Wandelen met kinderen door de Charyn canyon in Kazachstan

Charyn canyon

Ben je op vakantie in Almaty in Kazachstan? Dan is een bezoek aan de Charyn Canyon haast verplichte kost. Op ongeveer 220 kilometer van Almaty vind je een prachtig natuurgebied: Charyon Canyon National Park. De Charyn Canyon in Kazachstan is een indrukwekkende kloof met een even indrukwekkend landschap eromheen. Een deel van deze kloof, de Vallei der Kastelen, is ook heel goed te bezoeken met kinderen. Via een pad van drie kilometer kom je door de kloof bij een de rivier de Charyn. Kinderen kijken hier zeker hun ogen uit. Achter elke bocht en achter elke rots is wel iets nieuws te ontdekken. Wij bezochten de Charyn Canyon al meerdere keren met de kinderen en elke keer beleefden we weer een nieuw avontuur. De Charyn Canyon is echt een parel in Kazachstan.

Over Charyn Canyon

De Charyn Canyon is een kloof in Kazachstan met een lengte van ca. 154 kilometer, uitgesleten door de rivier de Charyn. De kloof ligt op ongeveer 220 kilometer ten zuidoosten van Almaty en vormt zo een perfecte dagtrip vanuit de stad. De Charyn Canyon is eigenlijk een verzameling van vijf verschillende canyons: de Temirlik canyon, de rode canyon, de gele canyon, de Bestamak canyon en de Vallei der Kastelen. Deze laatste wordt zo genoemd vanwege de bizarre rotsformaties. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere canyons. Samen vormen ze Charyn Canyon National Park. 

Charyn Canyon

Geologie

De Charyn Canyon bestaat uit sedimentair rood zandsteen dat door miljoenen jaren water- en winderosie is gevormd tot zeldzame kleurrijke formaties. Deze zijn voornamelijk te zijn in de Vallei der Kastelen. Zandsteen is een gesteende dat voornamelijk bestaat uit zandkorrels. Door bepaalde mineralen in de Charyn Canyon kleurt dit zandsteen bruinrood. Het gesteente is broos en brokkelt makkelijk uit elkaar. De onderkant van de rotsen is van lavasteen. Vlakbij de rivier is het gesteente veel donkerder. 

Charyn Canyon

Vallei der Kastelen

De Vallei der Kastelen (Dolina Zamkov) is het populairste gedeelte van de Charyn Canyon. Families komen vanuit de stad hierheen om te wandelen en te picknicken. Behalve wandelen kun je hier ook wildwaterraften, kanoën, vissen en kamperen. Het toerisme in de Vallei der Kastelen is pas de laatste jaren toegenomen. Er zijn een aantal faciliteiten bijgekomen zoals toiletten, picknicktafels en een klein eco-bezoekerscentrum. Een groot contrast met mijn eerdere bezoeken aan de canyon toen er letterlijk niks was. Toen ik er in 2007 voor het eerst kwam was er zelfs geen mogelijkheid de canyon in te komen. Afdalen zonder trap via de rotsen ging volledig op eigen risico. Nu is er gelukkig een grote trap naar beneden. De laatste keer dat we Charyn Canyon bezochten was eind Augustus 2022, toen het al behoorlijk fris was. 

Wandelen door de canyon

We besluiten deze wandeling gelijk naar beneden te gaan. Tijdens eerder bezoeken liepen we altijd eerst een stukje langs de bovenkant. Het is waait echter behoorlijk en beneden in de canyon is het veel aangenamer. Aan de bovenkant van de trap hebben we al een mooi uitzicht over de Vallei der Kastelen. We dalen de trap af en komen in de Vallei zelf. Vroeger was het mogelijk met de eigen auto door te canyon te rijden. Tegenwoordig is alleen nog maar een vrachtwagentje van het National Park zelf toegelaten. Dit vrachtwagentje brengt mensen van of naar de rivier. Wij besluiten om zelf de wandeling door de kloof naar de rivier te maken en terug te gaan met het busje. De kinderen zijn gelijk al onder de indruk van de hoge rotsen. En ookal zijn ze hier al vaker geweest, het blijft toch mooi.

Charyn canyon
Charyn Canyon

We volgen het pad dat naar licht naar beneden loopt. Onderweg blijven we zoals altijd op veel plaatsen even staan. We bekijken het poreuze gesteente dat makkelijk te breken is en de kinderen klimmen op de rotsen. We zien het bekende “liggende gezicht” en op het smalste gedeelte van het pad, onder een laag hangende rotsboog, maken we een familiefoto. Ook proberen we de typische marmotjes die hier leven te spotten. Helaas laten ze zich deze keer niet zien. In de kloof is het niet zo koud en het waait hier ook niet zo stevig als bovenop. De afstand naar de rivier is circa 3 kilometer. Naarmate we vorderen verandert de kleur van het gesteente van rood naar zwart en worden de rotsen steeds lager. Aan het einde van de wandeling zijn deze niet meer zo spectaculair. 

Charyn Canyon
Charyn Canyon

Aan het einde van de weg komen we op de open plek bij de rivier. We nemen de tijd voor een picknick en zoek daarna een mooi plekje aan de rivier. De kinderen gooien steentjes in de rivier en klimmen in de bomen. Hier aan de rivier bevindt zich ook een klein eco-camp voor wie hier wil kamperen. We besluiten na een uurtje dat het wel genoeg is. We besluiten terug te gaan met het vrachtwagentje. Een ritje met het vrachtwagentje kost 50 tenge per persoon. Wij vinden het ritje hilarisch en zwaaien uitbundig naar de voorbijgangers die naar beneden lopen. Na ongeveer een minuut of 10 zijn we weer terug bij het beginpunt van onze wandeling. 

Charyn Canyon

We nemen de trap naar boven wat helaas niet zo snel gaat omdat het zo rond het middaguur nog best druk is. Eenmaal boven maken we nog een korte wandeling langs de bovenkant van de kloof. Erg ver komen we helaas niet. De wind heeft vrij spel en blaast over ons heen. We besluiten daarom terug te keren naar de parkeerplaats. 

Hoe kom je naar Charyn Canyon?

Er zijn niet heel veel mogelijkheden om naar Charyn Canyon te rijden.

Georganiseerde dagtour

Als je niet zelf naar Charyn Canyon wil rijden, kun je kiezen voor een georganiseerde dagtour. Er zijn veel toeristische organisaties en gidsen die een dagtour aanbieden in het Kazachs, Russisch of Engels. Andere talen kun je vaak op afspraak organiseren. Je kunt meestal kiezen uit een groepsreis of uit een jeep met prive-chauffeur. Met een eigen chauffeur ben je natuurlijk veel flexibeler dan met een groepsreis. Een georganiseerde dagtour vertrekt meestal vroeg in de morgen. Vergeet niet om onderweg bij een van de vele stalletjes heerlijk vers gebakken plat brood te kopen voor onderweg. De kosten van een groepsreis liggen tussen de 40 en 60 euro Met een prive chauffeur kom je meestal uit rond de 100 euro.

Eigen vervoer

Een andere optie om bij Charyn te komen is met je eigen vervoer. Voor de Vallei de Kastelen heb je geen 4wd nodig. Als je ook de andere canyons wil bezoeken, is een jeep met 4wd wel aan te raden. Er is maar een hoofdweg naar het oosten. Neem vanuit Almaty de A351 en rij totaan het dorp Shilik. In Shilik neem je de afslag in de richting van het dorp Kokpek. Kokpek is het laatste dorp met een winkel waar je nog wat voor onderweg kunt kopen. Volg vanuit Kokpek de borden naar Charyn Canyon National Park. Bewegwijzering is aangegeven in het Cyrillisch en in het Latijnse schrift. 

Charyn Canyon

Openbaar vervoer/deeltaxi

De laatste mogelijkheid om bij Charyn Canyon te komen is met een gedeelde bus of taxi vanuit Almaty. Vanaf het busstation Sayagat in Almaty neem je een bus of taxi in de richting van Kegen. Vraag aan de chauffeur om je af te zetten bij de Charyn povorot. Dit is de afslag naar het Nationaal Park. Vanaf dit punt is het nog 10 kilometer wandelen naar de canyon. De kosten voor een gedeelde taxi zijn 3000 tot 5000 tenge. 

Accommodatie

Overnachten in de Vallei der Kastelen is soms mogelijk in het eco-camp naast de rivier. Dit eco-camp is er alleen in de zomermaanden. Er zijn ook nog een aantal andere opties in de buurt.

Kamperen

Het is mogelijk om op bepaalde, speciaal daarvoor aangewezen plekken, te overnachten met een eigen tent. Vraag naar de beste kampeerplaatsen bij de parkwachters aan het begin van het park. De Kazachen trekken er in het hoogseizoen graag op uit met de tent. Het hoogseizoen loopt van juni tot eind augustus. In de andere maanden is kamperen minder populair. Denk eraan dat de temperaturen ‘s nachts rond het vriespunt kunnen liggen. Kamperen kost circa 350 tenge per tent. 

Charyn Canyon

Hostel/guesthouse

Overnachten in een hostel of guesthouse is mogelijk in een aantal dorpen in de buurt. De populairste plek is het dorpje Saty. Dit dorp ligt namelijk tussen de Charyn Canyon en een aantal andere bezienswaardigheden zoals de Kolsai-meren en het Kaindy meer. Voor een paar euro per nacht heb je een bed in een slaapzaal en een wc in de tuin. Vaak is er in het huisje zelf wel een badkamer, een huiskamer en een keuken. De prijzen liggen tussende 20 en 40 euro per persoon per nacht. 

In de buurt: Bartogai-meer

Op ongeveer 60 kilometer van de Charyn Canyon ligt midden in de oneindige steppe het grote Bartogai-meer. Dit meer is een groot waterreservoir dat bedoelt is voor de irrigatie van de landbouwprojecten op de steppes en in de buurt van Almaty. Rondom Bortogai valt vooral de leegte op. Eindeloze steppes zover het oog reikt. In de verte zijn nog net de contouren van de hoge bergen in het zuiden zichtbaar. Waar nu het meer ligt, was vroeger een Scytische nederzetting. De grafheuvels uit die tijd liggen her en der verspreid naast het meer. Locatie: 60 kilometer van Charyn. Gebruik de navigatie. Het Bartogai-meer staat vanaf de weg niet aangegeven. Je kunt alleen bij het Bartogai-meer komen over een onverharde weg. 

Bartogai

Praktische informatie:

  • Waar: Charyn Canyon Nationaal Park bevindt zich ongeveer 220 kilometer ten zuidoosten van Almaty. 
  • Parkeren: parkeren op de parkeerplaats bij de Vallei der Kastelen is gratis. Ook bij de andere canyons is parkeren gratis. 
  • Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang. Let op: als er geen parktwachters meer bij het huisje met de slagboom staan, is het park gesloten en kun je er niet meer in. Een andere mogelijk is dan alleen om helemaal off road te gaan en de hoofdweg te omzeilen. 
  • Prijzen: toegang per individu is 792 tenge voor wandelaars. Kom je echter met een auto of bus, dan betaal je niet per persoon maar per voertuig. Kazachen delen graag de kosten. Hoe meer mensen in de bus, hoe goedkoper je bijdrage.
  • Tijd nodig: je kunt zo lang blijven als je zelf wil. De wandeling door de Vallei der Kastelen duurt in totaal ongeveer twee tot drie uur. Daarna kun je nog een stuk bovenlangs wandelen. Als je met eigen vervoer bent, dan kun je ook naar de andere canyons rijden. 
  • Horeca: Ja. Sinds eind maart 2023 is er visitor center Sharyn waar je informatie kunt krijgen over wandelingen in het park, souvenirs, informatie over de flora en fauna en wc’s. In dit bezoekerscentrum zit ook een cafe met een tradit. Naast het bezoekerscentrum staan tevens een yurt en een traditionele Kazachse schommel. Het bezoekerscentrum is geheel gebouwd van ecologische materiaal en heeft een eigen ecologische verwerking van afvalwater. Het bezoekerscentrum organiseert regelmatig excursies. 
  • Sanitair: ja. In Charyn Canyon is eenvoudig sanitair aanwezig. Er staan wc-hokjes bij de parkeerplaats en aan het einde van de wandeling bij de rivier. Ook in het nieuwe bezoekerscentrum zijn toiletten aanwezig. De wc’s bij de rivier bestaan uit eenvoudige houten hokjes met een gat in de grond. Er is ook een moderner toiletblok maar ironisch genoeg is dat vaak viezer dan de houten hokjes. De wc’s bij de parkeerplaats zijn moderner en worden ook goed onderhouden. Neem absoluut je eigen wc-papier en desinfectie handgel mee.
  • Extra informatie: Neem voldoende proviand en drinken mee. Zorg voor stevige en goede schoenen. De zon brandt in de zomer ongenadig fel dus zorg voor zonnebrandcreme en zonodig een pet. Neem ook een warme trui of een jas mee want het weer kan letterlijk binnen een minuut omslaan. Ook in de zomer. 
Charyn Canyon

Staat Kazachstan op je bucketlist? Kijk voor meer informatie over het land op de officiele website

Ook in Kirgizië bezochten we een prachtige canyon. Aan de zuidoever van Issyk Kul ligt de sprookjescanyon die ook zeker een bezoek waard is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *