Kirgizië heeft geen wereldberoemde bezienswaardigheden. Er zijn geen indrukwekkende musea, geen grote dichtbevolkte steden en geen tropische stranden. Ga je naar Kirgizië dan reis je naar het land voor de natuur. Kirgizië heeft een overvloed aan spectaculaire vergezichten, hoge bergen met eeuwig sneeuwtoppen, groene jailoo’s, grote meren en paarden, vooral veel paarden. Een van die natuurlijke highlights is de bijzondere rotsformatie van Jeti Oguz. Wij maakten vanuit Karakol een dagtocht naar Jeti Oguz en de Bloemenvallei.
In onze rammelende Japanse auto met chauffeur razen we over de tweebaansweg van Karakol naar Jeti Oguz. We maken een daguitstap naar de beroemde rotsformatie Jeti Oguz, het gespleten hart en de Bloemenvallei. Deze bekende plaatsen liggen niet ver van Karakol vandaan en zijn geliefd bij zowel binnenlandse- als buitenlandse toeristen. Jeti Oguz betekent zeven stierenkoppen en deze plek wordt ook wel gezien als het nationale symbool van Kirgizië. Er worden films opgenomen en liedjes over gezongen. En uiteraard zit er ook een legende aan vast van zeven stieren die zouden zijn veranderd in zeven rotsen. De rotsen van Jeti Oguz bestaan uit rood zandsteen en liggen pal naast het riviertje de Jeti Oguz die van het hoogland in het zuiden naar het meer van Issyk Kul stroomt.
Het Gebroken Hart
De rit van Karakol naar Jeti Oguz duurt ongeveer 45 minuten en onderweg genieten we van het landschap. Hier en daar zien we zelfs een koergan, typische grafheuvels uit de tijd dat de steppen van Kazachstan en Kirgizië werden gedomineerd door de Skythen. Een aantal kilometer voorbij het dorp Jeti Oguz draaien we van de hoofdweg en rijden richting onze eindbestemming. Onderweg zien we bijenkasten en imkers. We kennen dat uit Kazachstan. Deze honing uit de bergen is gezond en zeer lekker. Voordat we bij de beroemde Jeti Oguz rotsen komen, maken we eerst een stop bij het “Gebroken hart”. Een grote hartvormige rots die in het midden in tweeën is gespleten. Onze chauffeur Aibek weet er een verhaal over en de kinderen zijn onder de indruk. De bijbehorende legende vertelt over een duel en een verloren liefde. Twee mannen uit de buurt zouden verliefd zijn op dezelfde vrouw die niet kon kiezen. Ze besluiten een duel te houden waarbij de beide mannen sterven. De rots brak in twee stukken, net als het hart van de vrouw.
Zeven stierenkoppen
Gelijk achter het Gebroken Hart doemt de Jeti Oguz rotsformatie op. In de loop der jaren zijn het niet zeven maar negen stierenkoppen geworden. We lopen langs de kant van de weg en zien hoe de rivier voor de rotsen langs loopt. De rode steenformaties zijn een indrukwekkend gezicht en als we even later wat verder weg staan, is het uitzicht prachtig. We zijn helaas pas na het middaguur in Jeti Oguz waardoor de zon inmiddels aan de achterkant van de rotsen staan zodat zij in de schaduw liggen. Dit mag echter de pret niet drukken want ook in de schaduwzijde is makkelijk te zien waarom dit het nationale symbool van Kirgizië is. Met veel fantasie zien mijn kinderen er niet alleen zeven stierenkoppen in, maar ook zeven paardenkoppen en zeven schapenkoppen. Langs de weg is een steile helling die we beklimmen om het beste uitzicht op de Zeven Stierenkoppen te hebben. Nadat we de Jeti Oguz uitgebreid hebben gefotografeerd, rijden we dezelfde weg door het dorp Kurort Jeti Oguz naar de Bloemenvallei.
Bloemenvallei
De weg naar de Bloemenvallei slingert langs de Jeti Oguz rivier. Op enkele plaatsen moeten we bouwvallig uitziende bruggetjes over. Onderweg komen we veel wandelaars tegen die de route naar de Bloemenvallei liever te voet afleggen. De Bloemenvallei is eigenlijk een grote hoogweide waar de semi-nomaden uit het dorp Jeti Oguz en Karakol de zomer in hun yurt doorbrengen. De groene jailoo’s van de Bloemenvallei vormen een prachtig uitgangspunt voor lange wandelingen en klimtochten naar de hoger gelegen watervallen. We besluiten via de grootste weide naar boven richting de watervallen te lopen.
Wandelen en paardrijden
Binnen een paar minuten zijn we omringd door kleine jongetjes op grote paarden. Paardrijden is hier een way of life en geen sport die je een paar keer per week beoefent. Op hun vijfde verjaardag worden de kinderen op een paard gezet waar ze de rest van hun leven niet meer vanaf komen. Of onze kinderen misschien op het paard willen? En terwijl onze kinderen weg galopperen zwoegen mijn man en ik naar boven. Het is druk op de jailoo’s. Overal zien we oudere Kirgizische oma’s met busjes omhoog rijden en hele families lunchen voor hun yurt. Halverwege de klim naar de waterval besluit ik met de kinderen op de jailoo te blijven terwijl mijn man alleen verder gaat. Ondanks dat we hoog in de bergen zitten is het toch nog warm en de kinderen hebben geen zin meer. En terwijl zij nog een rondje paardrijden geniet ik van de bedrijvigheid om me heen.
Nadat mijn man terug is gekomen van zijn tocht naar de waterval en de kinderen genoeg hebben van het paardrijden besluiten we terug te lopen naar de auto. Het wordt al later op de dag en de lucht betrekt, zoals zo vaak in Kirgizië. Ook de andere mensen om ons heen besluiten in hun busjes naar beneden te rijden. De Bloemenvallei is echt een unieke ervaring om het leven in Kirgizië op de jailoo’s mee te maken.
Wil je ook met de kinderen op reis naar Kirgizië? Lees dan ook mijn andere blogs over dit fascinerende land:
https://www.reisoverdegrens.nl/karakol-met-kinderen/
Praktische informatie
- Waar: Jeti Oguz en de Bloemenvallei liggen ongeveer 30 kilometer of 45 minuten met de auto ten zuidwesten van Karakol en is een populaire dagtrip voor toeristen. Let op: het dorp Jeti Oguz ligt ongeveer 12 km voor het sanatorium Jeti Oguz (Jeti Oguz Kurort). Geef aan de chauffeur door dat je naar “Jeti Oguz Kurort” wil en niet naar Jeti Oguz dorp. Wij reisden met een eigen chauffeur vanwege de flexibiliteit.
- Parkeren: Geen parkeervoorzieningen. Lokale bewoners parkeren hun auto op een van de vele weggetjes in de Bloemenvallei of op de jailoo’s zelf.
- Openingstijden: 24 uur per dag. Vanuit Karakol zijn er basic accommodaties te huur in yurt camps
- Kosten: Paardrijden: 100 tot 200 som (2,50 euro) per 10 minuten. Dagexcursie met prive-chauffeur 4000 som (50 euro). Souvenirs vanaf 500 som (6,50 euro).
- Tijd nodig: Een halve tot een hele dag. Wij vertrokken ‘s ochtends rond 11.00 uit Karakol en waren om 17.00 weer terug.
- Extra info: Jeti Oguz is vanuit Karakol bereikbaar met de auto of met minibusjes die vertrekken vanuit het busstation Zuid (hoek Toktogul/Torgoev). Geef aan de chauffeur van de minibus door dat je naar Jeti Oguz Kurort moet en niet naar het dorp Jeti Oguz. Ook zijn er dagexcursies te boeken bij CBT in Karakol. Vanuit Kurort Jeti Oguz is het nog ca. 8 kilometer lopen naar de Bloemenvallei. Ga je liever met de auto? Hou er dan rekening mee dat de weg naar de Bloemenvallei erg slecht is. Neem voldoende proviand voor onderweg mee. Er zijn enkele basic toilethokjes (met gat in de grond) op de hoger gelegen jailoo’s dus neem ook zeker een rol wc-papier mee. Ook worden er op de jailoo’s zelfgemaakte souvenirs verkocht, meestal traditionele Kirgizische kleden, houtsnijwerk en kleding.