweldig.

Jaaroverzicht 2021

November

In November zitten we het grootste gedeelte van de maand thuis. Mijn middelste zoon moet in quarantaine omdat er corona is in zijn klas. We voelen ons moe en afgemat. Net als de klas weer uit quarantaine mag, gaat de school helemaal dicht en zit hij nog langer thuis. Alleen mijn oudste zoon in de brugklas gaat nog naar school. Op wat fietstochtjes na doen we deze hele maand niks. 

December

December is voor ons een vervelende maand. De jongste twee kinderen zitten, op een week na, volledig thuis. Op hun school geen Sinterklaasvieringen en kerstvoorbereidingen. Ook is er een andere gebeurtenis die al mijn energie opslokt. En dan wordt er nog eens een landelijke lockdown aangekondigd. We bezoeken deze maand alleen de kerstmarkt in Aken. Kerst zelf vieren we thuis met spelletjes en films. Na de kerst logeren de kinderen bij opa en oma in Rotterdam en blijf ik thuis achter omdat ik naar kantoor moet. We vieren wederom de jaarwisseling ook in Rotterdam. Bye bye 2021.

Persoonlijk

Het jaar 2021 verliep op persoonlijk gebied vrij rustig al waren er wel een aantal dieptepunten die mij veel energie kostten. Zo waren er die eindeloos lange regenbuien. Tegen zoveel regen was ons dak ook niet bestand wat leidde tot lichte lekkage op zolder. Gelukkig wonen wij op een berg dus we hadden geen last van de overstromingen, maar om ons heen hadden veel mensen niet dat geluk helaas. En ook de maanden november en december laat ik liever achter me liggen. Er waren gelukkig ook veel fijne momenten. Zo kreeg ik een vast contract en genoot ik van onze vakanties en het samenzijn met familie. Helaas heb ik veel uitstapjes moeten annuleren vanwege een lockdown, stijgende coronacijfers of slecht weer. 

Familiewandeling Vijlen

Blog

In 2021 ben ik serieuzer aan de slag gegaan met mijn website. Ik schreef meer blogs dan in 2020, al loop ik nog steeds flink achter. Ik probeer mijn achterstand zo snel mogelijk weg te werken want ik heb veel te vertellen en ook steeds weer nieuwe ideeën. Ook over het aantal bezoekers mag ik zeker niet klagen. In mei en in de zomermaanden juli en augustus had ik tussen de 1500 en 2000 bezoekers per maand. Inmiddels is mijn blog in totaal al 21.000 keer bezocht. Dat is een mooie motivatie om door te gaan. Mijn populairste blogs dit jaar waren  mijn blogs over Nationaal Park de Meinweg, het natuurbelevenispad Vaals en de wandeling langs oude tanks in het Brander Wald bij Aken. 

Vooruitblik 2022

Ik hoop in 2022 meer te kunnen reizen en op minder restricties in de landen om ons heen. Ooit zal het reizen weer makkelijker worden, maar ik denk dat 2022 in veel opzichten gewoon verder gaat waar 2021 was gebleven: reizen met maskers, formulieren, testen en QR-codes. Ik heb wel een lange lijst aan stedentrips, regio’s, pretparken, wandelingen, Nationale Parken en musea die ik wil bezoeken. De meivakantie en de herfstvakantie staan op dit moment nog niet vast. Wel hopen we in de zomervakantie eindelijk naar onze familie in Kazachstan te kunnen gaan. We hebben inmiddels de tickets al gekocht. In Kazachstan wil ik in ieder geval naar Nationaal Park Altyn Emel, het Kaindy meer en de thermale bronnen in Chundzha. 

Ik dank jullie allemaal voor jullie veelvuldige bezoeken aan mijn website en social media kanalen. Mijn gezin en ik wensen jullie allemaal een fijne jaarwisseling en een goed en reislustig 2022! 

Jaaroverzicht 2021

Comments

  1. Alexander L.

    nice report about 2021. wish you a much better 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *