Het Verzetsmuseum Junior: verhalen over de oorlog voor kinderen door kinderen

Dorpspleintje

Een museum saai? Daar zijn wij het niet mee eens. Wij bezoeken met de kinderen graag een van de vele musea die Nederland rijk is. In dit blog: Het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam.


De kerstvakantie is een uitgelezen periode om met de kinderen een museum te bezoeken. Vooral een museum dat thema’s behandelt die aansluiten bij de lesstof op school zijn populair bij mijn kinderen. Aangezien de oudste kinderen op school met het thema Tweede Wereldoorlog bezig zijn, kiezen we voor het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam. Kinderen vanaf 9 jaar leren hier via de verhalen van vier leeftijdsgenootjes over het leven in de oorlog.

Kijk eerst naar onderstaand filmpje voor een korte impressie over dit bijzondere museum:

Verzetsmuseum Junior in Amsterdam

In de tijdmachine

Het Verzetsmuseum in Amsterdam bestaat uit twee delen. Het deel voor volwassenen met permanente tentoonstellingen over Nederland in de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indie slaan wij over. Wij zetten gelijk koers richting het Verzetsmuseum Junior. Bij de balie krijgen we informatie en een boekje met vragen over de tentoonstelling. Om in het Verzetsmuseum Junior te komen, moeten we eerst met een tijdmachine terug in de tijd naar de oorlogsjaren.

Tijdmachine Verzetsmuseum junior

In de tijdmachine zien we de tijd aan ons voorbij vliegen. Muziek, lifestyle en grote gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo af. We leren over de opkomst van de NSDAP, Hitler en de jaren ‘30. Daarna wordt in het kort verteld over de kinderen die we in het museum zullen volgen: Eva die joods is, Nelly die lid is van de NSB-jeugdbeweging, Jan wiens ouders een actieve rol in het verzet spelen en Henk, de jongen die oorlog erg spannend vindt. Als de tijdmachine opengaat, stappen we een dorpspleintje binnen. In het midden staat een boom en daarom heen liggen vier huisjes. Deze huisjes behoren elk tot een hoofdpersoon en zijn ook ingericht met voorwerpen uit de oorlogsjaren. Een vriendelijke medewerkster vertelt wat de bedoeling is en daarna kiezen de kinderen elk een huisje uit waar ze gaan beginnen. 

Huisjes met verhalen

De kinderen zijn gelijk enthousiast en lopen vol overgave door de huisjes. De huisjes bestaan uit verschillende kamers en in die kamers wordt de Tweede Wereldoorlog uitgebeeld door de ogen van het bijbehorende kind. De kamers zijn zo getrouw mogelijk ingericht. Alle laatjes, deurtjes en kastjes kunnen open om zo verschillende voorwerpen, luisterfragmenten, video’s en informatie over de oorlog te kunnen zien. De huisjes zijn ongelooflijk gedetailleerd en met liefde gemaakt. Mijn oudste kinderen gaan aan de slag met hun speurtocht terwijl mijn jongste van vijf zich vermaakt met het open en dichtdoen van deurtjes.

Huisje in het Verzetsmuseum Junior

In het huisje van Henk zien we hoe de ramen zijn verduisterd, hoe hij kogelhulzen en andere kleine voorwerpen verzamelt, hoe zijn broers zich verstoppen voor een razzia en komen we te weten wat precies een moffenzeef is. In het huisje van Eva op het Merwedeplein leren we hoe zij het vindt om een jodenster te dragen en over de beslissing of de familie gaat onderduiken of niet. De kamers in Eva’s huisje worden steeds kleiner totdat het kleinste kamertje een indringende film over Auschwitz laat zien. In het huisje van Jan leren we alles over het verzet: speciale brieven, verzetskrantjes, morsecodes en de organisatie van het verzet. Tenslotte in het huisje van Nelly zien we de andere kant van de oorlog. Over de NSB, de Jeugdstorm en reizen naar Duitsland. Aangevuld wordt het pleintje met een vliegtuig met verhalen over kinderen in Nederlands-Indie en Suriname, een schooltje en een winkeltje. 

Ander huisje in het Verzetsmuseum Junior
Luisteren in een koffiemok

Hoewel de oorlog een heftig thema is, heeft het Verzetsmuseum Junior dit zware onderwerp in een goed en interessant museum weten om te zetten. De geschiedenis wordt letterlijk en figuurlijk grijpbaar en begrijpbaar. De boekjes met vragen zijn een hit bij mijn oudste kinderen. Mijn vijfjarige speelt vol overgave een aantal keer het winkelspel en luistert met een koptelefoon naar de audiofragmenten. Zij is vooral gericht op de kleine details: een beertje op een bed, ganzenbord op een tafel, chocoladepoeder onder een plank in de vloer, een koffiemok waar een stem uit komt. 

Bevrijding

Nadat we alle huisjes hebben gehad, lopen we door naar het volgende station: de Bevrijding. Hoera, Nederland is bevrijd! In dit deel leren we hoe het de kinderen verging na de oorlog. Wie zat er in detentie, wie kwam er na een lange reis terug? Verschillende alledaagse voorwerpen, zoals Canadese chocolade en een zelfgemaakte bevrijdingsrok maken de Bevrijding levendig. We kijken naar de filmfragmenten met dansende mensen en blije kindergezichtjes en zijn ontroerd. Na de bevrijding komen we aan in de laatste kamer van het museum. Hier hangen briefjes op de muur met wensen van kinderen (nooit meer oorlog, liefde voor iedereen, vrede en cadeautjes) en zien we portretten van Nelly, Henk, Jan en Eva uit het heden. Op een groot scherm leren we hoe het de kinderen is vergaan na de oorlog en spreken ze elk hun gedachten en wensen voor de toekomstige generatie uit. Wat zou het fijn zijn als er nooit meer oorlog zou zijn!

Luisteren naar verhalen

Eerlijke meningen:

Nikolai (11 jaar): De verhalen van de kinderen spraken me aan. Ik zou niet graag in hun schoenen willen staan.
Kirill (9 jaar): Ik heb veel geleerd over de oorlog. Ik heb het boekje helemaal uit.
Julia (5 jaar): Mensen verstopten chocolade in de vloer. En het winkelspel was leuk om te spelen.

Praktische informatie

  • Waar: Het Verzetsmuseum en het Verzetsmuseum Junior (zelfde gebouw) bevinden zich in Amsterdam (Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam, tegenover Artis). Je kunt het Verzetsmuseum lopend, met de auto of met het openbaar vervoer bereiken. Je neemt hiervoor tram 14 naar de halte Artis Zoo. 
  • Parkeren: parkeren kan op de parkeerplaats van Artis aan de overkant van het museum en kost 4 euro per uur. Het museum beschikt over uitrijkaarten. Deze kosten 10 euro en zijn gunstig als je langer dan 2,5 uur parkeert. 
  • Openingstijden: het museum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00
  • Kosten: 14 euro voor volwassenen, 7,50 euro voor kinderen van 7 tot en met 17 jaar, kinderen tot en met 6 jaar zijn gratis. Een familieticket kost 32 euro (prijspeil 2023). Gratis toegang met de museumkaart, de stadspas en de I Amsterdam card. Er is geen apart ticket voor het Verzetsmuseum Junior. Je betaalt voor toegang tot het hele museum.
  • Tijd nodig: 1 tot 3 uur. Wij waren ruim 3 uur binnen. 
  • Extra informatie: De informatie in het Verzetsmuseum Junior is in het Nederlands maar boekjes met vragen zijn ook verkrijgbaar in het Engels. Tevens is er een Engelse audiotour. Het museum beschikt over genoeg toiletten, een minder-valide toilet en een verschoningsruimte. Het museum is toegankelijk voor mensen in een rolstoel.  De aanbevolen leeftijd voor het museum is 9 jaar en ouder.

Meer weten? Kijk voor meer informatie op: https://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/museum

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *