Almaty met kinderen: Met de kabelbaan naar Shymbulak en de Talgar pas

Met kinderen naar Shymbulak en de Talgar pas

Ben je met kinderen op vakantie in Almaty en op zoek naar een leuk uitstapje? Dan moet je beslist naar het Shymbulak ski-resort en naar de nog hoger gelegen Talgarpas. Shymbulak is het grootste skigebied van Centraal Azië en ligt ongeveer 25 kilometer buiten Almaty. Het beschikt over diverse pistes en is voornamelijk populair bij de Kazachse elite. Ook steeds meer Westerse toeristen boeken een skivakantie naar Shymbulak omdat je hier nog redelijk goedkoop kunt skiën. Shymbulak is echter niet alleen leuk in de winter maar ook in de zomer! Via drie kabelbanen kun je naar het allerhoogste punt van het skigebied om te wandelen of in de eeuwige sneeuw te spelen

Kabelbanen

Shymbulak beschikt over 4 Europese kabelbanen. Drie kabelbanen gaan naar boven en de laatste kabelbaan ligt horizontaal op het hoogste punt van Shymbulak, de Talgar bergpas. Vanaf het dalstation duurt de rit van bijna 4 kilometer naar het eerste bergstation ongeveer 20 minuten . Kaartjes kun je ter plekke kopen aan de kassa. Als je besluit helemaal tot aan de Talgar bergpas te gaan, koop dan een “Gondola + combi 1 + combi 2 round trip” kaartje. Volwassenen betalen 4000 Tenge (9 Euro), kinderen van 11 tot 18 betalen 3000 Tenge (7 Euro) en kinderen tot en met 10 jaar en volwassenen van 65+ betalen 2500 Tenge (6 Euro). Let op: het tarief van 3000 Tenge voor kinderen van 11 tot 18 jaar geldt alleen op doordeweekse dagen. In het weekend wordt voor deze leeftijdscategorie de prijs voor volwassenen berekend. Op de informatieborden bij de kassa staat de informatie ook in het Engels. De ervaring is echter dat het personeel zelf weinig tot geen Engels spreekt.

Kassa voor kabelbaan naar Shymbulak
Kassa voor kabelbaan naar Shymbulak

Medeu

Onderweg in de kabelbaan kom je over het beroemde ijsstadion van Almaty: Medeu. Ooit was dit de snelste en hoogste ijsbaan ter wereld en sneuvelden er vele schaatsrecords. Ook Nederlandse schaatsers waren hier succesvol. Atje Keulen-Deelstra werd hier in 1974 Europees kampioene allround. Na de val van de Sovjet-Unie werd het voor Kazachstan te duur om de schaatsbaan te onderhouden en binnen een mum van tijd raakte de schaatsbaan in verval. Aan het begin van deze eeuw werd de schaatsbaan opgeknapt en nu wordt de baan af en toe gebruikt voor binnenlandse wedstrijden of gewoon recreatief om rondjes te schaatsen. In de zomermaanden worden er regelmatig concerten gegeven of kun je er karten op een speciaal aangelegde kartbaan.

Medeu ijsstadion
Het beroemde Medeu ijsstadion vanuit de kabelbaan

Medeu vallei

De schaatsbaan van Medeu ligt in de Medeu vallei. Deze vallei wordt in tweeën gesplitst door een enorm grote dam. Dit wordt in het Russisch ook wel “plotina” genoemd. Deze enorme dam, gebouwd in 1966, beschermt de stad tegen mogelijk verwoestende modderstromen uit de bergen. De modder wordt in een enorm bassin aan de andere kant van de dam opgevangen zodat deze geen verdere schade kan aanrichten. De laatste grote modderstroom was in 1973 en dankzij de dam spoelde de modder niet de stad in. Je kunt de dam beklimmen via de witte trappen. Als je eenmaal boven bent gekomen, heb je een prachtig uitzicht over het ijsstadion en aan de andere kant over het bassin. Een sterk staaltje Sovjet ingenieurswerk! 

Medeu vallei
Medeu vallei

Shymbulak

Het eerste station dat je met de kabelbaan bereikt, is het ski-resort van Shymbulak. Je bent nu op een hoogte van 2260 meter. In dit bergstation kun je ‘s winters ski- en snowboardmateriaal huren, kun je skiklassen volgen en andere sneeuwsporten beoefenen. Tevens vind je hier diverse restaurants, schone wc’s, kluisjes en een klein klimpark. Ook is er een hotel met in de zomer een buitenbad.

Talgar bergpas

Vanuit het Shymbulak ski-resort kun je met de kabelbaan over de pistes en via het middenstation naar het hoogste punt op 3200 meter boven zeeniveau: de Talgar bergpas. In het Russisch wordt deze pas ook wel “piek talgar” genoemd. Ook hier zijn diverse ski-pistes in de winter en er is zelfs een heuse yurt-bar die het hele jaar open is. Tevens zijn hier pas nieuwe wc-gebouwen neergezet en is er ook een mini-restaurant met zitzakken.

Talgar bergpas met yurtbar
Talgar bergpas met yurtbar

Wandelen met kinderen 

Op de Talgarpas zelf vind je diverse wandelpaden waarvan een deel ook goed begaanbaar is met kinderen. Voor onze favoriete wandeling ga je uit de kabelbaan direct naar rechts langs de nieuwe wc-huisjes. Loop het stukje berg op en vervolgens een stuk naar beneden. Houd dan rechts aan en volg het pad de bergen in. Dit pad gaat naar de gletsjer. Volg het pad over de stenen en hou links aan voor de gletsjer. Voor andere plekken met eeuwige sneeuw ga je naar rechts en klim je een stukje naar boven. De afstand naar de gletsjer is ongeveer 2 kilometer. Verder klimmen is niet aangeraden met kinderen want de paden zijn zonder speciaal materiaal niet meer begaanbaar. 

Met kinderen wandelen bij Shymbulak
Wandelen in de bergen bij Almaty
Cairn of steenmannetje bij Shymbulak
Onderweg staan verschillende steenmannetjes
Eeuwige sneeuw
Eeuwige sneeuw in de bergen bij Almaty

Let op!

Het weer op de Talgarpas kan heel snel veranderen en van juni tot augustus onweert het ‘s middags bijna altijd. Ga niet onvoorbereid op pad! Trek wandelschoenen aan en neem warme kleding, regenkleding en voldoende eten en drinken mee. Wij hebben in al die  jaren dat we er komen slechts twee keer de wandeling naar de gletsjer kunnen maken. 

Bekijk voor een impressie over Shymbulak en de Talgarpas ook eens onderstaand filmpje! 


Praktische informatie:

 • Waar: het Shymbulak ski-resort ligt ongeveer 25 kilometer ten zuiden van de stad Almaty en is voor toeristen alleen te bereiken met de kabelbaan. Als je niet beschikt over eigen vervoer dan zijn er twee mogelijkheden om het basisstation van de kabelbaan te bereiken: Bus 6 en 12 vertrekken elk half uur vanaf de bushalte tegenover het Hotel Kazakhstan (Dostyk Avenue 52). De busrit duurt ongeveer een half uur en een kaartje kost 150 Tenge (0,35 euro). Je kunt uiteraard ook een taxi nemen. De kosten variëren naar gelang de maatschappij. Een rit met de yandex-taxi kost 500 KZT (1,20 euro) per persoon enkele reis. 
 • Parkeren: kom je wel met eigen vervoer dan is er bij het basisstation demogelijkheid om te parkeren. Parkeren kost 500 Tenge (=1,20 euro) per uur
 • Openingstijden: De kabelbaan is elke dag geopend van 10.00 tot 17.30 en in het weekend van 10.00 tot 18.30
 • Kleding: het weer op de Talgar pas is zeer grillig. Het kan er in de zomer aangenaam warm zijn of extreem koud. Neem waterdichte wandelschoenen, regenkleding en warme kleding mee. Wij zijn ook enkele keren overvallen door onverwacht opkomend slecht weer. Door schade en schande werden wij wijs. 
 • Kosten: prijzen voor een kaartje zijn als volgt: volwassenen: 4000 Tenge, kinderen van 11 tot 18 jaar 3000 Tenge (in het weekend 4000 Tenge) en kinderen tot en met 10 jaar en volwassenen 65+: 2500 Tenge. Zorg ervoor dat je eventueel een geldig legitimatiebewijs kunt voorleggen.
 • Tijd nodig: een halve tot een hele dag. De beste tijd om naar boven te gaan is laat in de ochtend. 

Voor meer informatie: http://www.shymbulak.com


Comments

 1. alexander

  3000-4000m high mountains just 30 min from Almaty city center

 2. Alex

  Crazy beautiful, I like mountains. Probably 3500 meters high.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *