Vier seizoenen de Brunssummerheide beleven met kinderen

Brunssummerheide in vier seizoenen met kinderen

Middenin de driehoek Brunssum, Heerlen en Landgraaf ligt een voor Zuid-Limburg uniek natuurgebied: de Brunssummerheide. Met uitgestrekte heidevelden, glooiende hellingen, bossen, beekjes, poelen en zandvlaktes is dit een perfect gebied voor een flinke wandel- en ontdekkingstocht met het gezin. Kinderen kunnen er naar hartelust rennen, spelen en ontdekken in de natuur. En de Brunssummerheide is leuk in elk seizoen!

Over de Brunssummerheide

De Brunssummerheide, of ook wel Schrieversheide, is een natuurgebied in het zuidoosten van Limburg. De heide is ook een zogenaamd Natura2000-gebied en maakt deel uit van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. De Schrieversheide besloeg oorspronkelijk een veel groter gebied maar door bebossing en bebouwing in het verleden is de oppervlakte helaas veel kleiner geworden. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Brunssummerheide nog een tijdje gefungeerd als militair oefenterrein en heeft het gebied sterk geleden onder de naastgelegen bruinkoolwinning. Vandaag de dag is de Brunssummerheide echter een geliefd natuurgebied bij de lokale bevolking en wordt in elk seizoen dan ook druk bezocht. 

Brunssummerheide bezoek met kinderen

Winter

Met een beetje geluk ligt er op de Brunssummerheide in de winter een dik pak sneeuw. Wandelen door de sneeuw met kinderen is dan extra leuk. Afgelopen winter maakten wij een grote wandeling door de sneeuw. We zagen afdrukken van dierenpootjes in de sneeuw en her en der stond een eenzame sneeuwpop. Beekjes en poelen zijn bevroren en vormen een perfect decor voor een wedstrijd steentjes keilen. 

Brunssummerheide in de winter

Lente

In de lente komen de bossen in bloei en verschijnen overal kleurige bloemen. De lente is tevens de beste tijd om een kijkje te nemen bij de schaapskudde op de Brunssummerheide. Tijdens de zogenaamde lammetjesdagen in april kun je de pasgeboren lammetjes bewonderen. Eind mei gaat de kudden dan echt de heide op en zijn de schapen ook op de heide te zien.

Brunssummerheide in de lente

Zomer

De zomer, en dan met name in Augustus, is de mooiste periode op de heide. De heide staat dan in bloei en de felle paarse bloemetjes vormen een prachtig decor voor een mooie zomerwandeling. Mijn kinderen vermaakten zich opperbest met pootje baden in de Rode Beek, kikkers zoeken en met takken spelen.

Brunssummerheide in de zomer

 
Herfst

Herfst op de Brunssummerheide is paddenstoelentijd en de uitgelezen periode om met de kinderen paddenstoelen te ontdekken en te zoeken. Tot onze verbazing kwamen wij ontzettend veel verschillende paddenstoelen tegen. Ook kun je in de naaldbossen op zoek naar grote dennenappels en als de temperatuur nog even meezit kun je nog fijn spelen op de zandvlakte.

Brunssummerheide in de herfst

Activiteiten

Wandelen

De Brunssummerheide is een uitgestrekt wandelgebied. Vanaf het voormalige bezoekerscentrum kun je verschillende routes volgen die allemaal worden aangegeven door gekleurde paaltjes. De routes variëren van 1 tot 13 kilometer. Ook is er een speciaal pad voor rolstoelen, het zogenaamde beleefpad. Voor gezinnen met kleine kinderen is er de speciale kinderroute van 2,5 km (gele paaltjes). Wij hebben alle routes gelopen en de kinderen vinden unaniem de lichtblauwe route het leukst. Deze route is 4,7 km en komt onder andere langs bossen, de zandvlakte en de koffiepoel. De meeste routes vertrekken vanaf het bezoekerscentrum in Heerlen. De rode route van 13 km kan ook gestart worden in Brunssum en de paarse route gaat over het Landgraafse gedeelte van de heide. Aan de zijkant van de Brunssummerheide, naast het bezoekerscentrum, is ook nog een speciaal losloopgebied voor honden. In het voormalige bezoekerscentrum, nu alleen nog een restaurant, zijn gratis routekaarten verkrijgbaar. Natuurmonumenten organiseert ook regelmatig kindvriendelijke wandelingen met gids. 

Paaltjes met wandelroutes op de Brunssummerheide

Speelnatuur

Als je kinderen na een lange wandeling nog niet moe zijn, kunnen ze uitrazen in de Speelnatuur. Op verschillende plekken rondom het bezoekerscentrum kunnen kinderen veilig spelen en ontdekken. Zo kunnen ze kikkers en andere waterbeestjes onderzoeken bij de ontdekpoel, is er een speciale route met dierenboombeelden, een bijenstal en een speeltuin: de ravotplek. Mijn kinderen zijn vooral fan van het huttenbos waar genoeg materiaal ligt om mooie hutten te maken. Ook ligt hier een grote klimboomstronk die in de volksmond ook wel “de broccoli” wordt genoemd.

Schapen

De Brunssummerheide beschikt over een eigen schaapskudde. De schaapskudde bestaat uit twee verschillende soorten schapen: De schoonebeeker schapen die oorspronkelijk uit Drente komen en de Mergellandschapen uit Zuid-Limburg. In de wintermaanden staan deze schapen in de schaapskooi. Tijdens de speciale lammetjesdagen in April kunnen kinderen de pasgeboren lammetjes bekijken. In mei gaat de hele kudde dan naar buiten om op de hellingen van de Brunssummerheide te grazen. De schapen lopen dan grotendeels los. 

Ben je op vakantie in Zuid-Limburg en op zoek naar een leuk uitstapje met kinderen? Sla dan zeker de Brunssummerheide niet over!

Praktische informatie

  • Waar: De Brunssummerheide is een natuurgebied tussen de plaatsen Heerlen, Brunssum en Landgraaf. Het bezoekerscentrum en de grote parkeerplaats liggen aan de Schaapskooi in het stadsdeel Heerlerheide in Heerlen. Vanuit Brunssum is de Brunssummerheide te bereiken via de Rimburgerweg. In Landgraaf kun je de Brunssummerheide op bij de Brunssummerweg.
  • Parkeren: In Heerlen bij het bezoekerscentrum aan de Schaapskooiweg of in Landgraaf op de parkeerplaats aan de Brunssummerweg. Parkeren is gratis.
  • Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang
  • Kosten: geen. Toegang tot de Brunssummerheide is gratis.
  • Tijd nodig: Afhankelijk van de gekozen wandelroute minimaal een uur. De kortste wandeling is 2,5 km, de langste wandeling 13 km. Voor rolstoelen is een speciaal pad van 1 km.
  • Let op: Honden moeten op de Brunssummerheide aangelijnd, tenzij in het losloopgebied. In de winter wordt het vroeg donker. Zorg dat je op tijd op de parkeerplaats terug bent. Op de Brunssummerheide is geen verlichting.

Meer informatie over de Brunssummerheide: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/brunssummerheide

Wandelroutes Brunssummerheide. Bron: Natuurmonumenten
Kaartje met alle wandelroutes op de Brunssummerheide. Bron: Natuurmonumenten


Comments

  1. alex

    You can also bike there. Nice for bikes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *