Het natuurbelevenispad Vaals: een leuke wandeling voor jong en oud

Natuurbelevenispad Vaals

Ben je op zoek naar een leuke wandeling in Zuid-Limburg die ook nog eens super kindvriendelijk is? Denk dan eens aan het Natuurbelevenispad in Vaals. Dit is een leuke route speciaal voor kinderen over de Vaalserberg en langs het Drielandenpunt. Onderweg kom je maar liefst twaalf zogenaamde ontdekkingspunten tegen waar kinderen meer te weten komen over de natuur. Dus doe je wandelschoenen aan en kom naar Vaals!

Ik ben altijd op zoek naar kindvriendelijke wandelingen in Zuid-Limburg. Zuid-Limburg is een prachtig wandelgebied, maar veel wandelingen zijn langer dan vijftien kilometer en hebben meestal veel hoogteverschillen. Vaak zijn deze routes dan ook minder geschikt voor kleine kinderen. Een kennis uit Aken raadde ons het Natuurbelevenispad in Vaals aan. Drie verschillende routes laten de kinderen kennis maken met de natuur op de Vaalserberg. 

Kleng Wach

Het Natuurbelevenispad begint officieel bij het kleinste museum van Nederland: het oude wachtershuisje pal op de grens tussen Duitsland en Nederland. Dit wachtershuisje, in het Vaalser dialect ook wel Kleng Wach genoemd, is zo klein dat je gewoon door het raam naar binnen kunt kijken. Als je dit huisje ook van binnen wilt bezichtigen, is het mogelijk om een afspraak te maken. De kinderen krijgen zo een idee hoe de grenswachters in dit huisje werkten toen er nog een echte grens was tussen Duitsland en Nederland. De juiste route vinden vanaf de Kleng Wach is makkelijk: we hoeven alleen maar de bordjes met een das erop (het dier, niet het kledingstuk) te volgen. Er zijn drie routes: een korte route van 1,9 kilometer voor de allerkleinsten, een middellange route van 2,4 kilometer en een lange route van 4,4 kilometer. Wij kiezen voor de lange route van 4,4 kilometer omdat de kinderen al wat groter zijn. En vergis je trouwens niet: 4,4 kilometer klinkt kort maar we beklimmen hier wel de Vaalserberg dus het is alsnog flink zwoegen.

Natuurbelevenispad Vaals
Natuurbelevenispad Vaals

Grensbelevenissen

We laten het wachtershuisje achter ons en volgen de bordjes. Al snel laten we Vaals achter ons en volgen het pad over Duits grondgebied. We lopen een stukje langs landbouwvelden en het pad begint al flink te stijgen. Al gauw komen we het eerste ontdekkingspunt tegen: een boek over de natuur en de omgeving. We vervolgen onze weg en komen op een splitsing. De bordjes zijn hier niet heel duidelijk, omdat je de route vanaf dit punt in twee verschillende richtingen kunt volgen. We hebben echter een kaart van het pad op de telefoon en de kinderen willen gewoon naar punt twee. Hier slaan we dan ook rechtsaf. We komen nu weer terug in Nederland en vanaf hier begint de pittige klim naar boven. Onderweg passeren we verschillende ontdekkingspunten: het groene klaslokaal met uitleg over boomringen en grenspalen met Duitse en Nederlandse vlaggen waar kinderen het verloop van de grens ontdekken. Enthousiast springen ze heen en weer tussen Duitsland en Nederland. Grenzen spreken altijd tot onze verbeelding en we vragen ons af of hier in het bos ook grote hekken hebben gestaan. 

Natuurbelevenispad Vaals
Natuurbelevenispad Vaals
Natuurbelevenispad Vaals
Natuurbelevenispad Vaals

We vervolgen onze weg. Punt vier valt tegen. Het is hier de bedoeling  om met een verrekijker in de boomtoppen te kijken, maar tot onze grote teleurstelling ontbreekt de verrekijker hier. Ongetwijfeld is deze het slachtoffer geworden van het coronavirus. Bij punt vijf houden we een korte pauze, terwijl we draaien aan de kubussen. Na punt vijf bereiken we het Drielandenpunt in Vaals. 

Onderweg op het pad

Het Drielandenpunt, de naam zegt het al, is de plek waar de grenzen van drie landen samenkomen: België, Nederland en Duitsland. Het Drielandenpunt is bovendien ook het hoogste punt van Europees Nederland. Je kunt merken dat het Drielandenpunt een populair uitstapje is en er is dan ook van alles te doen. Je vindt hier onder andere de hoogste speeltuin van Nederland, het populaire labyrint en de hoge uitkijktoren net over de grens in België. Ook zijn er enkele restaurants en kun je hier starten met verschillende grensoverschrijdende wandelingen. We besluiten het Drielandenpunt over te slaan, omdat we hier al een paar keer zijn geweest. Het volgende ontdekkingspunt van onze route ligt achter de uitkijktoren in België. We leren hier alles over de smokkelroutes tussen België en Nederland. En terwijl de jongens aandachtig het informatiebord lezen, vergaapt mijn dochter zich aan de dure auto’s op de Belgische parkeerplaats. Ze komt dan ook tot de conclusie dat het smokkelen van boter en koffie nog steeds goed verdient. 

Natuurbelevenispad Vaals

Na ons korte verblijf in België lopen we weer terug naar Duitsland. De jongens vinden grenshoppen echt heerlijk en doen een partijtje “wie er het eerst in Duitsland, Nederland of België is.” We komen langs een groot spannend bike-park en kijken even naar alle mountainbikers die het wagen om van de hoge schans af te crossen. Ben je een fervent mountainbiker dan is dit park echt een aanrader. We passeren punt zeven en acht van onze wandeling waar we ons evenwicht testen en onze kennis over de bosbewoners en hun voetsporen opfrissen. Vanaf hier gaat de weg geleidelijk aan weer naar beneden. Terwijl we afdalen komen veel mountainbikers ons tegemoet op weg naar boven. Helemaal beneden aangekomen, vinden we een houten bouwwerk dat op een grote trechter lijkt. Het is de bedoeling dat je op een bankje gaat liggen en je oor aan de trechter legt om zo naar de natuur te luisteren. Het gekwetter van de vogels wordt echter ruimschoots overstemd door de kreten uit het bike-park. Elke keer als een biker heelhuids beneden komt, klinkt er een triomfantelijke brul. 

Natuurbelevenispad Vaals
Natuurbelevenispad Vaals

Schoenen op een boom

Na deze luistertrechter komen we op een open plek in het bos met een spelletje dat verdacht veel op memory lijkt. We spelen een spelletje memory. Een grapjas heeft hier ook een paar bergschoenen tegen een boomstam aangeplakt. Dit vinden de kinderen spannender dan het memoryspelletje en al gauw ontstaan er de wildste verhalen. Mocht jij de persoon zijn die een paar bergschoenen maat 43 heeft verloren, je kunt ze hier terugvinden. 

Natuurbelevenispad Vaals

De das op het bordje wijst ons vanaf dit punt ook weer keurig de weg. Bij het laatste station genieten we van het uitzicht over de omgeving. Vanaf dit punt is het nog een klein stukje naar Vaals. Het Natuurbelevenispad is een leuke wandeling om de omgeving van Vaals te ontdekken en om je uithoudingsvermogen te testen. Kortom, een leuke uitdaging voor kinderen en volwassenen! 

Natuurbelevenispad Vaals

Eerlijke meningen

Nikolai (11 jaar): Interessante wandeling waar je ook best veel kunt leren
Kirill (9 jaar): Mooie en gezellige wandeling. Niet te moeilijk
Julia (6 jaar): De bergschoenen aan de boom waren supergrappig

Praktische informatie

 • Waar: het Natuurbelevenispad ligt voor een deel in Vaals en voor een deel in het Vaalser Quartier, een buitenwijk van de stad Aken. De wandeling begint en eindigt bij het kleine grenswachtershuisje in Vaals (Akenerstraat 2).
 • Parkeren: in het centrum van Vaals geldt overal betaald parkeren. Wij parkeerden de auto op de grote parkeerplaats op de grens met Duitsland (Maastrichterlaan/Vaalser Strasse). Parkeren kost hier sinds kort ca. 0,60 cent per uur. Wij parkeerden hier ongeveer 2,5 uur. Gratis parkeren kan verderop in de Vaalser Strasse in de parkeerhavens langs de weg. Vanaf de parkeerplaats aan de Vaalser Strasse kom je via de Pungelerstrasse en de Alte Vaalser Strasse bij het kleine grenswachtershuisje. In het centrum van Vaals zelf geldt betaald parkeren.
 • Openingstijden: 24 uur per dag
 • Kosten: gratis
 • Tijd nodig: afhankelijk van de afstand en de wandelsnelheid ongeveer 1,5 tot 2,5 uur
 • Extra informatie: Het grootste gedeelte van deze wandeling is helaas niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Alleen rond het Drielandenpunt is het pad een stukje geasfalteerd. Zorg bij hitte voor voldoende voedsel en vooral drinken. Vergeet niet de identiteitskaarten mee te nemen want deze tocht is grensoverschrijdend. Wij hadden voordat we begonnen aan de wandeling de routekaart op de telefoon gedownload. 

Kijk voor meer informatie en de routekaart hier:  http://www.grenzrouten.eu/content/mus/grenzrouten_nl/routen_nl/9naturerlebnispfad_nl/index.html

Comments

 1. Is het te doen met een buggy? 😊 Ziet er heel leuk uit namelijk!

  1. Henriette

   Ja, wij vonden het ook een leuk pad! Het eerste gedeelte tot aan het Drielandenpunt (en ook de korte route van 2,4 km) is over onverharde paadjes met veel uitstekende wortels. Dat gedeelte is niet geschikt voor een buggy. Het laatste gedeelte (lange route vanaf drielandenpunt) is wel goed te doen. De korte route van 2,4 km is wel geschikt vanaf een jaar of 3 om zelf te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *