Spelen in het Klauterwoud en wandelen in de Broekpolder in Vlaardingen

Klauterwoud

Onder de rook van Rotterdam, in buurgemeente Vlaardingen, ligt het toffe Klauterwoud. Het Klauterwoud in de Broekpolder is de perfecte plek voor kinderen om te spelen, te klimmen en vies te worden. Ook kun je in de Broekpolder fijn wandelen, Schotse Hooglanders spotten en op bezoek in een prehistorisch dorp. Kortom, een mooi gebied voor een actief middagje uit. 

Over de Broekpolder

De Broekpolder in Vlaardingen is een relatief nieuw ontwikkeld natuurgebied en is maar liefst 400 hectare groot. In de Broekpolder kun je wandelen, struinen, spelen, sporten, mountainbiken, skaten en op bezoek in een prehistorische boerderij. In de loop der jaren is hier een mooi natuurgebied ontstaan met polders, sloten, bossen en plassen waar het fijn toeven is voor diverse soorten watervogels. Wij bezochten de Broekpolder en het Klauterwoud in de meivakantie en waren onder de indruk van dit natuurgebied. 

Boomstammen

Het is niet moeilijk de Broekpolder te vinden. Het gebied ligt vlak naast de A20 maar toch merk je daar niet veel van als je in de Broekpolder rondloopt. Als we aankomen op een druilerige middag staan er al best veel auto’s. De Broekpolder is een geliefde plek bij de lokale bewoners. We vinden een plekje niet ver van de ingang en de kinderen rennen alvast vooruit. Als we de houten poort doorlopen, staan we gelijk oog in oog met de speelnatuur. We zien een wirwar aan boomstammen over smalle en soms bredere greppels. Voor mijn jongens is dit het ultieme parcours. Ze balanceren, lopen en schuifelen voetje voor voetje over de gladde boomstammen. Door de regen van de afgelopen dagen staat er in veel greppels een flinke laag water dus een misstap is gegarandeerd een nat pak. Mijn dochter pakt het voorzichtiger aan en gaat zittend over de boomstammen. Andere kinderen banjeren met laarzen door de greppels en hebben de grootste lol. Dit labyrint valt zeker in de goede aarde.

Klauterwoud
Klauterwoud

Inclusieve speeltuin

Als de kinderen de boomstammen hebben overwonnen, lopen we verder. We passeren een heuse survivalbaan met restaurant en een aantal toilethokjes. De toiletten zijn alleen geopend in het weekend. Na slechts een paar meter komen we alweer bij een volgend station: een aantal betonnen rioolbuizen lopen onder een grote heuvel door en eindigen op een grote ronde open plek. We slaan de buizen over want er staat een flinke laag water in en we hebben geen laarzen bij ons. Op de beschutte open plek speelt een gezin een fanatiek spelletje frisbee. We ontdekken enkele spannende paadjes in het bos en al gauw rennen en struinen we over de paden. We komen uit op een open plek met grote houten speeltoestellen. Dit is de klauterspeeltuin. We zien een groot houten speelschip met netten van touw, touwbruggen en glijbanen. Ook zien we een houten speeltoestel met zandgravers. Veel speeltoestellen zijn inclusief; ook kinderen met een beperking of in een rolstoel kunnen hier naar hartelust spelen. Om de speelplaats heen liggen grote keien en boomstammen, waar diverse ouders en grootouders genieten van een doorbrekend zonnetje.

Klauterwoud

Door de Broekpolder

De kinderen hebben al gauw de lange, dubbele kabelbaan in de gaten. Deze is bijzonder geschikt voor wedstrijdjes wie-is-het-snelst. De kabelbaan gaat vrij hard en het opstapje is hoog dus kleine kinderen moeten zeker een handje worden geholpen om erop te komen. Na de kabelbaanwedstrijd beklimmen we de uitkijktoren en worden we getrakteerd op een mooi uitzicht over de Broekpolder. We besluiten het Klauterwoud te verlaten en de Broekpolder te verkennen. Vanaf de uitkijktoren zien we al diverse spannende bruggetjes, vlonderpaden en zelfs een trekpont. Als we weer op de grond staan, lopen we naar het trekpontje. Trekpontjes zijn bij onze kinderen altijd in trek en ze gaan dus twee of drie keer over. Zelf neem ik niet de pont maar ga naar de overkant via een brug van lange boomstammen die toch best wiebelen. Als we allemaal veilig aan de overkant zijn, lopen we de Broekpolder in. We passeren een groot mountainbikeparcours en houden een korte pauze op een bankje aan het brede Klokbekerpad; een verwijzing naar archeologische vondsten uit die tijd die hier zijn gevonden.

Klauterwoud
Klauterwoud

Masamuda

Na onze korte break wandelen we het struinbos in. Ook hier staan enkele houten klimtoestellen. Daarna lopen we naar Masamuda, het Educatief Archeologische Erf. Helaas is Masamuda alleen op zondag geopend dus we gluren door het hek en zien een tweetal boerderijen uit de prehistorie en de Middeleeuwen. Masamuda is de oude naam voor het gebied rondom Vlaardingen en gaat terug naar de 8e eeuw. Het project Masamuda laat zien hoe de voorouders van de Vlaardingers leefden, aten en woonden. Het erf is nog in ontwikkeling, maar het ziet er nu al veelbelovend uit. 

Klauterwoud

De Ruigte

Na Masamuda wandelen we naar een ander natuurgebied dat deel uitmaakt van de Broekpolder: de Ruigte. Het gebied de Ruigte bestaat voornamelijk uit water, grasland en open velden. Ik stel me voor dat dit gebied er ook zo uitzag in de Masamuda-periode. Ongerept, natuurlijk en vol leven. Nu is de Ruigte het leefgebied van een grote kudde Schotse Hooglanders. Op het moment dat wij er zijn, staan en zitten veel Hooglanders pontificaal op het wandelpad. We bewonderen de grote dieren van een afstand maar we gaan niet verder over het pad. We draaien om en verruilen de Ruigte weer voor het Klauterwoud. 

Klauterwoud
Klauterwoud
Klauterwoud

Brandnetels

We lopen nu door een ander deel van het Klauterwoud. Dit deel van het bos is veel donkerder. De paden zijn modderig en langs de paden staan metershoge brandnetels. Het bos wordt door de kinderen dan ook gelijk omgedoopt tot “Brandnetelbos” en behoedzaam lopen verder. Na enkele tientallen meters komen wij bij een toffe speelplek in het bos, een kleine survivalbaan met wiebelbrug. Weer is dit een toffe inclusieve speelplaats, geschikt voor valide en minder-valide kinderen. Een dikke plus dus. 

Klauterwoud

Inmiddels zijn we aardig moe gewandeld dus via de speelplaats, het bos en het boomstamlabyrint verlaten we het Klauterwoud. We zijn het erover eens dat, op de vele brandnetels na, dit zeker een toffe natuurspeeltuin is. 

Praktische informatie:

  • Waar: Het Klauterwoud maakt onderdeel uit van Natuurgebied de Broekpolder in Vlaardingen. De Broekpolder is gemakkelijk bereikbaar met de auto (A20 afrit 8 Vlaardingen-West) of met het openbaar vervoer (halte Watersportweg).
  • Parkeren: Parkeren kan gratis bij de ingang van het Klauterwoud in de daarvoor bestemde parkeervakken (Watersportweg) of op het grote parkeerterrein van sportcentrum Polderpoort. 
  • Openingstijden: Van zonsopgang tot zonsondergang. Archeologisch Erf Masamadu: alleen op zondagmiddag
  • Kosten: gratis
  • Tijd nodig: afhankelijk van de activiteiten een uurtje tot een hele middag. Wij waren ongeveer drie uur onderweg met bezoek aan het Klauterwoud en een wandeling door de Broekpolder.
  • Extra informatie: Het Klauterwoud en de Broekpolder zijn populaire gebieden en voornamelijk op zaterdag- en zondagmiddag is het hier erg druk. In de Broekpolder is geen horeca (met uitzondering bij de ingang) en zijn er alleen twee toilethokjes bij de ingang van het Klauterwoud. Neem zelf voldoende proviand mee. Let op teken en op de vele brandnetels. Neem zonodig tekenspray of verkoelende gel mee. De Broekpolder en het Klauterwoud zijn toegankelijk voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen. Houd minstens 25 meter afstand van de Schotse Hooglanders in de Ruigte. In dit gebied gelden de algemene coronamaatregelen. 

Klik hier voor meer informatie over de Broekpolder en het Klauterwoud.

Comments

  1. Alex

    Sehr schön

    1. Henriette

      Danke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *