Fijne gezinswandeling Wilder Weg in Nationaal Park Eifel

Wilde Weg Kermeter Eifel

Nationaal Park Eifel is een prachtig gebied in Duitsland net onder Aken. De Eifel is ook erg populair bij Nederlandse gezinnen en dat is logisch want je vindt hier gezellige stadjes, uitgestrekte bossen en fijne, kindvriendelijke wandelingen. De leukste wandeling voor kinderen in Nationaal Park Eifel is ongetwijfeld het belevenispad “Wilder Weg” op de Wilder Kermeter. Op deze route leren kinderen over het leven in het bos via een leuke, kindvriendelijke route. Er is zelfs een uitdagend parcours over boomstammen. Wat mij betreft een echte aanrader!

Wilder Kermeter

Op de bergkam van de Kermeter ligt het barrièrevrije belevenispad Wilder Kermeter. Eigenlijk bestaat deze wandeling uit drie delen: een houten, barrièrevrij vlonderpad door de wildernis, een doe-weg door het bos en aan het einde een uitdagend klim- en klauterparcours van boomstammen, trappen en bruggetjes. Wij bezochten de Wilder Weg twee keer. De eerste keer was in maart en kwamen we er toevallig langs toen we op vakantie waren in de Eifel. De tweede keer bezochten we de route in September en reden we er doelgericht heen vanuit ons huis in Zuid-Limburg. Beide keren heb ik veel foto’s gemaakt en daarom hadden we ook verschillende outfits aan. 

Wandelen op de Wilder Weg

Tijdens een autorit door de Eifel zie ik in mijn route-app een interessante wandeling: de Wilder Weg. Snel zoek ik wat informatie op en het is precies waar we naar op zoek zijn. Een fijne wandeling door het bos met uitdaging voor kinderen die niet stil willen zitten. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en we parkeren de auto op Parkplatz Kermeter. Als we uitstappen is het even zoeken totdat mijn oudste zoon een bordje “Wilder Weg” ziet. Enthousiast rennen de kinderen erheen. Ze hebben er zin in. 

Wilde Weg Kermeter Eifel

Houten Vlonderpad

Het eerste gedeelte van de Wilder Weg bestaat uit een brede houten loopbrug. Deze loopbrug gaat dwars door het bos en dat levert mooie uitzichten op. De brug is breed zat en we lopen allemaal naast elkaar. Aan het begin staat een grappig bord met een overstekende mier. Hier wordt hard aan het bos gewerkt! De kinderen vinden het bord erg grappig en voortdurend wordt er dan ook geroepen “pas op overstekende mieren!” waarna ze allemaal gillend opzij springen. We lopen daarna door een tunnel die een holle boomstam voorstelt. In de tunnel wordt uitleg gegeven over de bomen in het bos en hoe je de leeftijd van een boom vaststelt. We gaan verder en komen bij een overdekt gedeelte met informatie over diverse bosbewoners. De audiotafels met informatie zijn in meerdere talen, waaronder het Nederlands, beschikbaar. Handig! Zo leren de kinderen alles over de dieren in het bos in hun eigen taal. 

Wilde Weg Kermeter Eifel
Wilde Weg Kermeter Eifel
Wilde Weg Kermeter Eifel

Vooral mijn oudste zoon luistert aandachtig naar alle informatie. Mijn twee andere kinderen verliezen al gauw hun geduld en rennen heen en weer over de houten loopbrug. Na de informatie over dieren, komen we bij een wel heel mooi tafereel. We zijn tien prachtige, gedetailleerde paddestoelen, die met liefde uit hout zijn gesneden. De paddenstoelen zijn drie keer vergroot zodat iedereen een idee krijgt hoe deze paddenstoelen er van dichtbij uitzien. We bekijken ze aandachtig en besluiten nog eens terug te komen in de herfst, als er echt veel paddenstoelen zijn. Na het station met de paddenstoelen lopen we verder. De houten brug gaat nog een stukje verder maar eindigt dan in het bos. 

Wilde Weg Kermeter Eifel
Wilde Weg Kermeter Eifel

Door het bos

Na de houten loopbrug staan we abrupt in het bos. Hier gaat de route verder. In 2007 verwoestte orkaan Kyril een groot gedeelte van het bos op de Wilder Kermeter en de sporen zijn jaren later nog steeds te zien. We zien veel omgewaaide bomen en soms staan er alleen nog maar stronken. Maar de natuur herstelt zichzelf en daarom heet het hier zo mooi “Baustelle Wildnis”. 

De bedoeling van de route door het bos is dat de bezoekers het bos met al hun zintuigen ervaren. Gelijk aan het begin van de route staan diverse silhouetten van dieren zoals een hert, een wolf en een bruine beer. Dieren die hier vroeger voorkwamen of die je nu kunt zien als je geluk hebt. De dieren zijn ook weer voorzien van informatieborden.

Wilde Weg Kermeter Eifel

Als we een stukje verder lopen, komen we langs een lange boomstam. Deze boomstam heeft een lengte van wel 15 meter en geeft aan hoe hoog de bomen op de Wilder Kermeter kunnen groeien. Op verschillende plaatsen in het bos is het mogelijk om naar het bos te “kijken” op relaxte houten ligstoelen of te “luisteren” via grote trechters. Ook maken we kennis met de menselijke bewoners van het bos, uitgebeeld in een tijdlijn. Van romein tot moderne boswachter. We houden een korte pitstop in een grote boshut. Ook hier is weer veel informatie te vinden, voornamelijk over de verschillende soorten bomen en over het ontstaan van de Eifel. 

Wilde Weg Kermeter Eifel
Wilde Weg Kermeter Eifel
Wilde Weg Kermeter Eifel

Avonturentrail

Na onze pauze in de boshut, komen we aan bij het spannendste deel van de route: de avonturentrail. Deze trail bestaat uit  een groot aantal smalle paadjes, ladders en bruggetjes, allemaal gemaakt van bomen uit het bos. Voor hele kleine kinderen is dit nog wat spannend maar die van mij rennen enthousiast over de smalle boomstammen. Verwoed klimmen en klauteren zover de ladders en bruggen. “Echt tof” vinden ze en ze zijn er dan ook niet weg te krijgen. Overigens kun je hier ook over een gewoon pad wandelen. De trail eindigt op een klein vlonderpad dat weer terug naar het bos gaat. Vanuit hier gaat de route weer naar de parkeerplaats. 

Wilde Weg Kermeter Eifel
Wilde Weg Kermeter Eifel

Praktische informatie

  • Waar: Het avonturenpad Wilder Weg ligt aan de L-15 vlakbij het dorpje Schleiden in Nationaal Park Eifel. Op de navigator zoek je naar “Parkplatz Kermeter”. 
  • Parkeren: gratis op Parkplatz Kermeter
  • Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang
  • Prijs: gratis
  • Tijd nodig: ca 1 tot 2 uur, afhankelijk van het wandeltempo
  • Lengte: 2,3 km
  • Horeca: nee. Er zijn verschillende picknickplaatsen in het bos dus neem vooral je eigen proviand mee
  • Sanitair: ja naast de parkeerplaats. De wc’s zijn gratis maar niet altijd even schoon. 
  • Extra informatie: Avonturenpad Wilder Weg is barrièrevrij en leuk voor kinderen in de basisschoolleeftijd en volwassenen. Zorg voor goede wandelschoenen want het kan hier erg modderig zijn. De paden zijn ook allemaal geschikt voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de route Wilder Weg op de site van National Park Eifel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *