Wandelen met kinderen door de ENCI-groeve

ENCI-groeve

Even buiten Maastricht ligt de bijzondere ENCI-groeve. Deze voormalige kalksteengroeve wordt inmiddels teruggegeven aan de natuur en vormt daarom een perfect wandelgebied. Wij maakten met de kinderen een mooie maar ook pittige wandeling door de groeve en de omgeving. 

ENCI

De voormalige ENCI-groeve ligt op het plateau van Caestert, even buiten Maastricht. Miljoenen jaren geleden lag er op deze plek een ondiepe zee: de Krijtzee. In de zee was volop zeeleven aanwezig: grote dieren als haaien en de mosasaurus, maar ook zee-egels, koralen, oesters en diverse plantensoorten. Aan het einde van het krijttijdperk stierf dit zeeleven. De resten hiervan vormden een dikke laag kalksteen, of mergel. 

ENCI-groeve

Het mergel uit Zuid-Limburg wordt al sinds de Romeinse tijd gebruikt voor de bouw van huizen. Het mergel werd gewonnen uit groeves. Later kwam men erachter dat mergel ook gebruikt kon worden als cement. In 1926 begin de ENCI, de Eerste Nederlandse Cement Industrie, met het afgraven van een deel van de Sint-Pietersberg. Aan de rand van de Sint-Pietersberg verrees een imposante fabriek die het hele proces, van afgraving tot klinker tot cement in één keer kon uitvoeren. Op deze manier ontstond een enorm gat in het landschap waarvan het diepste punt op wel 95 meter lag. In 2018 werd de mergelwinning definitief stopgezet en de groeve werd teruggegeven aan de natuur. 

ENCI-groeve

Vandaag de dag is de ENCI-groeve en het gebied eromheen een bijzonder natuurgebied. Je vindt hier zeldzame flora en fauna zoals de kleine kaardebol en de oehoe. Er is zelfs een echte oehoevallei waar de vogels leven in de uitgehakte mergelgangen. Het reliëf in het gebied zelf zorgt voor een mooie diversiteit in het landschap. Er zijn valleien, hellingen, grotten en bossen. En dan is er natuurlijk nog de groeve zelf waarin zich een meer bevindt met een prachtige azuurblauwe kleur. Kortom een prachtig wandelgebied. 

Wandelen door de ENCI-groeve

Wij kiezen voor onze tocht door de groeve voor de wandeling van Natuurmonumenten. Nadat ik deze heb bestudeerd, besluit ik de wandeling te beginnen op de parkeerplaats Het Oog van Sint Pieter. Wij wandelden hier al eerder maar volgden toen de route over de Sint-Pietersberg. Vanaf de parkeerplaats volgen we een geasfalteerd pad en komen al snel aan bij de uitlopers van de groeve: de oehoevallei. Op onze vorige wandeling sloegen we hier linksaf, nu lopen we rechtdoor. 

Uitkijkplatform

Aan het einde van de weg bevindt zich een van de hoogtepunten van deze route: het uitkijkplatform boven de groeve. Het platform zweeft ruim 18 meter boven de groeve en het uitzicht is dan ook prachtig op deze zonnige dag. Voor ons ligt een enorm gat met in het midden een groot meer. We vinden het erg mooi en de kinderen zijn ook niet van het platform weg te slaan. Ik blijf maar fotograferen en het levert heel wat mooie plaatjes op. Aangezien het steeds drukker wordt, besluiten we het platform weer te verlaten. Via een lange trap dalen we af de groeve in. Het handige van deze route is dat je met de klok mee loopt en je de trap dus naar beneden neemt. 

ENCI-groeve

De groeve in

De trap die we nu afdalen is met een hoogte van 40 meter pal langs de steile mergelwand aangebracht. Zo zien we pas echt goed hoe hoog de wanden eigenlijk zijn en hoe diep er in het verleden afgegraven is. Aan het einde van de trap komen we uit in een mergelgrot. De ingang van de grot is afgesloten maar je kunt wel tot aan de grote deur komen. We krijgen zo een goed idee hoe groot deze gangenstelsels onder de Sint-Pietersberg eigenlijk zijn. Het gele mergelpoeder knarst onder onze voeten als we door de gang lopen. Even lijkt het net of we in een antieke tombe staan, zo eentje die we in Saoedi-Arabie ook gezien hebben. 

ENCI-groeve
ENCI-groeve

Na het gangstelsel komen we in de groeve zelf. In dit deel van de groeve staan al veel bomen. Een duidelijk teken at de natuur de groeve lanzaam overneemt. De weg loopt schuin naar beneden met in de verte uitzicht op het grote industriele complex dat er nog staat. Vanaf dit punt hebben we ook een prima uitzicht op de meren. Helaas is het vrij bewolkt waardoor het azuurblauwe water nu gewoon groen-blauw is maar dat mag de pret niet drukken. In de wand van de groeve zien we goed de verschillende grondlagen, inclusief de laag vuursteen. Het is nog steeds niet duidelijk waar deze vuurstenen laag in de voormalige Krijtzee nu precies vandaan komt. 

ENCI-groeve
ENCI-groeve
ENCI-groeve

Fossielen

We wandelen nu de grote vlakte op. Het meer is afgesloten met een hek. We lopen over een kiezelpad dwars door de groeve. Het is raar om te bedeken dat je nu eigenlijk op de bodem van een zee loopt. Halverwege de wandeling houden we een pauze. We zoeken een plekje langs de steile wand. De kinderen gaan gelijk op zoek naar fossielen. We vinden dit keer alleen enkele schelpen. Met een beetje geluk kun je ook haaientanden en andere fossielen als inktvispijlen (belemnieten) en versteende plantenresten vinden. 

ENCI-groeve

ENCI-fabriek

Na onze pauze komen we aan bij de resten van de voormalige ENCI-fabriek. Een deel van het complex is vandaag de dag een centrum voor cultureel ondernemersschap. Het deel wat aan de groeve staat is afgesloten voor publiek. We gluren door het hek en zien een aantal imposante machines. Ook hier wordt de omvang van dit industriele complex weer duidelijk. Het is gewoon gigantisch. Voordat we verder wandelen, houden we nog een korte pauze bij bistro Hoffmanni en gaan dan verder en verlaten de groeve.  

ENCI-groeve

Duivelsgrot

We wandelen nu om het ENCI-meer heen en komen in een bos. Aangezien we de groeve zijn ingegaan, moeten we er ook weer uit. De weg in het bos gaat slingerend en steil omhoog. Dit is het zwaarste stuk in deze wandeling. Het is even flink doorstappen op dit gedeelte. We komen uit op een open vlakte in het Popelmondedal. We wandelen rakelings door de velden langs de Belgische grens en komen uit bij een andere grot: de Duivelsgrot. De Duivelsgrot is een kleinere groeve in de Sint-Pietersberg. Het is trouwens niet precies bekend waarom deze grot de Duivelsgrot heet. De grot is afgesloten voor publiek vanwege instortingsgevaar. 

ENCI-groeve
ENCI-groeve

Jekerdal

Na de Duivelsgrot wandelen we weer een stuk door een open veld en komen in het Jekerdal. Vanaf dit punt hebben we een goed uitzicht op Chateau Neercanne en de hellingen met wijngaarden rondom het kasteel. We maken nu weer een flinke klim maken om weer op de Sint-Pietersberg te komen. Met snacks en liedjes houden we de stemming erin. Als we boven aankomen, wandelen we langs de Kiekoet, een uitkijkplaats op de Oehoevallei. Daarna zetten we koers naar het fort waar de auto staat. Weer onderweg terug naar huis, komen we tot de conclusie dat dit een pittige maar boeiende wandeling is. 

ENCI-groeve

Praktische informatie

  • Waar: De ENCI-groeve ligt ten zuiden van Maastricht op de Sint-Pietersberg.
  • Parkeren: Je kunt de auto betaald parkeren op de parkeerplaats Het Oog van Sint-Pieter, naast het gelijknamige fort. Wees er vroeg bij want deze parkeerplaats is erg druk en snel vol. Als alternatief kun je betaald parkeren in de parkeervakken in de wijk ernaast (plateauweg). 
  • Openingstijden: de groeve is het hele jaar geopend. Van 1 september tot 1 april van 09.00 tot 17.00 en van 1 april tot 1 september van 08.00 tot 20.00. 
  • Prijzen: wandelen door de groeve is gratis. 
  • Lengte: deze wandeling is ca 7 km lang
  • Tijd nodig: trek voor deze wandeling met kinderen voldoende tijd uit, 3 tot 4 uur.. De wandeling is pittig. Mijn kinderen vonden het bovendien leuk om in de groeve een tijdje naar fossielen te zoeken.
  • Horeca: ja. In de groeve zit een kleine bistro.
  • Sanitair: ja. Tegen betaling in bistro Hoffmanni. 
  • Extra informatie: Volg voor deze wandeling de gele zeshoekige bordjes. Tip: loop de route met de klok mee zodat je de trap afdaalt. Deze route is niet geschikt voor kinderwagens, buggy’s en mindervaliden. Trek goede wandelschoenen aan. Honden zijn in de groeve verboden. Neem voldoende snacks en water mee, vooral in de zomer en om de stemming erin te houden. 

Kijk hier voor meer informatie over deze route.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *