Het Eyewitness museum in Beek: oog in oog met de Tweede Wereldoorlog

Eyewitness museum hoofdrolspelers

Helaas is dit museum permanent gesloten

Een museum saai? Daar zijn wij het niet mee eens. Wij bezoeken met de kinderen graag een van de vele musea die Nederland rijk is. In dit blog: Het Eyewitness museum in Beek.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd van de Duitse bezetters. Ook op school wordt dit heugelijke feit uitgebreid besproken. Mijn kinderen willen uiteraard alles weten over de oorlog en zo besloot ik om ze mee te nemen naar een uniek museum: het Eyewitness museum in Beek.


Over Eyewitness

Het Eyewitness is een bijzonder oorlogsmuseum dat in 2013 werd geopend. Het museum herbergt de enorme collectie originele oorlogsattributen van verzamelaar Wim Seelen en is gehuisvest in een monumentaal pand even buiten het centrum van de Zuid-Limburgse plaats Beek. Dit huis was vroeger het huis van de Beekse burgemeester Hennekens en werd totaal verbouwd om het verhaal van de Eyewitness uit te dragen. De Eyewitness van de oorlog in dit museum is de Duitse paratrooper August Segel. We volgen zijn verhaal vanaf zijn opleiding tot paratrooper in het Duitse Braunschweig, via zijn landing in Nederland tot aan de straatgevechten in Berlijn. Dit alles wordt uitgebeeld in 13 diorama’s en met meer dan 150 poppen. Bekijk hier een kort filmpje over het Eyewitness museum.

Op een regenachtige dag in September stappen we de tuin van het Eyewitness museum in en worden gelijk geconfronteerd met een grote tank. Pal naast de ingang van het monumentale pand staat een grenshuisje waar kinderen een helm kunnen passen en een (zwaar) geweer kunnen vasthouden. Bij binnenkomst in het museum worden we begroet door een medewerkster die ons aanraadt waar we het beste kunnen starten: eerst de tentoonstelling zelf die over twee verdiepingen, daarna de kelder voor de special effects en als laatste de film. Om meer te weten te komen over de diorama’s kun je op de telefoon een speciale app downloaden. Neem hiervoor wel je eigen koptelefoon mee.

[easy-image-collage id=1122]

Over diorama’s en poppen


Onze tocht door het museum begint gelijk achter de balie in een grote ruimte met de ‘hoofdrolspelers’ van de oorlog. Hier staan poppen van de Hitlerjugend en Duitse, Nederlandse, Russische en geallieerde soldaten in uniform. Tevens vind je hier heel veel andere voorwerpen als geweren, een origineel Standartevaandel, eetgerei, brieven en meubels. De kinderen zijn onder de indruk en niet heel spraakzaam. Na deze ruimte begint de eigenlijke tentoonstelling en maken we kennis met onze Eyewitness August Segel. We zien verschillende diorama’s die met zijn leven te maken hebben: zijn kamer in de opleidingsschool in Braunschweig, zijn landing in Nederland waar hij naar eigen zeggen vriendelijk wordt onthaald, een diorama over de NSB in Nederland, over de situatie van de Joodse bevolking, over het verzet en de veldslag in Rusland. Via brieven van August Segel krijg je een inkijkje in zijn geestelijke gemoedstoestand die waarschijnlijk exemplarisch was voor veel Duitse soldaten.

[easy-image-collage id=1128]

De diorama’s zijn levensecht en daardoor wordt het voor mijn jongste dochter al gauw te veel. Na enkele diorama’s wordt ze bang van de poppen en besluit ze liever een spelletje op de telefoon spelen, ver weg bij de poppen vandaan. Met de twee oudste kinderen vervolgen we de tocht naar de volgende verdieping die in het teken staat van de grote veldslagen: Rusland, D-Day in Normandië  en de slacht in het Hürtgenwald in de Duitse Eiffel. Ook is er een diorama gewijd aan de concentratiekampen. 

Na deze “explosie van geweld” geeft ook mijn oudste het op en met mijn middelste gaan we naar de kelder waar we de laatste dagen van de oorlog meemaken in Berlijn. Via een trilplaat met special effect komen we te weten hoe dat heeft aangevoeld die laatste dagen van de oorlog: vliegtuigen die overvliegen, bommen die vallen en het leven in de schuilkelders. Ook komen we August Segel weer tegen die het helaas niet gemakkelijk heeft in Berlijn.

[easy-image-collage id=1133]

Het Eyewitness museum is een indringend museum waar je oog in oog staat met enkele pijnlijke gebeurtenissen in het verleden en wij verlaten het museum danig onder de indruk.  

Aan de ouders

Let op: Aangezien dit een oorlogsmuseum is, is het aan de ouders te beslissen in hoeverre dit museum ook bezocht kan worden met jongere kinderen. Mijn dochter van 5 werd op een gegeven moment bang en voor mijn oudste in groep 7 werd het ook teveel. Klassikale rondleidingen in het museum worden gegeven aan de groepen 7 en hoger. 

Praktische informatie:

  • Waar: Het Eyewitness museum bevindt zich in de Beek net boven Maastricht (Maastrichterlaan 45, 6191 AB Beek) en is goed bereikbaar met de auto.
  • Parkeren: Parkeren kan gratis op het terrein van het museum zelf waar16 parkeerplaatsen zijn. Rijd daarvoor de oprit op en langs de tanks naar de tuin van het museum. De auto kun je ook kwijt in de gratis parkeerhavens in de Maastrichterlaan. 
  • Openingstijden: het Eyewitness museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 en zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00. Gesloten op maandagen en feestdagen. 
  • Kosten: Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar: 10,00. Kinderen van 4 tot 12 jaar: 6,00 euro. 65+: 8,00 euro. Museumjaarkaart 10% korting. Ga je met het gezin is een gezinskaart de goedkoopste oplossing. Deze kost 22 euro voor twee volwassenen en een kind. Ieder extra kind vanaf 4 jaar kost dan nog 3,00 euro. 
  • Tijd nodig: ongeveer 2 uur. 
  • Let op: vanwege de stijle trappen is dit museum niet geschikt voor mensen in een rolstoel of voor kinderwagens en buggy’s. Ook kan het Eyewitness museum een heftige ervaring voor jonge kinderen zijn. 

Voor meer informatie: Eyewitness museum

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *