Bezoek aan Familiepark Mondo Verde met kinderen

Mondo Verde

Op zoek naar een uitje met het gezin kwam ik terecht bij familiepark Mondo Verde. Dit park in het Limburgse Landgraaf bestaat uit drie delen: wereldtuinen, dieren en attracties. Wij bezochten Mondo Verde inmiddels een aantal keer en vinden dit een ok uitje voor een dagje uit met het gezin. 

Over Mondo Verde

Familiepark Mondo Verde, ook wel Wereldtuinen Mondo Verde genoemd, werd opgericht in 2002 op de plaats waar vroeger de grote steenberg van de Wilhelminamijn lag. De eerste versie van Mondo Verde was helaas geen groot succes en werd al in 2006 failliet verklaard. Pas nadat Mondo Verde werd overgenomen door de familie Honing kwam het park in de lift. Mondo Verde werd uitgebreid met diverse attracties en er kwam een gedeelte met dieren. Persoonlijk doet het park ook sterk denken aan het Plaswijckpark in Rotterdam, waar je ook dieren, attracties en tuinen kunt vinden. Mondo Verde is ongeveer 25 ha groot en je kunt het park makkelijk in een dag volledig bekijken. Mondo Verde beschikt bovendien over een all-you-can-eat concept waarbij het eten en drinken in de toegangsprijs inbegrepen is.

Mondo Verde

Wat is er te doen in Mondo Verde? 

In Familiepark Mondo Verde kun je, zoals de naam het ook al zegt, tuinen uit verschillende werelddelen bezoeken. Zo kun je in één dag wandelen in een Japanse, Engelse en Chinese tuin. Ook voor kinderen is er trouwens van alles te ontdekken. Zo kunnen ze op een vlot varen in Siberië, wallaby’s bezoeken in Australië of een struinen door een Arabische woestijn. Hieronder volgt een korte beschrijving van de tuinen vanaf de ingang gezien. Je kunt natuurlijk ook voor een andere route kiezen of eerst beginnen bij de attracties.

Mondo Verde

Tuinen

Tropische kas/Brazilie

Nadat we onze kaartjes hebben gescand, beginnen we ons bezoek aan het park gelijk in de tropische kas naast de ingang. In dit stukje tropisch regenwoud vind je bijzondere planten en dieren zoals de palmvaren, de treurvijg en de wandelpalm. Ook vliegt hier onder andere de neushoornvogel, de toekan en de ara. Ook zie je verschillende reptielen zoals schildpadden en kaaimannen. We vinden de tropische kas gelijk al leuk en struinen door de jungle, langs beekjes, stroomjes, meertjes en over stapstenen. We beginnen beneden en we horen gelijk al twee ara’s gillen. Via een smal trappetje komen we een terrasje hoger. De kinderen zijn verheugd als ze de flamingo’s zijn. Het zijn en blijven prachtige vogels. Er is sowieso veel te zien. Om ons heen staan felgekleurde bloemen, schildpadjes plonzen in het water of liggen lui aan de kant en boven ons hoofd vliegen felrode en gele vogeltjes af en aan. We kijken onze ogen uit. 

Mondo Verde

Een kwiek geel vogeltje landt naast ons op een grote felgekleurde tropische bloem. Zo schattig! Via nog meer trappetjes en een grote hangbrug komen we steeds hoger in de kas. Aan weerskanten van ons pad zitten twee ara’s die ons met felzwarte oogjes aankijken. Plotseling beginnen ze te krijsen. Mijn dochter schrikt en vindt ze eng. We sluipen langs de vogels en zijn blij als ze blijven zitten en ons niet achterna komen. Als we eenmaal bovenaan zijn aangekomen, hebben we een mooi uitzicht over de jungle. We kijken nog wat rond en verlaten daarna de tropische kas en komen terecht in het volgende land. 

Mondo Verde

Italië

Naast de tropische kas ligt de Italiaanse tuin. Absolute blikvanger in deze tuin is de grote Toscaanse villa. Deze villa is gelijk ook een all-you-can-eat restaurant en na de avonturen in de kas hebben we honger gekregen. We halen pasta met ranja en strijken neer op het terras. Vanaf het terras hebben we een mooi uitzicht over het park. Onderaan de Toscaanse vila zien we nog de nagebouwde Trevi-fontein uit Rome. Om deze te bekijken moet je een stuk omlopen via de Via Roma en we komen hier dan ook later weer terug. Nu is het eerst tijd om een bezoekje te brengen aan de Aziatische tuinen.

Mondo Verde

Japan

Via een traditionele Japanse poort, een torii, stappen we de Japanse tuin binnen. De Japanse tuin in Familiepark Mondo Verde beschikt over twee Japanse theehuizen die we gefascineerd bekijken. Japan is een land dat hoog op mijn bucketlist staat. Het lijkt wel of deze huisjes van papier zijn gemaakt. Verder wandelen we langs een rotstuin met stapstenen en een vijvertuin. In de Japanse tuin staan onder andere de Gingko-boom en de Japanse esdoorn. 

Mondo Verde
Mondo Verde

China

De Chinese tuin ligt naast de Japanse tuin. In deze tuin wordt onder ander een stuk van de Chinese Muur nagebootst. Dit is een soort gang met diverse hoekige bochten zoals ook de originele muur heeft. Het levert mooie fotomomenten op. We komen ook langs een vijver met grote vissen, een bruggetje en een zogenaamde maanpoort. Deze muur met een cirkelvormige doorgang staat symbool voor de maan en als je hier doorheen loopt, brengt dat geluk. Ook in deze tuin staat typische flora van het land: onder andere bamboe, kornoelje en de fluweelboom. 

Mondo Verde
Mondo Verde

Australië en vogelparadijs

We verlaten China en via een groot hekwerk komen we in Australië. De eerste keer dat we Familiepark Mondo Verde bezochten, was het Australische deel spijtig genoeg gesloten. Australië en het vogelparadijs zijn dan ook een highlight voor ons. Gelijk na de ingang wandelen we langs de beroemde Ayers Rock. Deze wordt in de taal van de inheemse bevolking ook wel Uluru genoemd. Dit is de bekende rode rots die in het midden van het land lig en die voor de Aboriginals een belangrijke religieuze plek is. We lopen verder en komen in de grote vogelvolière. Dit is de trouwens de tweede grootste volière van Europa.

Mondo Verde

Veel vogels bij elkaar maken veel geluid! We zien zwarte zwanen, vinken en heel veel rassen eenden. Mondo Verde heeft bij de aanleg van de voliere rekening gehouden met de natuurlijke leefomgeving. Je vindt hier dus onder andere beekjes, vijvertjes, een strandje en zelfs een waterval. We volgen het pad door de volière en genieten van de vele vogels. Hierna komen we vanzelf weer in de Australische tuin waar we nog een tijdje de grappige wallaby’s bewonderen. 

Mondo Verde

Oostenrijk

Als we Australië hebben verlaten, komen we bij de Oostenrijkse tuin. We staan gelijk oog in oog met een paar nieuwsgierige alpengeiten. Ze kijken ons lodderig aan terwijl ze op strosprietjes kauwen. Hun hok heeft de vorm van een alpenhut. Naast de geiten houden een paar grote, stenen dinosaurussen uit vervlogen tijden de wacht. In het Oostenrijkse gedeelte staat een ander all-you-can-eat restaurant. Op het menu staan een tweetal rijstgerechten en er is ranja voor de dorstige bezoeker.

Rusland

Direct naast de alpenhut ligt een meertje, omgeven van berkenbomen. We zijn hier in een klein stukje Siberië. Je kunt het meer oversteken met een stevig trekvlot dat uitkomt in een houten Russisch huisje, een izba. Uiteraard willen de kinderen meerdere keren heen en weer met het trekvlot en ik vermaak me met het kijken naar de grote meerbewoners die rond het trekvlot zwemmen. Hierna wandelen we richting het Foliesbos. 

Mondo Verde

Foliesbos

Het Foliesbos in Monde Verde is een vrij donker bos waarin verschillende ‘folies’ te vinden zijn. Folie komt van het Engelse woord folly wat “gek’ of “dwaas” betekent. Follies zijn gekke bouwwerken, zoals ruines, namaakgrotten of watervallen die in het verleden werden gebruikt om een tuin op te fleuren. Tijdens onze wandeling door het Foliesbos komen we verschillende folly’s tegen zoals beelden van Pegasus, Pan en Posseidon. Maar we zien ook een poort die heel toepasselijk “Poort naar de hel” heet. Het hoogtepunt van het foliesbos is natuurlijk letterlijk en figuurlijk de Reus van de Appenijnen. Een 14 meter hoog beeld dat een kopie is van het beroemde kunstwerk van Giambologna uit 1579. Het originele beeld van Giambologna staat in de tuin van Villa di Pratolino in Toscane, Italie. 

Mondo Verde

Mondo Verde

In het foliesbos zijn ook dieren te zien. Zo kijken we met grote ogen naar een paar enorme Bonte Bentheimer varkens die met hun neuzen in de modder wroeten. Ze zijn imposant om te zien. Een stukje verderop wandelen we langs het verblijf van de Hudson Bay wolven. Deze lichtgekleurde wolven uit Canada leven in roedels en kennen een sterke hierarchie. Vandaag liggen de wolven loom op het dak van hun verblijf.

Mondo Verde

Via Roma

Als we het foliesbos uit wandelen, komen we op een lang recht pad dat eindigt voor een kopie van de beroemde Trevifontein. Lang blijven we hier niet want we willen de rest van de tuinen bekijken. We slaan halverwege op de Via Roma af naar de Engelse tuin. 

Mondo Verde

Engeland

De Engelse tuin bestaat uit twee delen. We wandelen eerst door een tuin in Engelse landhuisstijl. Dit is het soort tuin dat je in Engeland heel vaak kunt vinden bij een landhuis. De tuin is vooral ook heel geschikt om verstoppertje te spelen. Als we verder lopen, komen we in een wilderen tuin met een vijver en een heuse cottage. Dit is het huisje van Cathy, compleet met Oud-Engelse inrichting en tuinkabouters in de tuin. De cottage is gemaakt op de ouderwetse Engelse manier, dus met houten balken en wilgentakken en daartussen een laag van leem. In de Engelse tuin staan onder andere paulownabomen en coniferen. Maar ook beuken- en lindebomen. We gaan naar het einde van de tuin en lopen daarna via een aantal houten vlonders naar de laatste tuinen: Spanje, Portugal, Marokko en de woestijn. 

Mondo Verde

Spanje

De Spaanse tuin is niet heel groot en wordt voornamelijk gedomineerd door een replica van het Alhambra. Het Alhambra doet tevens dienst als restaurant waar friet, kroketten en kipcorn op het menu staan. Het is dan ook met afstand het drukste restaurant in Mondo Verde. Ook wij sluiten aan in de rij. Mijn kinderen willen niet alleen alles zien, ze willen ook in elk restaurant eten. Gelukkig zijn de porties niet zo groot dus na Italie en Oostenrijk kan ook het menu uit Spanje er nog makkelijk bij.

Marokko

Na onze pauze in Spanje wandelen we een klein stukje en komen in de Marokkaanse tuin. De Marokkaanse tuin is een kopie van de blauwe tuin van Majorelle in Marrakesh. We wandelen langs een lange waterpartij die uitmondt in een vijver. Aan weerskanten staan planten in potten. In de Marokkaanse tuin staan onder andere duivelswandelstok, een klimplant die ik nog ken uit mijn tijd toen ik nog in de kas werkte. We zien ook nog enkele palmlelies. Die laatste planten kennen we ook wel als de yucca-plant die veel in Saoedi-Arabië voor komt. Via een zijpaadje verlaten we Marokko en komen in Portugal. 

Mondo Verde
Mondo Verde

Portugal

De Portugese tuin bestaat uit één gebouw, een kopie van het Palacio dos Marquises de Fronteira in Lissabon. Wat opvalt zijn de vele wit-blauwe tegeltjes, ook wel azulejo’s in het Portugees genoemd. We maken hier wat leuke foto’s.

Mondo Verde

Woestijn

De laatste tuin in Familiepark Mondo Verde is niet van een bepaald land maar wordt gewoon woestijn genoemd. We betreden de woestijn via een poortgebouw. We maken gelijk al kennis met de eerste woestijnbewoners: de stekelvarkens.  Ze liggen er vandaag lui bij. We vinden de stekelvarkens fascinerend om te zien, maar ook wel een beetje vreemd. Vooral de stekels zijn erg imposant. We lopen weer verder en komen dan in een stukje Sahara. Op het moment dat wij er zijn is het erg warm. We wandelen langs het verblijf van de stokstaartjes, die zich niet laten zien, en we passeren een aantal berberhuisjes. De Berbers zijn de oudste bewoners van de Sahara. Aan het einde van de woestijntuin zien we nog kamelen. Imposante dieren die we in het echt kennen uit de steppes van Kazachstan en de woestijn in Saoedi-Arabië. De kamelen in Mondo Verde zijn bactrische kamelen en hebben twee bulten. 

Mondo Verde
Mondo Verde

Dierenpark

Nadat we alle tuinen hebben bekeken, bezoeken we de rest van Familiepark Mondo Verde. Het overige gedeelte bestaat uit een aantal dierenverblijven en attracties. Gelijk bij de ingang is het Dierenplaza. Hier vind je onder andere kraanvogels, ibissen, neusberen, kleine katachtige roofdieren en alpaca’s. 

Verderop in het park zijn de grote katachtigen ondergebracht. Hier zitten de leeuwen en de twee witte tijgers. De verblijven zijn niet heel groot helaas en we vragen ons af of deze dieren hier wel passen. Iedereen die weleens in de bossen rondom Mondo Verde wandelt kent het gebrul van de twee tijgers rond etenstijd. Mijn dochter vraagt zich voornamelijk af wat er gebeurt als de tijger ontsnapt en in de naastgelegen woonwijk aan de wandel gaat. 

Mondo Verde
Mondo Verde

Als laatste zijn er dan nog de dieren rondom de grote vijver. We zien hier pony’s staan en er is een apeneiland. Via een stevige poort kom je in het domein van de ringstaartmaki’s. Dit vinden wij een leuke ervaring. De maki’s zitten gewoon los. Hier en daar klimt een maki op het hoofd van een bezoeker of ze gaan gewoon naast je staan, nieuwsgierig als ze zijn. 

Mondo Verde

Attracties

Familiepark Mondo Verde beschikt over een aantal niet al te spectaculaire attracties die goed geschikt zijn voor kinderen. Wie echter van meer adrenaline houdt, is hier niet aan het juiste adres. Wij vinden de attracties nog steeds leuk. Zo staat er aan het begin van het park, gelijk na het dierenplaza, een achtbaan in de vorm van een trein. Deze achtbaan gaat niet over de kop maar je wordt wel flink door elkaar geschud en hij gaat zelfs enkele rondjes achter elkaar.  Een eindje verderop staat een grote zweefmolen, favoriet van mijn dochter en de botsauto’s. Verspreid door het park staan diverse speeltoestellen zoals een reuzetrampoline en een familieschommel. 

Mondo Verde
Mondo Verde

De populairste attractie in Familiepark Mondo Verde is waarschijnlijk de grote waterbaan. In een boomstam maken we een rondje door de canyon. Vanuit de baan heb je een mooi uitzicht over het park. Het voordeel van Mondo Verde is dat je nooit echt lang hoeft te wachten dus we kunnen er een aantal keer achter elkaar in. Vlakbij de waterbaan staan ook nog twee Nautic Jets en is er een zelfbedieningskabelbaan die over het apeneiland gaat. Al deze attracties zijn ook geschikt voor kleinere kinderen, al wordt er bij enkele attracties wel een minimumlengte van 105 centimeter gehanteerd. 

Mondo Verde
Mondo Verde
Mondo Verde

Waterpark

De nieuwste toevoeging aan Mondo Verde is het waterpark “Pirate Splash”. Neem op een warme dag dus vooral zwemspullen en handdoeken mee. De Pirate Splash werd in 2021 geopend en heeft diverse glijbanen met verschillende moeilijkheidsgraad, fonteinen etc. De Pirate Splash staat in een ondiep bassin dus echt zwemmen is niet mogelijk. De grootste hit bij mijn kinderen was de grote emmer die heel langzaam volloopt en dan in een keer leeggestort wordt. Naast de Pirate Splash staan douches en er zijn ook een aantal omkleedcabine’s. Wil je niet meedoen aan de waterpret, is er ook de mogelijkheid om vanaf de kant te relaxen in een  ligstoel. Op een warme dag is er echter weinig schaduw en er is helaas te weinig zonbescherming. 

Mondo Verde

All-you-can-eat

Het eten in Mondo Verde zit bij de toegangsprijs inbegrepen. Er zijn verschillende restaurants met elk een ander aanbod. Zo staat in het Italiaanse restaurant pasta op het menu en in Spanje friet met kroket of frikandel. Echt gezonde opties zoals salades zijn er niet. Het is echter wel toegestaan om eigen etenswaar en dranken mee te nemen en deze te nuttigen op de aangewezen picknickplaatsen. Bij een jaarkaart zit het all-you-can-eat niet inbegrepen. Hiervoor betaal je aan de kassa vijf euro per persoon. 

Let op: vanaf 01-01-2023 wordt het all-you-can-eat aanbod gereduceerd. Vanaf deze datum vallen alleen pasta, broodjes, warme dranken en ranja nog in het all-you-can-eat aanbod. Voor friet en snacks wordt een bijbetaling van een euro per persoon gevraagd. 

Aanrader?

We zijn nu een aantal keer in Mondo Verde geweest. Twee keer in de zomer en een keer tijdens het Halloween Villains junior. Mondo Verde is zoals ik al schreef geen park met spectaculaire rides maar biedt zeker alles voor een leuke dag uit met het hele gezin. Wij hebben ons in ieder geval geen minuut verveeld. Er is veel te zien en veel te doen zonder dat het heel massaal overkomt.

Praktische informatie:

  • Waar: Mondo Verde ligt in de Zuid-Limburgse plaats Landgraaf. Het park staat goed op borden aangegeven. Het adres is Groene Wereld 10, 6372 PW Landgraaf.
  • Parkeren: Mondo Verde beschikt over een eigen groot parkeerterrein. Parkeren kost 7,50. Beschik je over een jaarkaart? Dan kun je voor 25 euro een parkeerstrippenkaart aanschaffen. 
  • Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 11.00-15.00. Zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00. In de zomermaanden is het park langer open. Kijk voor actuele openingstijden op de website.
  • Prijzen: volwassenen inclusief all-you-can-eat 25 euro, kinderen 3 tot en met 12 jaar inclusief all-you-can-eat 16,50, kinderen onder 3 jaar gratis. 
  • Tijd nodig: een paar uur tot de hele dag
  • Horeca: ja. De horeca maakt gebruik van het all-you-can-eat concept. Er staan verschillende gerechten op het menu. Alle andere snacks zoals chips, ijs ed. Zijn tegen betaling. 
  • Sanitair: ja. Er is genoeg sanitair aanwezig. 
  • Extra informatie: Mondo Verde is geschikt voor kinderwagens, buggy’s en mindervaliden. Informatieborden zijn in het Nederlands en Engels. Eigen etenswaar nuttigen is toegestaan op de picknickplaatsen. Neem op een warme dag ook zwemspullen mee. 

Kijk voor meer informatie over Mondo Verde op hun website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *