Familiewandeling Vijlen met kleine speurtocht

Familiewandeling Vijlen

Wandelen in het Zuid-Limburgse Heuvelland wordt steeds populairder. Maar lange wandelingen zijn niet weggelegd voor iedereen en zeker kinderen doe je niet altijd een plezier met lange tochten door de heuvels. Ik had al een tijdje mijn oog laten vallen op deze familiewandeling in Vijlen. En op de enige mooie warme en zonnige dag in maart besloten we dan ook deze tocht uit te proberen. 

Vijlen

Wist je dat Nederland een heus bergdorp heeft? Het dorp Vijlen ligt op 200 meter boven NAP en is daarmee het hoogstgelegen dorp van Nederland. Op een wandeling rondom Vijlen kom je dan ook heel wat prachtige vergezichten, schattige gehuchten en steile heuvels tegen. Net als veel dorpen en steden in Zuid-Limburg vindt ook Vijlen zijn oorsprong in de Romeinse tijd. Op de plaats van het huidige Vijlen stond vroeger een grote Romeinse villa. De naam Vijlen is dan ook hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord villa. Vandaag de dag is Vijlen erg populair bij binnenlandse- en buitenlandse toeristen. Je kunt hier goed fietsen en wandelen. 

Familiewandeling Vijlen

Op pad

Op deze woensdag in maart hebben de kinderen een studiedag op school. En dat komt goed uit want woensdag is ook mijn vrije dag. We trekken al vroeg de wandelschoenen aan en rijden in alle vroegte naar Vijlen. Vandaag staat de Familiewandeling Vijlen met kleine speurtocht van Hotel Vijlerhof op het programma. We parkeren de auto even buiten het dorp en halen onze wandeling op bij het hotel. We krijgen een routebeschrijving mee waarop tevens de vier vragen van de speurtocht staan. Mijn oudste zoon is enigszins teleurgesteld dat het maar vier vragen zijn. Hij had er minstens een stuk of tien verwacht. 

Familiewandeling Vijlen

De route is eenvoudig te volgen. Zoals in ons papier beschreven, steken we de weg over en volgen de aangegeven richting. We lopen nu nog door het dorp. Het is mooi weer en er zijn wielertoeristen, wandelende senioren en cabrio’s in overvloed. Door de drukte is het even uitkijken bij het oversteken. Al gauw slaan we aan het einde van het dorp het aangegeven onverharde pad in. We wandelen nu over een landweg tussen de weilanden. In de verte zien we diverse vakwerkhuizen en aan onze rechterkant zien we een gebouw dat door mijn dochter als echte Harry-Potter fan Zweinstein wordt gedoopt. De andere naam voor dit gebouw is ook wel de Abdij Sint-Benedictusberg. Ook proberen we hier antwoord te geven op de eerste vraag, zonder google. Mijn middelste zoon zet daarna zijn stevige soldaten pas in en we hebben moeite om hem bij te houden. Dochterlief heeft vooral oog voor de pony’s op de velden en mijn oudste zoon sjokt helemaal achteraan met de routebeschrijving. We komen langs een klein vliegveld. Ik geniet van het mooie uitzicht hier. Je kunt echt heel ver kijken. We staan hier boven op de heuvels en zien in de verte de bekende weg “naar boven” naar Bocholtz. We volgen weer de route en wandelen verder. 

Familiewandeling Vijlen
Familiewandeling Vijlen

Mechelderbeek

In de verte doemt de zendmast van Eys op. Gezeten op grote stenen naast een weiland beantwoorden we de tweede vraag. Het is inmiddels erg warm geworden. Na een kwartiertje lopen komen we bij het gehucht Hilleshagen aan. Na circa 300 meter steken we de grote weg over (kijk uit voor de wielrenners!) en lopen we via de Voortweg naar de Mechelderbeek. 

De Mechelderbeek is een smalle beek die hier de weg kruist. De beek loopt dus gewoon over het pad. Via een smal bruggetje lopen we over de beek heen. We houden een eetpauze en daarna besluiten de kinderen aan de rand van de beek te spelen. Dit stuk over de weg is best breed en biedt genoeg mogelijkheden voor steentjes keilen en andere belangrijke speelzaken. De kinderen willen hier voorlopig niet weg. Zon, water, steentjes en stokken: even lijkt het of we op vakantie zijn. 

Familiewandeling Vijlen

Klauterpad

Nadat mijn drietal is uitgespeeld, vervolgen we onze weg. Deze onverharde weg is vrij lang en de eerste “zijn-we-er-al” komt al heel snel. De kiezelweg verandert in een asfaltweg en we komen hier op de splitsing van de route. Hier kun je ervoor kiezen om de asfaltweg te vervolgen, geschikt voor kinderwagen en buggy’s, of de andere route te nemen. Dit is het zogenaamde klauterpad. We kiezen unaniem voor het klauterpad. Het klauterpad blijkt een heel smal, steil en modderig paadje naar boven te zijn. We komen hier maar langzaam vooruit. Als we tegenliggers ontmoeten, drukken we onszelf in de bosjes en de tegenliggers doen hetzelfde. We zwoegen en werken hard. En als we eindelijk boven zijn, is er een gevoel van triomf. Dat pad hebben we maar mooi overwonnen! We wandelen verder en zien in de verte de kerktoren van Vijlen hoog boven alles uit torenen. Willen we naar Vijlen zelf, moeten we toch echt nog hoger. We passeren een camping en een echte wijnkelder. De deur staat open en we gluren naar binnen. Honderden lege flessen rinkelen over een transportband. 

Familiewandeling Vijlen

We naderen Vijlen maar lopen eerst nog het gehucht Rott in. Hier is de laatste vraag van de speurtocht. Het wegkruis waarnaar verwezen wordt is een weg kruis. Er staat wel een klein kruis maar zonder tekst erop. Het is inmiddels wel duidelijk dat de situatie hier wat veranderd is en nog niet is aangepast in onze routebeschrijving. Ik smokkel en google het antwoord. Soms moet je het jezelf gewoon wat makkelijker maken. 

Familiewandeling Vijlen

Naar boven

Nu zijn we bij het laatste stuk van de wandeling aangekomen. In de beschrijving staat netjes aangegeven dat het om de laatste loodjes gaat. En dat klopt als een bus. Als we de steile weg zien, zakt de moed in de wandelschoenen. Het is warm, het is ver en het is een flinke klim. De kinderen mopperen vooral en we beginnen aan onze tocht naar boven. Het duurt even maar eindelijk komen we boven aan en hebben we ook het laatste deel overwonnen. Dat voor ons gevoel trouwens net zo lang duurde als de rest van de wandeling samen. 

Tip: als je bijna boven bent, zie je aan je rechterhand een Limburgs draaihekje. Als je dit pad neemt, kun je een flink stuk afsnijden en kom je vlak voor het dorp weer op de hoofdstraat. Dit scheelt zeker tientallen meters lopen. 

Aangekomen in Hotel Vijlerhof nemen we de versnapering in ontvangst en worden de antwoorden nagekeken. En ondanks het feit dat de vragen niet heel moeilijk waren, hebben we er toch maar twee goed. Het was vandaag duidelijk onze dag niet! 

Familiewandeling Vijlen

Praktische tips: 

  • Waar: de Familiewandeling Vijlen begint en eindigt bij Hotel Vijlerhof. Adres: Hilleshagerweg 2 in Vijlen (gemeente Vaals). 
  • Parkeren: gratis parkeren kan op de parkeerplaats Vijlerhof of een stukje verderop op de openbare parkeerplaats met picknicktafel op de Hilleshagerweg richting Hilleshagen. 
  • Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang
  • Kosten: gratis. De routebeschrijving kun je gratis ophalen bij Hotel Vijlerhof of downloaden. 
  • Tijd nodig: afhankelijk van het wandeltempo, speelpauze etc circa 2 tot 3 uur
  • Extra informatie: smeer jezelf en de kinderen goed in bij zonnig en warm weer. Neem voldoende water en proviand mee. Zorg voor stevige wandelschoenen als je de route via het klauterpad neemt. De route gaat over veel onverharde paden en landwegen dus deze route is minder geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en buggy’s.

Klik hier voor meer informatie over de wandeling en de route

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *