Wat is er heerlijker dan met de kinderen te struinen door de bossen? Vooral in de herfst trekken wij vaak het bos in om te genieten van al die prachtige kleuren. Maar eigenlijk kun je elk seizoen een boswandeling maken. In Zuid-Limburg zijn veel bossen waar je prima kunt wandelen met kinderen. In dit blog stel ik 10 van onze favoriete bossen in Zuid-Limburg voor. Komen jullie ook eens wandelen met de kinderen in de bossen van Zuid-Limburg?
Meenemen naar het bos
Toen de kinderen nog kleiner waren, namen we verschillende dingen mee om een wandeling door het bos nog leuker en veiliger te maken:
- Goede wandelschoenen: in het bos is het vaak modderig, zeker in de herfst en in de winter. Goede schoenen met de juiste grip zijn daarom erg belangrijk. Zelfs voor de kleinste wandelaars zijn al leuke wandelschoenen te koop.
- Voldoende snacks en drinken: boswandelingen maken hongerig. Wij nemen in ieder geval altijd fruit, belegde broodjes, koekjes en voldoende drinken mee. Ook pubers hebben constant honger en hongerige pubers worden “hangry”. Met voldoende proviand is het een stuk relaxter wandelen.
- Rugzak met aparte afvalzak: we nemen een rugzak mee om alles te vervoeren en een aparte afvalzak voor ons afval. Laat geen rommel achter.
- Een tas voor schatten: dennenappels, mooie stenen, stokken, beukennootjes, noem het maar op en mijn kinderen namen het vroeger allemaal mee. Deze gevonden schatten deden we in een aparte tas.
- Toiletpapier, schepje en desinfectie: er is altijd wel iemand die een kleine (of grote) boodschap moet doen. Ik heb altijd standaard biologisch afbreekbaar toiletpapier, een schepje en een flesje desinfecterende handgel mee.
- Tekenspray of tekenkaart: deze gaan ook standaard mee, zeker als we in de zomer gaan wandelen. Teken zijn vervelende insecten en je kunt goed ziek worden van een tekenbeet.
- Pet en zonnebrand: als bescherming tijdens warme en zonnige zomerdagen.
Bossen in Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg zijn ontelbaar veel bossen. In een aantal bossen zijn we al vaker geweest, in andere bossen slechts een keer. Maar al die bossen zijn uniek en je kunt overal prima wandelen. Alle bossen in Zuid-Limburg zijn gratis te bezoeken.
Brunssummerheide
De Brunssummerheide is een natuurgebied tussen de plaatsen Heerlen, Brunssum en Landgraaf. Het gebied bestaat uit heide, zandgronden en bossen. Op de Brunssummerheide vind je zowel naaldbossen als loofbos. Ook stroomt het riviertje de Rode Beek. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet die varieren in lengte van twee tot dertien kilometer. Een bezoek aan de Brunssummerheide is leuk in elk jaargetijde. Eerder schreef ik al een uitgebreid blog over de Brunssummerheide. Brunssummerheide. Adres: Schaapskooiweg, Heerlen. Parkeren: gratis op de parkeerplaats op de Schaapskooiweg in Heerlen. Horeca: ja. Sanitair: ja.
Bunderbos
Het Bunderbos is een langgerekt bos van ongeveer 5,5 kilometer tussen de plaatsen Bunde en Elsloo. Het bos ligt op de oostelijke helling van het Maasdal en is het steilste hellingbos van Nederland. Dit levert onderweg steile klimmetjes op tijdens het wandelen en prachtige foto’s vanwege uit het uitzicht. In het Bunderbos zijn veel beekjes en bronnen en je vind hier dan ook veel bruggetjes, trappen en zelfs een vlonderpad. Vanaf eind maart tot eind april kom je in het Bunderbos bloeiende bosanemonen en heel veel daslook tegen. Het hele bos ruikt dan naar de look.
Middenin het bos ligt de Snijdersberg. Vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. In het Bunderbos zelf zijn geen wandelroutes uitgezet, maar je kunt wel routes vinden die het Bunderbos combineren met dorpen in de omgeving. Het leukste is om zelf in het Bunderbos rond te struinen en het bos zo te ontdekken. Bunderbos. Parkeren: gratis bij het station van Bunde op de parkeerplaats Spoorstraat. Vanuit de Spoorstraat wandel je via de Boschweg zo het Bunderbos in. Horeca: nee. Sanitair: nee.
De Dellen
Bosgebied De Dellen is ook weer zo’n prachtig hellingbos. Het bos ligt tussen de indrukwekkende Curfsgroeve en de rivier de Geul. De Curfsgroeve is een oude groeve uit de jaren ‘30 waar kalksteen werd gewonnen. De groeve was in gebruik tot 2009 waarna de groeve werd teruggegeven aan de natuur. Tegenwoordig leven hier onder andere ijsvogels, vossen, konijnen en bunzings. De Dellen zelf bestaat uit hellingbossen op een hooggelegen plateau. Het is een vrij open bos met lange wandelpaden die perfect zijn voor een mooie wandeling. Je kunt een uitgezette wandelroute volgen of zelf het bos ontdekken. De Curfsgroeve en het bos kun je bereiken van een grote stalen, steile trap. Volg hiervoor de blauwe paaltjes vanaf de parkeerplaats naast uitspanning De Nachtegaal.
Extra leuk: naast de Curfsgroeve ligt een laarzenpad van ongeveer twee kilometer dat heel modderig kan zijn. Neem dus voor een rondje over het laarzenpad je laarzen mee. Het zuidelijke gebied van bosgebied De Dellen doet dienst als militair oefenterrein. Als er niet geoefend wordt, kun je hier ook goed wandelen. Het bosgebied De Dellen is niet heel groot. Trek voor een wandeling ongeveer twee uurtjes uit. Bosgebied De Dellen in Meerssen. Parkeren: gratis bij boscafe De Nachtegaal, Gemeentebroek 6, 6231 RV Meerssen. Let op: de parkeerplaats is niet zo groot en staat snel vol. Ga vroeg in de ochtend of laat in de middag. Horeca: ja. Sanitair: ja.
Elzetterbos
Het Elzetterbos is een deel van het Vijlenerbos, maar dan wel wat rustiger op de paden en met wildere natuur. Wij komen tijdens onze wandelingen in het Elzetterbos bijna nooit iemand tegen. Wandelen door het Elzetterbos is als wandelen door een buitenlands bos. Het bos glooit en hier en daar zijn ook stevige klimmetjes waarbij je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt. Vanaf de parkeerplaats loop je trouwens zo het bos in. Er is een vaste route door het bos. Deze staat aangegeven met rode paaltjes en is ongeveer 4,5 kilometer lang. Wij wandelen meestal gewoon zonder een vaste route door het bos. Wandelen door het Elzetterbos is echt puur genieten. Elzetterbos, Mechelen. Parkeren: gratis op de parkeerplaats op de Groeneweg. Horeca: nee. Sanitair: nee.
Imstenraderbos
Torenhoge beuken, steile paadjes, fruitbomen en prachtige vergezichten: dat is het Imstenraderbos in een notendop. Onder de rook van Heerlen ligt dit oude hellingbos dat echt een bezoek waard is. Het Imstenraderbos ligt tussen de Heerlense buurtschappen Benzenrade en Imstenrade en is in totaal zo’n 65 ha groot. Het Imstenraderbos wordt ook wel eens Zuid-Limburg in het klein genoemd. Je wandelt door glooiende beukenbossen, graslanden met fruitbomen afgewisseld met landgoederen en akkers. En dat allemaal op een steenworp afstand van de binnenstad van Heerlen. Vaste bewoners in dit bos zijn steenuilen, vleermuizen en roofvogels. Omdat de beuken op hellingen staan, moeten ze extra hoog reiken. De beuken hier in dit bos zouden ook weleens de hoogste beuken van heel Nederland kunnen zijn.
In het Imstenraderbos zijn drie wandelroutes uitgezet: een witte route van 6,1 kilometer, een rode route van 5,8 kilometer en een gele route ook van 5,8 kilometer. Wij wandelden met de kinderen de gele route en kwamen langs veel leuke plekjes. Let op: de paden kunnen erg modderig zijn. Het Imstenraderbos is nog vrij onbekend bij het grote publiek maar echt een geheim van de locals! Imstenraderbos, Zandweg, Heerlen. Parkeren: gratis naast boscafe De Admiraal. Loop vanaf de parkeerplaats een stukje terug over de Zandweg totaan de plek waar je het bos in kunt. Je passeert hier eerst een kleine natuurspeeltuin en komt dan op de gele route. Horeca: ja. Sanitair: ja.
Kelmonderbos
Het Kelmonderbos is een klein bosgebied naast de Limburgse plaats Beek. Het bos ligt aan de bovenloop van het riviertje de Keutelbeek. Het Kelmonderbos bestaat uit hellingbossen en boomgaarden. Er loopt een wandelroute door het bos. Deze staat aangegeven met een paaltje met een rood plaatje erop. De route is circa 8 kilometer lang en begint in Beek zelf. De wandelroute gaat onder andere door het Kelmonderbos, maar ook door de gehuchten Kelmond en Klein-Genhout, over holle wegen en langs typisch Limburgse vakwerkhuizen. Extra leuk: op verschillende plaatsen in Beek en in het Kelmonderbos zijn kabouterdeurtjes te vinden. Je moet wel heel goed zoeken, vooral in het bos. Kelmonderbos. Parkeren: gratis centrum Beek (adres opzoeken). Horeca: ja. Sanitair: ja.
Savelsbos
Het Savelsbos is een smal maar prachtig stuk bos vlakbij de plaats Sint Geertruid. Het bos bestaat voornamelijk uit steile hellingbossen en hier moet dan ook flink geklommen worden tijdens het wandelen. Het Savelsbos is zowel geologisch als cultureel van belang. Zo zijn er diverse groeves waar in de Romeinse tijd vuursteen werd gewonnen. Er zijn ook verschillende grafheuvels uit de prehistorie. In het bos zelf staan veel inheemse loofbomen zoals de gladde iep, de esdoorn en de zomer- en winterlinde. Er loopt een wandelroute van 6,6 kilometer door het bos die staat aangegeven met groene paaltjes. Savelsbos, Sint Geertruid. Parken: gratis op parkeerplaats Sint Blasiushof in Sint Geertruid. Horeca: nee. Sanitair: nee
Schinveldse bossen
Het bosgebied de Schinveldse bossen is het grootste aaneengesloten bosgebied van Zuid-Limburg. Het bos bestaat voornamelijk uit naaldbossen en loofbos. De mooiste wandeling door dit gebied is de 5-sterrenroute. Als je deze route volgt, kom je langs de vijf hoogtepunten in het bos: de Lammerdamschans, de Schinveldse Es, het openluchtmuseum Nonke Buusjke, het zweefvliegveld en het Dal van de Rode Beek. Eerder schreef ik al een uitgebreid blog over de 5-sterrenroute. Schinveldse bossen. Parkeren: gratis in het dorp Schinveld of bij het bezoekerscentrum Rode Beek. Horeca: ja. Sanitair: ja. Let op: het openluchtmuseum Nonke Buusjke is alleen geopend op zondag van 12.00 tot 17.00. Adres: Heringsweg 5A, 6451 BP Schinveld.
Strijthagerbeekdal
Het Strijthagerbeekdal is een langgerekt dal in de plaats Landgraaf. Het dal is vernoemd naar de Strijthagerbeek. In het dal vind je steile beboste hellingen maar ook minder steile hellingen die dienst doen als grasland. In het dal zijn ook een aantal visvijvers. Het gebied is niet heel groot maar wel leuk om door heen te wandelen. Er lopen verschillende leuke paadjes door het bos. Langs de beek zijn een aantal open plekken waar kinderen veilig kunnen spelen want de beek is niet diep.
Midden in het gebied staat kasteel Strijthagen. Kasteel Strijthagen is een kasteel uit de 17e eeuw waarvan de muren zijn opgebouwd uit de typische speklagen. Dit zijn afwisselende lagen van baksteel en mergel die zo een uniek uiterlijk opleveren. Neem ook eens een kijkje in de vrij toegankelijke tuin van het kasteel. In de tuin zijn verschillende visvijvers en er staan verschillende kunstwerken die gemaakt zijn door de huidige kasteelheer. Via de tuin van het kasteel heb je toegang tot de steile hellingbossen. Naast het kasteel ligt ook nog een oude watermolen uit de 18e eeuw met een groot houten rad.
Er lopen verschillende routes door het Strijthagerbeekdal, waaronder de Pungelroute en voor de allerkleinsten het kabouterpad.
Routes
Pungelroute: de pungelroute is een route van ongeveer 4 kilometer die start bij hoeve de Winselerhof. De route gaat over de steile hellingen langs de Wilhelminaberg en volgt daarna de Strijthagerbeek. De Pungelroute is een leuke en afwisselende route die ook goed geschikt is om te wandelen met kinderen. De route staat prima aangegeven (website) met een rood paaltje met een groene band.
Kabouterpad: voor de allerkleinste wandelers is er het kabouterpad. Dit korte pad loopt door een stuk bos en onderweg zijn allemaal kabouterdeurtjes verstopt. Probeer alle deurtjes maar te vinden! De route is ongeveer 2 kilometer lang en start vanaf de hoeve Overste Hof. Aan het begin (of aan het einde van de route) ligt ook een speeltuin. Om op de route te komen, loop je door de tuin van Overste Hof het bos in. De route staat niet aangegeven. Volg hier gewoon de kabouterdeurtjes. Strijthagerbeekdal. Parkeren: gratis op de parkeerplaats van landgoed Overste Hof voor de kabouterroute, Overstehofweg 14, 6372 XH Landgraaf of gratis parkeren op de parkeerplaats van hoeve Winselerhof, Tunnelweg 99, 6372 XH Landgraaf. Horeca: ja. Sanitair: ja.
Vijlenerbos
Het Vijlenerbos bij Vijlen is elk seizoen een bezoek waard. In de winter kun je hier sleeen van de steile paden, in de lente komt al het groen op en kun je genieten van de prachtige uitzichten. In de zomer kun je terecht voor een verkoelende wandeling en in de herfst staat het bos vol met paddestoelen. Het Vijlenerbos is eigenlijk niet een bos maar meerdere bossen naast elkaar. Het Vijlenerbos is een echt hellingbos met soms wel hoogteverschillen van meer dan 100 meter. Het bos bestaat uit loof- en naaldbos waar veel kleine beekjes doorheen stromen. In het Vijlenerbos leven onder ander steenmarters, dassen, wilde zwijnen, herten en de wilde kat.
In het Vijlenerbos zijn verschillende routes uitgezet die allemaal beginnen bij boscafe Het Hijgend Hert. Mijn favoriete route door het bos is de blauwe route omdat je via deze route een compleet rondje door het bos maakt. Op deze route wandel je door een naaldbos met gigantische dennen, lang de vuursteenafzetting en kun je genieten van het prachtige uitzicht. De route is wel uitdagend voor kleinere kinderen want er zijn veel hoogteverschillen. Start- en eindpunt van deze route ligt naast Boscafe Het Hijgend Hert. Let op: het Vijlenerbos is een populair wandelgebied en de gratis parkeerplaats naast het boscafe raakt heel snel vol. Parkeren in de berm langs de weg is toegestaan. Bij drukte staan hier soms verkeersregelaars. Vijlenerbos, Herles 23, 6294 NG Vijlen. Parkeren: gratis op het parkeerterrein van Boscafe Het Hijgend Hert. Horeca: ja. Sanitair: ja.